
Milyen vitaminokat válasszunk, ha diétázzunk?
Milyen vitaminokat válasszunk, ha diétázzunk?
1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.01.23.
Egy jó diéta kiegyensúlyozott, hiszen jobban odafigyelünk a megfelelő fehérjebevitelre, fogyasztunk elegendő mennyiségű zöldséget, így vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz is jutunk. Ugyanakkor természetesen szükségünk lehet étrendkiegészítőre, de ezt kellő körültekintéssel érdemes kiválasztani.
Erről olvashatsz a cikkben
A vitaminok és ásványi anyagok pótlása, adagolása szintén személyre szabott. Általánosságban azonban elmondhatjuk, hogy néhány vitamin/ásványi anyag étrendkiegészítőkből való pótlása segíthet céljaink elérésében, egészségünk megőrzésében, azonban ez mindig az aktuális egészségi állapotunktól, táplálkozási szokásainktól függ.
Milyen vitaminokat és/vagy ásványi anyagokat válasszunk, ha diétázzunk?
Nézzük a legfontosabbakat:
- A D-vitamin esetében az az egységes állásfoglalás, hogy Magyarországon télen 2000 NE, nyáron 1000 NE szedése javasolt egészséges felnőtteknek.
- A C-vitamin amellett, hogy antioxidánsként viselkedik, a kollagén képződésében is szerepet játszik, valamint nagy szerepe van az érfalak védelmében, a vasfelszívódás elősegítésében, segít a betegségek elleni védekezésben.
- Magnézium: Az alacsony zöldség, illetve teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása elégtelen magnéziumbevitelhez vezethet, ugyanis éppen a zöld leveles zöldségek és a teljes kiőrlésű gabonafélék azok, amelyek sok magnéziumot tartalmaznak, azonban a finomított gabonafélék jóval kevesebbet tartalmaznak belőle. A szervezetünkben betöltött szerepét tekintve a magnézium részt vesz többek között a zsír és szénhidrát anyagcserében. Kutatások rávilágítottak arra, hogy összefüggés lehet az elégtelen magnéziumbevitel és a magas vérnyomás, az inzulinrezisztencia, vagy a migrén kialakulása között.
- Króm: A króm egy olyan mikrotápanyag, amely többek között az inzulinérzékenység növelésében segít. Élelmiszereink krómtartalma nagyban függ a talaj állapotától és a feldolgozás módjától, természetes forrásai többek között a teljes értékű gabonák, hüvelyesek, különböző zöldségfélék, a tojás és a húsok. Fontos tudni, hogy az egyszerű cukrokban gazdag étrend hatására növekedhet a vizelettel kiválasztott krómmennyiség, ilyen táplálkozás mellett tehát érdemes pótolni. 2-es típusú cukorbetegnek, inzulinrezisztenciával küzdőknek, illetve fogyókúra esetén is megfontolható a pótlása.
- Szelén: Jó tudni, hogy a talaj szeléntartalma nagyban meghatározza, hogy mennyi található ebből a tápanyagból a különböző növényekben. Azonban elmondható, hogy a fokhagymában, a káposztafélékben, a gabonafélékben, magvakban megtalálható ez a tápanyag. A szelén szintje a szervezetben befolyásolhatja az immunitást, hiányát összefüggésbe hozzák a krónikus gyulladásokkal és a meggyengült immunrendszerrel.
Kapcsolódó témák
Ajánlott vizsgálat
Azonos szerv gyakori betegségei
Szerző:
Arterego egészséges életmód
Megjelenés dátuma: 2023.01.23.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet

Mennyi ideig marad a vas a szervezetben – és hogyan tartható egyensúlyban a szintje?
A vas nem egy meghatározott ideig marad a szervezetben, mielőtt kiürülne. Ehelyett különböző formákban tárolódik, és különféle funkciókhoz hasznosul. A szervezet szükség szerint újrahasznosítja a...

7 egyszerű módszer a D-vitamin-szint természetes növelésére
A D-vitamin segíti a szervezet kalciumfelszívódását, támogatja a csontok egészségét, és szerepet játszik az immunitásban, az izomműködésben és sok másban. Míg a legtöbb ember elegendő D-vitaminhoz...

Milyen napszakban érdemes bevenni a C-vitamint?
A megfelelő C-vitamin bevitelének legjobb módja a napi többszöri, egészséges étkezés. Ha a napi C-vitamin-bevitelt kisebb adagokra osztja a nap folyamán, az jobb felszívódást és hasznosulást...

Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...

Kérj ingyenes cikkértesítőt! 
