Milyen vitaminokat válasszunk, ha diétázzunk?

Milyen vitaminokat válasszunk, ha diétázzunk?

Milyen vitaminokat válasszunk, ha diétázzunk?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.01.23.
Szerző: Arterego egészséges életmód
Egy jó diéta kiegyensúlyozott, hiszen jobban odafigyelünk a megfelelő fehérjebevitelre, fogyasztunk elegendő mennyiségű zöldséget, így vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz is jutunk. Ugyanakkor természetesen szükségünk lehet étrendkiegészítőre, de ezt kellő körültekintéssel érdemes kiválasztani.

A vitaminok és ásványi anyagok pótlása, adagolása szintén személyre szabott. Általánosságban azonban elmondhatjuk, hogy néhány vitamin/ásványi anyag étrendkiegészítőkből való pótlása segíthet céljaink elérésében, egészségünk megőrzésében, azonban ez mindig az aktuális egészségi állapotunktól, táplálkozási szokásainktól függ.

Milyen vitaminokat és/vagy ásványi anyagokat válasszunk, ha diétázzunk?

Nézzük a legfontosabbakat:

  • A D-vitamin esetében az az egységes állásfoglalás, hogy Magyarországon télen 2000 NE, nyáron 1000 NE szedése javasolt egészséges felnőtteknek.
  • A C-vitamin amellett, hogy antioxidánsként viselkedik, a kollagén képződésében is szerepet játszik, valamint nagy szerepe van az érfalak védelmében, a vasfelszívódás elősegítésében, segít a betegségek elleni védekezésben.
  • Magnézium: Az alacsony zöldség, illetve teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása elégtelen magnéziumbevitelhez vezethet, ugyanis éppen a zöld leveles zöldségek és a teljes kiőrlésű gabonafélék azok, amelyek sok magnéziumot tartalmaznak, azonban a finomított gabonafélék jóval kevesebbet tartalmaznak belőle. A szervezetünkben betöltött szerepét tekintve a magnézium részt vesz többek között a zsír és szénhidrát anyagcserében. Kutatások rávilágítottak arra, hogy összefüggés lehet az elégtelen magnéziumbevitel és a magas vérnyomás, az inzulinrezisztencia, vagy a migrén kialakulása között.
  • Króm: A króm egy olyan mikrotápanyag, amely többek között az inzulinérzékenység növelésében segít. Élelmiszereink krómtartalma nagyban függ a talaj állapotától és a feldolgozás módjától, természetes forrásai többek között a teljes értékű gabonák, hüvelyesek, különböző zöldségfélék, a tojás és a húsok. Fontos tudni, hogy az egyszerű cukrokban gazdag étrend hatására növekedhet a vizelettel kiválasztott krómmennyiség, ilyen táplálkozás mellett tehát érdemes pótolni. 2-es típusú cukorbetegnek, inzulinrezisztenciával küzdőknek, illetve fogyókúra esetén is megfontolható a pótlása.
  • Szelén: Jó tudni, hogy a talaj szeléntartalma nagyban meghatározza, hogy mennyi található ebből a tápanyagból a különböző növényekben. Azonban elmondható, hogy a fokhagymában, a káposztafélékben, a gabonafélékben, magvakban megtalálható ez a tápanyag. A szelén szintje a szervezetben befolyásolhatja az immunitást, hiányát összefüggésbe hozzák a krónikus gyulladásokkal és a meggyengült immunrendszerrel.
Bővebben
Kapcsolódó témák
Arterego Szerző: Arterego egészséges életmód Megjelenés dátuma: 2023.01.23.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.