Mivel pótolhatjuk a B3-vitamint?
Mivel pótolhatjuk a B3-vitamint?
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) által ajánlott napi B3-vitamin (másnéven niacin) mennyiség tekinthető jelenleg a leghitelesebb forrásnak. A szervezet elsődleges célja, hogy független tudományos szakvéleményt nyújtson az élelmiszerekkel kapcsolatos kockázatokról.
Az EFSA által ajánlott B6-vitamin beviteli mennyiség korcsoportonként és nemenként:
Csoport | Életkor | Átlagos szükséglet (AR*) | Populációs Referencia Bevitel (PRI**) |
Csecsemő | 7-11 hónapos | 1.3 mg NE/MJ | 1.6 mg NE/MJ |
Gyermek | 1-3 éves | 1.3 mg NE/MJ | 1.6 mg NE/MJ |
Gyermek | 4-6 éves | 1.3 mg NE/MJ | 1.6 mg NE/MJ |
Gyermek | 7-10 éves | 1.3 mg NE/MJ | 1.6 mg NE/MJ |
Gyermek | 11-14 éves | 1.3 mg NE/MJ | 1.6 mg NE/MJ |
Gyermek (fiú) | 15-17 éves | 1.3 mg NE/MJ | 1.6 mg NE/MJ |
Gyermek (lány) | 15-17 éves | 1.3 mg NE/MJ | 1.6 mg NE/MJ |
Felnőtt (férfi) | ≥ 18 éves | 1.3 mg NE/MJ | 1.6 mg NE/MJ |
Felnőtt (nő) | ≥ 18 éves | 1.3 mg NE/MJ | 1.6 mg NE/MJ |
Terhesség | ≥ 18 éves | 1.3 mg NE/MJ | 1.6 mg NE/MJ |
Szoptatás | ≥ 18 éves | 1.3 mg NE/MJ | 1.6 mg NE/MJ |
* AR: Átlagos tápanyagmennyiség, ami kielégíti az egészséges emberek több mint felénél a napi tápanyagszükségletet.
** PRI: A napi átlagos tápanyagmennyiség, ami kielégíti az egészséges emberek többségénél a napi tápanyagszükségletét.
Mivel pótolhatjuk?
Természetes formában a B3-vitamint az alábbi élelmiszerekben van jelen:
- hal
- csirke
- pulyka
- olajos magvak
- sörélesztő
- száraz hüvelyesek
- kenyér
- pékáru
- sör
- burgonya
- tej és tejtermékek
AZ OGYÉI által engedélyezett vitaminok és táplálék kiegészítők között az alábbi listában böngészhetsz.
(Forrás: Dietary Reference Values for the EU, Rodler Imre: Tápanyagtáblázat)