Vetélés – tünetek, okok és megelőzés

Vetélés – tünetek, okok és megelőzés

Vetélés – tünetek, okok és megelőzés

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.08.30.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A vetélés a terhesség (általában a 20. hét előtti) spontán elvesztése. A terhességek körülbelül 10-20 százaléka vetéléssel végződik. De a tényleges szám valószínűleg magasabb, mivel sok vetélés nagyon korai szakaszban következik be – még azelőtt, hogy valaki egyáltalán tudomást szerezhetne a terhességről.

Milyen tünetei lehetnek? 

A legtöbb vetélés a terhesség korai szakaszában következik be. A vetélés jelei és tünetei a következők lehetnek:

  • Hüvelyi pecsételés vagy vérzés
  • Fájdalom vagy görcsök a hasban vagy a hát alsó részén

A leggyakoribb okok

Gének, kromoszómák

A legtöbb vetélés azért következik be, mert a magzat nem fejlődik a várt módon. A vetélések körülbelül 50 százalékáért a rendellenes kromoszómák a felelősek. A kromoszómaproblémák leggyakrabban az embrió osztódása és növekedése során véletlenül fellépő hibákból adódnak – nem a szülőktől örökölt problémákból.

Az anya egészségi állapota

Néhány esetben az anya egészségi állapota is vetéléshez vezethet. Például: kontrollálatlan cukorbetegség, fertőzések, hormonális problémák, méh- vagy méhnyak problémák, pajzsmirigy betegség.

Az olyan rutin tevékenységek, mint az edzés (kocogás, kerékpározás) vagy a nemi együttlét nem okoznak vetélést.

Számos tényező növelheti azonban a vetélés kockázatát, többek között:

Kor. A 35 évnél idősebb nőknél nagyobb a vetélés kockázata, mint fiatalabb társaiknál. Míg 35 évesen körülbelül 20 százalék a vetélés kockázata, 40 éves korban ez már körülbelül 40 százalék és 45 évesen pedig körülbelül 80 százalék.

Korábbi vetélések. Azok a nők, akiknek két vagy több egymást követő vetélése volt, szintén nagyobb kockázattal nézhetnek szembe.

Krónikus állapotok. Azoknak a nőknek, akiknek krónikus betegségük van, mint például a kontrollálatlan cukorbetegség, nagyobb a vetélés kockázata.

Méh- vagy méhnyak problémák. Bizonyos méhbetegségek vagy a gyenge méhnyakszövetek növelhetik a vetélés kockázatát.

Dohányzás, alkohol és tiltott drogok. A terhesség alatt dohányzó nőknél nagyobb a vetélés kockázata, mint nemdohányzó társaiknál. A rendszeres alkoholfogyasztás és/vagy kábítószer-fogyasztás szintén növeli a vetélés kockázatát.

Súly. Az alul- vagy túlsúly is összefüggést mutat a vetélés fokozott kockázatával.

Mit tehet, hogy kihordhassa a terhességet?

A legjobb megelőzésnek azt tekinthetjük, ha egyszerűen csak arra koncentrál, hogy vigyázzon magára és babájára. Továbbá kérjen rendszeres terhesgondozást, kerülje el a vetélés ismert kockázati tényezőit – például a dohányzást, az alkoholfogyasztást és a tiltott kábítószer-használatot, orvosával konzultálva szedhet magzatvédő vitamint, korlátozza a koffeinbevitelt, illetve ha krónikus betegsége van, szorosan kísérjék figyelemmel kezelőorvosával.

doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.08.30.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Fejfájás a terhesség alatt: amit tudnia kell
Sajnos fejfájás a terhesség időszakában is előfordulhat. Bár ez a fejfájás lehet, hogy eltér az addig tapasztalttól, a legtöbb terhesség alatti fejfájás nem káros.
Biztonságos-e a vegán étrend terhesség alatt?
A vegán étrendről tudjuk, hogy számos egészségügyi előnnyel jár. Általánosságban elmondható, hogy a növényi alapú étrend csökkentheti a szívbetegségek, az elhízás, a magas vérnyomás és a...
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?