Horkolásgátló műtét

Horkolásgátló műtét

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
A horkolás a kiváltó ok függvényében kezelhető, így a terápia egyénileg eltérő lehet. Amennyiben a konzervatív kezelések nem hoznak eredményt, műtéti megoldás lehet indokolt. Mit érdemes tudni a horkolásgátló műtétről?

Milyen műtéti megoldások léteznek a horkolásra?

A horkolás műtéti eljárással az alábbiak szerint kezelhető:

 • orrsövény plasztika,
 • orrkagyló kisebbítés,
 • FESS (endoszkópos orrmelléküreg) műtét,
 • (torok és/vagy orr) mandula eltávolítás
 • lézeres lágyszájpad és a nyelvcsap műtét.

A horkolás és/vagy légzéskimaradás vizsgálatára egy speciális eljárást alkalmaznak, amely során megnézik, hogy pontosan mi váltja ki a tünetet, így teljesen nyugodtak lehetünk affelől, hogy valóban a szükséges műtétet végzik majd el rajtunk a horkolás megszűntetése érdekében.

Milyen vizsgálatokra, eredményekre lehet szükség a horkolás gátló műtéthez?

A helyi érzéstelenítésben vagy altatásban végzett műtét eldöntéséhez szükség lehet EKG vizsgálatra, mellkasröntgenre és vérvételre is.

Mikor nem végezhető el a horkolás elleni műtét?

Előfordulhat olyan kockázat vagy egészségügyi állapot, amikor ellenjavallt az altatás, vagy maga a műtét is, így minden esetben a kezelőorvos dönt arról, hogy elvégezhető-e a betegen az adott műtét. Amennyiben az altatás vagy a helyi érzéstelenítés nem lehetséges, nem végezhető el a műtét.

Mire számíthatunk horkolásgátló műtétek után?

 • A horkolásgátló műtétek az esetek jelentős részében csökkentik, vagy teljes mértékben megszüntetik a horkolást és/vagy a légzéskimaradást, ezzel javítva az életminőségen.
 • A műtétet követő napokban (általában 7-10 nap) nyelési fájdalom nehezíthet a mindennapjainkat, amely szájon át szedhető fájdalomcsillapítókkal könnyen enyhíthető.
 • A műtétet követő két-három hétben kímélő életmódra kell váltanunk (pl. eleget pihenni, kerülni a fizikai, vérbőséget okozó tevékenységeket, pépes ételeket fogyasztani, stb.). Megerőltetőbb fizikai munka vagy sport a műtétet követő negyedik héttől megengedett panaszmentesség esetén.

Útmutató

 • Horkolás, légzéskimaradás esetén, forduljunk mielőbb szakorvoshoz a kiváltó ok felderítése, és a megfelelő kezelés érdekében.
 • Szövődménymentes gyógyulás esetén két hét után térhetünk vissza a megszokott életünkhöz, míg a teljes gyógyulási idő, panaszmentes állapot körülbelül  három hetet jelent,
 • A sportolás, erősebb fizikai igénybevétel azonban csak a 4. héttől megengedett.
Horkolásgátló műtét - Részletesen a témáról
Mikor válik veszélyessé a horkolás?
Egy nemrég készült, nem reprezentatív felmérés szerint közel 50 000 ember lehet ma életveszélyben Magyarországon, akiket érint a leggyakoribb alvászavar, az alvási apnoé.
Hasznos lehet
Mi az a DASH diéta?
A DASH diéta a „Dietary Approaches to Stop Hypertension” rövidítése. Általában a gyümölcsök, zöldségek, zsírszegény vagy zsírmentes tejtermékek, diófélék, magvak, lencse, bab és teljes kiőrlésű...
Égési hólyagok: mit tegyünk és mit ne?
Égési hólyagnak a bőr alatti átlátszó buborékot nevezzük, ami általában váladékkal van tele, amely egyfajta védőréteg az égett területen. Az égési hólyagok különböznek a kiütésektől, általában...
Vetélés – tünetek, okok és megelőzés
A vetélés a terhesség (általában a 20. hét előtti) spontán elvesztése. A terhességek körülbelül 10-20 százaléka vetéléssel végződik. De a tényleges szám valószínűleg magasabb, mivel sok vetélés...
Fejfájás a terhesség alatt: amit tudnia kell
Sajnos fejfájás a terhesség időszakában is előfordulhat. Bár ez a fejfájás lehet, hogy eltér az addig tapasztalttól, a legtöbb terhesség alatti fejfájás nem káros.