Horkolásgátló műtét

Horkolásgátló műtét

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
A horkolás a kiváltó ok függvényében kezelhető, így a terápia egyénileg eltérő lehet. Amennyiben a konzervatív kezelések nem hoznak eredményt, műtéti megoldás lehet indokolt. Mit érdemes tudni a horkolásgátló műtétről?

Milyen műtéti megoldások léteznek a horkolásra?

A horkolás műtéti eljárással az alábbiak szerint kezelhető:

 • orrsövény plasztika,
 • orrkagyló kisebbítés,
 • FESS (endoszkópos orrmelléküreg) műtét,
 • (torok és/vagy orr) mandula eltávolítás
 • lézeres lágyszájpad és a nyelvcsap műtét.

A horkolás és/vagy légzéskimaradás vizsgálatára egy speciális eljárást alkalmaznak, amely során megnézik, hogy pontosan mi váltja ki a tünetet, így teljesen nyugodtak lehetünk affelől, hogy valóban a szükséges műtétet végzik majd el rajtunk a horkolás megszűntetése érdekében.

Milyen vizsgálatokra, eredményekre lehet szükség a horkolás gátló műtéthez?

A helyi érzéstelenítésben vagy altatásban végzett műtét eldöntéséhez szükség lehet EKG vizsgálatra, mellkasröntgenre és vérvételre is.

Mikor nem végezhető el a horkolás elleni műtét?

Előfordulhat olyan kockázat vagy egészségügyi állapot, amikor ellenjavallt az altatás, vagy maga a műtét is, így minden esetben a kezelőorvos dönt arról, hogy elvégezhető-e a betegen az adott műtét.

Mire számíthatunk horkolásgátló műtétek után?

 • A horkolásgátló műtétek az esetek jelentős részében csökkentik, vagy teljes mértékben megszüntetik a horkolást és/vagy a légzéskimaradást, ezzel javítva az életminőségen.
 • A műtétet követő napokban (általában 7-10 nap) nyelési fájdalom nehezíthet a mindennapjainkat, amely szájon át szedhető fájdalomcsillapítókkal könnyen enyhíthető.
 • A műtétet követő két-három hétben kímélő életmódra kell váltanunk (pl. eleget pihenni, kerülni a fizikai, vérbőséget okozó tevékenységeket, pépes ételeket fogyasztani, stb.).

Útmutató

 • Horkolás, légzéskimaradás esetén, forduljunk mielőbb szakorvoshoz a kiváltó ok felderítése, és a megfelelő kezelés érdekében.
 • Szövődménymentes gyógyulás esetén két hét után térhetünk vissza a megszokott életünkhöz, míg a teljes gyógyulási idő, panaszmentes állapot körülbelül  három hetet jelent,
 • A sportolás, erősebb fizikai igénybevétel azonban csak a 4. héttől megengedett.
Hasznos lehet
Hideg vagy meleg vízzel zuhanyozzunk?
A hideg és meleg zuhanynak is megvannak a maga előnyei és hátrányi, de vajon melyiket használjuk a mindennapokban?
Szükséges-e Folsavat fogyasztanunk?
Ahány forrás, annyi ajánlást láthatunk a vitaminok és ásványi anyagok bevitelével kapcsolatban, de honnan tudhatjuk, hogy melyiknek hihetünk? Melyik a legelfogadhatóbb ajánlás, ha a táplálkozással...
Mit (t)ehetünk az immunrendszerünk támogatásáért?
Az utóbbi két évben zajló pandémia okán az érdeklődés középpontjába került az immunrendszer, illetve az immunrendszer támogatásának lehetőségei. Számos mindennapi szokás, életmódbeli tényező szerepe...
Mit együnk koleszterinszint emelkedése esetén?
A szív és keringési rendszer betegségeinek kialakulásának hátterében sok esetben a helytelen táplálkozási szokások állnak. A gyógyszeres terápia megkezdése előtt érdemes életmódváltással befolyásolni...