Mikor válik veszélyessé a horkolás?

Mikor válik veszélyessé a horkolás?

Mikor válik veszélyessé a horkolás?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.01.29.
Szerző: Arterego egészséges életmód
Egy nemrég készült, nem reprezentatív felmérés szerint közel 50 000 ember lehet ma életveszélyben Magyarországon, akiket érint a leggyakoribb alvászavar, az alvási apnoé.

Mi is történik pontosan az alvási apnoe fennállása esetén?

Amikor az érintett személy elalszik, a garatizmot és a garatrendszert szabályozó idegpálya kikapcsol. Levegővétel közben pedig így a garat elernyed, és a szívóhatás következtében remegni kezd, ekkor lesz hallható a horkolás jólismert zaja.

Mikor válik veszélyessé a horkolás?

Az idő előrehaladtával ez a hang egyre hangosabb és erősebb lesz, ráadásul a horkolás, mint remegés, a garatban lévő szöveteket tovább rombolja, lágyítja, töredezi, ezek az izmok egészen puhává válnak. 20-30 év alatt eljuthatunk oda, hogy amikor mélyalvásban levegőt szeretnénk venni, nagyon kevés, vagy egyáltalán semennyi levegő nem áramlik be a tüdőnk felé. A szervezetünknek pedig folyamatosan oxigénre van szüksége, és mivel a védekezőrendszerünk működik, az agy riasztást ad, hogy levegőt kapjunk, ekkor megemelkedik a pulzus, adrenalin kerül a vérbe, viszont egy mikroébredéssel azonnal kikerülünk a mélyalvás fázisából. Ekkor helyreáll az idegpálya működése, egy horkantással kinyílik a garat, és újra áramlik a levegő a tüdő felé, és lehetőség nyílik újra mély alvásba merülni, ami ugye elengedhetetlen az ébrenléthez szükséges hormonok és fehérjék újratermeléséhez.

Milyen tüneteket tapasztalhatunk még ilyenkor?

„Amikor levegőt próbálunk venni, akkor a szív körüli térben a szükségesnél kisebb nyomás alakulhat ki, ami azt eredményezi, hogy a szív környékére több vér kezd tódulni” – folytatja Koczó Levente. – „A szervezetünk ilyenkor kiválasztja azt a hormont, amely elkezdi kinyomni a vizet a szervezetünkből, így jelenik meg az éjszakai vizeletürítés, amikor egy éjszaka akár 3-4 alkalommal is kimegy a beteg a mellékhelyiségbe, ami szintén darabokra töri a pihentető alvást. A vízhajtástól viszont dehidratálódunk, s a vér besűrűsödésének következtében aritmia, szívelégtelenség, magas vérnyomás is kialakulhat. A másik komoly veszély az oxigénhiány, amelynek következtében agyunk is károsodhat, a kognitív funkciók csökkennek, romlik az összpontosításra való képességünk, elveszíthetjük éberségünket, ami a nappali tevékenységeink során komoly gondot okozhat.”

Probléma esetén, forduljunk mielőbb orvoshoz!

Ha valakinél tehát felbukkan az alvási apnoé gyanúja, akkor nem szabad habozni, érdemes azonnal elindulni a diagnosztizálás, majd a megoldás felé.

Bővebben
Kapcsolódó témák
Arterego Szerző: Arterego egészséges életmód Megjelenés dátuma: 2023.01.29.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Fibromyalgia
A fibromyalgia egy összetett betegség, ami fájdalmat, fáradtságot és kognitív problémákat is okozhat, ezért jelentősen ronthatja az életminőséget. Mi okozza? Milyen tünetei lehetnek még, és mit...
Könnyezés
A könnyek biztosítják, hogy a szemed megfelelő mértékben nedves legyen, ami a jó látáshoz és általánosan a komfortérzetedhez elengedhetetlen.
Széklettranszplantáció
Hogyan zajlik a széklet-transzplantáció? Milyen betegségek esetén lehet rá szükség? Ki lehet donor? Kérdések és válaszok a széklettranszplantációról.
Epehólyagrák
Az epehólyagrák az epehólyag nyálkahártyájából kiinduló rosszindulatú daganat. Az epehólyagrák viszonylag ritka, de magas halálozási rátájú daganattípus.