Hogyan előzzük meg a túlevést?

Hogyan előzzük meg a túlevést?

Hogyan előzzük meg a túlevést?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.08.06.
Szerző: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége dietetika
Nyaralások, grillezések, utazások alkalmával nehéz lehet a mértéktartás. Mit tehetünk, amikor legközelebb vendégségbe vagy étterembe megyünk. Hogyan lehet megelőzni a túlzott energia felvételt?

Az egészséges táplálkozás sokak számára egyfajta vezeklésként írható le pedig nem kell lemondani a gasztronómiai élvezetekről ünnepek alatt sem.

Hogyan előzzük meg a túlevést?

  • A tányér és ezzel együtt az adag mérete döntő! Egyrészt egy kisebb tányéron a kevesebb sem tűnik olyan kevésnek. Másrészt ugyanaz az adag étel szétterítve (ahol lehetséges) sokkal többnek látszik a tányéron, mint egy kis halomban tálalva. Ahol van kisadag, ott éljünk vele!
  • Válasszunk tudatosan, amikor van rá módunk. A grillezett ételek jó döntésnek bizonyulnak és köret helyett is lehet salátát kérni.
  • Merjünk kiállni az igényeinkkel, egy jó vendéglátó/vendéglős biztosan teljesíti a kéréseinket. Az érdekeinket senki sem fogja képviselni helyettünk.
  • Lassan együnk, minden falatot alaposan rágjunk meg és adjuk át magunkat az evés örömének.
  • Meg kell tanulni nemet mondani. Ne feledjük, nem bűn a tányéron hagyni az ételből, főleg akkor, amikor nem tudjuk befolyásolni az adag nagyságát.

Mindig az első lépés a legnehezebb

A változás az élet része, mégis olyan nehezen változtatunk a táplálkozási szokásainkon, az életmódunkon, pedig az egészségünk szempontjából igen nagy a jelenősége annak, hogy ki hogyan él. S ebben az egyénnek is van felelőssége.

Ajánlott vizsgálat
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége Szerző: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége dietetika Megjelenés dátuma: 2022.08.06.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Hogyan csomagoljunk a gyerekeknek?
A gyermekek, serdülők jellemzően 5-8 órát töltenek az iskolában, majd sokan mennek tovább különórákra, edzésekre és csak későn érnek haza. Hogyan csomagoljunk ilyenkor a gyerekeknek?
Segíthet-e a botox a pszichés betegségek kezelésében?
A homlokba injekciózott botulinum toxin (BTX) segíthet egyes pszichés betegségek kezelésében a Semmelweis és a Hannoveri Egyetem új, közös kutatása szerint.
Tippek az egészséges táplálkozáshoz
Mit is nevezünk egészséges életmódnak? Milyen hatásai lehetnek? Mire érdemes figyelni, ha egészségesen akarunk táplálkozni?
Érszűkület
Melyek a mágneses rezonanciás angiográfiai vizsgálat (MRA) előnyei? Miben más az MRA a korábbi vizsgálatokhoz képest? Dr. Csőre Judit, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Képalkotó...