Hogyan előzzük meg a túlevést?

Hogyan előzzük meg a túlevést?

Hogyan előzzük meg a túlevést?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.12.26.
Szerző: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége dietetika
Nyaralások, grillezések, utazások alkalmával nehéz lehet a mértéktartás. Mit tehetünk, amikor legközelebb vendégségbe vagy étterembe megyünk. Hogyan lehet megelőzni a túlzott energia felvételt?

Az egészséges táplálkozás sokak számára egyfajta vezeklésként írható le pedig nem kell lemondani a gasztronómiai élvezetekről ünnepek alatt sem.

Hogyan előzzük meg a túlevést?

  • A tányér és ezzel együtt az adag mérete döntő! Egyrészt egy kisebb tányéron a kevesebb sem tűnik olyan kevésnek. Másrészt ugyanaz az adag étel szétterítve (ahol lehetséges) sokkal többnek látszik a tányéron, mint egy kis halomban tálalva. Ahol van kisadag, ott éljünk vele!
  • Válasszunk tudatosan, amikor van rá módunk. A grillezett ételek jó döntésnek bizonyulnak és köret helyett is lehet salátát kérni.
  • Merjünk kiállni az igényeinkkel, egy jó vendéglátó/vendéglős biztosan teljesíti a kéréseinket. Az érdekeinket senki sem fogja képviselni helyettünk.
  • Lassan együnk, minden falatot alaposan rágjunk meg és adjuk át magunkat az evés örömének.
  • Meg kell tanulni nemet mondani. Ne feledjük, nem bűn a tányéron hagyni az ételből, főleg akkor, amikor nem tudjuk befolyásolni az adag nagyságát.

Mindig az első lépés a legnehezebb

A változás az élet része, mégis olyan nehezen változtatunk a táplálkozási szokásainkon, az életmódunkon, pedig az egészségünk szempontjából igen nagy a jelenősége annak, hogy ki hogyan él. S ebben az egyénnek is van felelőssége.

Ajánlott vizsgálat
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége Szerző: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége dietetika Megjelenés dátuma: 2022.12.26.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit jelent az öngondoskodás?
Az öngondoskodás sokak szerint felesleges, vagy csak megfeledkeznek róla. Valójában a szerepük kulcsfontosságú, hiszen ezek a tevékenységek nagyon fontosak a testi és lelki egészség megóvása...
10 otthoni módszer a korpa ellen
A korpát, vagyis a viszkető, fehér darabokat a fejbőrön mindenki ismeri, sokszor okozhat kellemetlenséget. A világ lakosságának közel 50%-a életében legalább egyszer megtapasztalja.
Valóban frissebb a holnap az új Myrkl étrend-kiegészítővel? Kipróbáltuk!
Semmiképp sem szeretnénk az alkoholfogyasztást népszerűsíteni, mindössze egy hétvégi vacsora közbeni könnyed koccintás tapasztalatait osztjuk meg cikkünkben egy szubjektív beszámoló formájában.
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...