Hogyan előzzük meg a túlevést?

Hogyan előzzük meg a túlevést?

Hogyan előzzük meg a túlevést?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.12.26.
Szerző: MDOSZ dietetika
Karácsony és újév idején minden az ünnepi étkekről és italokról szól, ezért ilyenkor nehéz lehet a mértéktartás. Mit tehetünk, amikor legközelebb vendégségbe vagy étterembe megyünk. Hogyan lehet megelőzni a túlzott energia felvételt?

Az egészséges táplálkozás sokak számára egyfajta vezeklésként írható le pedig nem kell lemondani a gasztronómiai élvezetekről ünnepek alatt sem.

Hogyan előzzük meg a túlevést?

  • A tányér és ezzel együtt az adag mérete döntő! Egyrészt egy kisebb tányéron a kevesebb sem tűnik olyan kevésnek. Másrészt ugyanaz az adag étel szétterítve (ahol lehetséges) sokkal többnek látszik a tányéron, mint egy kis halomban tálalva. Ahol van kisadag, ott éljünk vele!
  • Válasszunk tudatosan, amikor van rá módunk. A grillezett ételek jó döntésnek bizonyulnak és köret helyett is lehet salátát kérni.
  • Merjünk kiállni az igényeinkkel, egy jó vendéglátó/vendéglős biztosan teljesíti a kéréseinket. Az érdekeinket senki sem fogja képviselni helyettünk.
  • Lassan együnk, minden falatot alaposan rágjunk meg és adjuk át magunkat az evés örömének.
  • Meg kell tanulni nemet mondani. Ne feledjük, nem bűn a tányéron hagyni az ételből, főleg akkor, amikor nem tudjuk befolyásolni az adag nagyságát.

Mindig az első lépés a legnehezebb

A változás az élet része, mégis olyan nehezen változtatunk a táplálkozási szokásainkon, az életmódunkon, pedig az egészségünk szempontjából igen nagy a jelenősége annak, hogy ki hogyan él. S ebben az egyénnek is van felelőssége.

Szerző: MDOSZ dietetika Megjelenés dátuma: 2021.12.26.
Kérjük, értékeld a cikket!
Mit írtak mások a életmód témában?
Hasznos lehet
Bizonyos italok kiválasztásával javíthatjuk az energiaszintünket, csökkenthetjük a tompaság érzését és javíthatjuk a koncentrációnkat. Mit igyunk, ha szeretnénk serkenteni az agyműkö ...
Miben található Kálium? Miért fontos annak pótlása? Melyek a bizonyított hatásai? Összeszedtük a Kálium hivatalosan is igazolt hatásait.
Fogkefe, szivacs, sminkkészlet…nap mint nap használjuk ezeket, de tudjuk-e vajon mikor kell lecserélni az egészségünk megőrzése érdekében? Összeszedtük mikor indokolt a leggyakrabban has ...
Az irritábilis bél szindróma (röviden IBS) a belek funkcionális betegsége, ami szervi elváltozással nem jár. Miért fontos mégis a kezelése?