Miért fontos a Kálium pótlása?

Miért fontos a Kálium pótlása?

Miért fontos a Kálium pótlása?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.09.06.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Miben található Kálium? Miért fontos annak pótlása? Melyek a bizonyított hatásai? Összeszedtük a Kálium hivatalosan is igazolt hatásait.

Az Európai Bizottság tekinthető a leghitelesebb forrásnak akkor, ha a vitaminok és ásványi anyagok egészségre gyakorolt valódi hatásait szeretnénk megtudni. A szervezet elsődleges célja, hogy hiteles szakvéleményt nyújtson az élelmiszerek, alapanyagok jelenleg igazolt hatásaival kapcsolatban.

A Kálium hivatalosan is igazolt hatásai

A felnőtt emberi szervezet körülbelül 150 g Káliumot tartalmaz, melynek javarésze (97 százaléka) sejten belül található. A Kálium megfelelő mennyiségű pótlása nélkülözhetetlen, ugyanis hozzájárul:

  • az ingerület-átvitel normál működéséhez,
  • az egészséges ideg-izomműködéshez,
  • a vérnyomás csökkentéséhez.

Miben található Kálium?

Kálium szinte minden élelmiszer nyersanyagban jelen van, felszívódás szempontjából azonban előnyösebb, ha növényi eredetű élelmiszerekből fedezzük a napi szükségletünket. Jelentős Kálium tartalmú alapanyagok:

  • burgonyafélék (pl. édesburgonya),
  • görögdinnye,
  • cékla,
  • fekete bab,
  • banán.

AZ OGYÉI által engedélyezett vitaminok és táplálék kiegészítők között az alábbi listában böngészhetsz.

Forrás: General function health claims, Dr. Rodler Imre: Tápanyagtáblázat

doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.09.06.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Audiometria
Mikor érdemes bejelentkezni audiometria vizsgálatra? Mire számíthatunk ilyenkor? Kérdések és válaszok az audiometriáról.
Rekedtség
Rekedtséget számos állapot, betegség kiválthat – szerencsére legtöbbször banális, hétköznapi okok vannak a háttérben, de néha egy-egy komoly betegség is kiváltó ok lehet. Lássuk, mik okozhatnak...
Hogyan csomagoljunk a gyerekeknek?
A gyermekek, serdülők jellemzően 5-8 órát töltenek az iskolában, majd sokan mennek tovább különórákra, edzésekre és csak későn érnek haza. Hogyan csomagoljunk ilyenkor a gyerekeknek?
Érszűkület
Melyek a mágneses rezonanciás angiográfiai vizsgálat (MRA) előnyei? Miben más az MRA a korábbi vizsgálatokhoz képest? Dr. Csőre Judit, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Képalkotó...