Miért fontos a Kálium pótlása?

Miért fontos a Kálium pótlása?

Miért fontos a Kálium pótlása?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.09.06.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Miben található Kálium? Miért fontos annak pótlása? Melyek a bizonyított hatásai? Összeszedtük a Kálium hivatalosan is igazolt hatásait.

Az Európai Bizottság tekinthető a leghitelesebb forrásnak akkor, ha a vitaminok és ásványi anyagok egészségre gyakorolt valódi hatásait szeretnénk megtudni. A szervezet elsődleges célja, hogy hiteles szakvéleményt nyújtson az élelmiszerek, alapanyagok jelenleg igazolt hatásaival kapcsolatban.

A Kálium hivatalosan is igazolt hatásai

A felnőtt emberi szervezet körülbelül 150 g Káliumot tartalmaz, melynek javarésze (97 százaléka) sejten belül található. A Kálium megfelelő mennyiségű pótlása nélkülözhetetlen, ugyanis hozzájárul:

  • az ingerület-átvitel normál működéséhez,
  • az egészséges ideg-izomműködéshez,
  • a vérnyomás csökkentéséhez.

Miben található Kálium?

Kálium szinte minden élelmiszer nyersanyagban jelen van, felszívódás szempontjából azonban előnyösebb, ha növényi eredetű élelmiszerekből fedezzük a napi szükségletünket. Jelentős Kálium tartalmú alapanyagok:

  • burgonyafélék (pl. édesburgonya),
  • görögdinnye,
  • cékla,
  • fekete bab,
  • banán.

AZ OGYÉI által engedélyezett vitaminok és táplálék kiegészítők között az alábbi listában böngészhetsz.

Forrás: General function health claims, Dr. Rodler Imre: Tápanyagtáblázat

doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.09.06.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit jelent az öngondoskodás?
Az öngondoskodás sokak szerint felesleges, vagy csak megfeledkeznek róla. Valójában a szerepük kulcsfontosságú, hiszen ezek a tevékenységek nagyon fontosak a testi és lelki egészség megóvása...
10 otthoni módszer a korpa ellen
A korpát, vagyis a viszkető, fehér darabokat a fejbőrön mindenki ismeri, sokszor okozhat kellemetlenséget. A világ lakosságának közel 50%-a életében legalább egyszer megtapasztalja.
Valóban frissebb a holnap az új Myrkl étrend-kiegészítővel? Kipróbáltuk!
Semmiképp sem szeretnénk az alkoholfogyasztást népszerűsíteni, mindössze egy hétvégi vacsora közbeni könnyed koccintás tapasztalatait osztjuk meg cikkünkben egy szubjektív beszámoló formájában.
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...