Miért fontos a Kálium pótlása?

Miért fontos a Kálium pótlása?

Miért fontos a Kálium pótlása?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.01.18.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Miben található Kálium? Miért fontos annak pótlása? Melyek a bizonyított hatásai? Összeszedtük a Kálium hivatalosan is igazolt hatásait.

Az Európai Bizottság tekinthető a leghitelesebb forrásnak akkor, ha a vitaminok és ásványi anyagok egészségre gyakorolt valódi hatásait szeretnénk megtudni. A szervezet elsődleges célja, hogy hiteles szakvéleményt nyújtson az élelmiszerek, alapanyagok jelenleg igazolt hatásaival kapcsolatban.

A Kálium hivatalosan is igazolt hatásai

A felnőtt emberi szervezet körülbelül 150 g Káliumot tartalmaz, melynek javarésze (97 százaléka) sejten belül található. A Kálium megfelelő mennyiségű pótlása nélkülözhetetlen, ugyanis hozzájárul:

  • az ingerület-átvitel normál működéséhez,
  • az egészséges ideg-izomműködéshez,
  • a vérnyomás csökkentéséhez.

Miben található Kálium?

Kálium szinte minden élelmiszer nyersanyagban jelen van, felszívódás szempontjából azonban előnyösebb, ha növényi eredetű élelmiszerekből fedezzük a napi szükségletünket. Jelentős Kálium tartalmú alapanyagok:

  • burgonyafélék (pl. édesburgonya),
  • görögdinnye,
  • cékla,
  • fekete bab,
  • banán.

AZ OGYÉI által engedélyezett vitaminok és táplálék kiegészítők között az alábbi listában böngészhetsz.

Forrás: General function health claims, Dr. Rodler Imre: Tápanyagtáblázat

doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.01.18.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Emlőszűrés
A mellrák szűrésére a mammográfiás vizsgálat és az emlő tomoszintézis alkalmazható. Mikor, melyik vizsgálat javasolt? Mi a különbség a két diagnosztikai eljárás között?
Hemokromatózis
A hemokromatózis Európában a leggyakoribb örökletes genetikai rendellenesség, amely során a szervezetben elraktározódó vas súlyos szervi-, szöveti károsodáshoz vezethet, ha nem észlelik, és nem...
Nyelészavar
A nyelészavart kiválthatja átmeneti, ártalmatlan ok, de súlyos betegség is állhat a hátterében, így a panaszt minden esetben komolyan kell venni. Mit tehetünk ellene?
Befagyott váll szindróma
A vállízület fokozódó fájdalommal és mozgásbeszűküléssel járó panaszai mögött gyakran az ízületi tok és a szalagrendszer krónikus gyulladásával, heges megvastagodásával járó kórkép áll. Milyen...