Miért fontos a Kálium pótlása?

Miért fontos a Kálium pótlása?

Miért fontos a Kálium pótlása?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.01.18.
Szerző: doktorGO
Miben található Kálium? Miért fontos annak pótlása? Melyek a bizonyított hatásai? Összeszedtük a Kálium hivatalosan is igazolt hatásait.

Az Európai Bizottság tekinthető a leghitelesebb forrásnak akkor, ha a vitaminok és ásványi anyagok egészségre gyakorolt valódi hatásait szeretnénk megtudni. A szervezet elsődleges célja, hogy hiteles szakvéleményt nyújtson az élelmiszerek, alapanyagok jelenleg igazolt hatásaival kapcsolatban.

A Kálium hivatalosan is igazolt hatásai

A felnőtt emberi szervezet körülbelül 150 g Káliumot tartalmaz, melynek javarésze (97 százaléka) sejten belül található. A Kálium megfelelő mennyiségű pótlása nélkülözhetetlen, ugyanis hozzájárul:

  • az ingerület-átvitel normál működéséhez,
  • az egészséges ideg-izomműködéshez,
  • a vérnyomás csökkentéséhez.

Miben található Kálium?

Kálium szinte minden élelmiszer nyersanyagban jelen van, felszívódás szempontjából azonban előnyösebb, ha növényi eredetű élelmiszerekből fedezzük a napi szükségletünket. Jelentős Kálium tartalmú alapanyagok:

  • burgonyafélék (pl. édesburgonya),
  • görögdinnye,
  • cékla,
  • fekete bab,
  • banán.

AZ OGYÉI által engedélyezett vitaminok és táplálék kiegészítők között az alábbi listában böngészhetsz.

Forrás: https://www.cambridgecommodities.com/health-claims.htm, Dr. Rodler Imre: Tápanyagtáblázat

Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO Megjelenés dátuma: 2022.01.18.
Kérjük, értékeld a cikket!
Mit írtak mások a életmód témában?
Hasznos lehet
Bizonyos italok kiválasztásával javíthatjuk az energiaszintünket, csökkenthetjük a tompaság érzését és javíthatjuk a koncentrációnkat. Mit igyunk, ha szeretnénk serkenteni az agyműkö ...
Fogkefe, szivacs, sminkkészlet…nap mint nap használjuk ezeket, de tudjuk-e vajon mikor kell lecserélni az egészségünk megőrzése érdekében? Összeszedtük mikor indokolt a leggyakrabban has ...
Az irritábilis bél szindróma (röviden IBS) a belek funkcionális betegsége, ami szervi elváltozással nem jár. Miért fontos mégis a kezelése?
Bizonyos életmódbeli szokások nagyban befolyásolhatják a testsúlyunk alakulását. Mire érdemes figyelnünk reggel, ha a testsúlycsökkentés a célunk?