Miért fontos a Kálium pótlása?

Miért fontos a Kálium pótlása?

Miért fontos a Kálium pótlása?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.09.06.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Miben található Kálium? Miért fontos annak pótlása? Melyek a bizonyított hatásai? Összeszedtük a Kálium hivatalosan is igazolt hatásait.

Az Európai Bizottság tekinthető a leghitelesebb forrásnak akkor, ha a vitaminok és ásványi anyagok egészségre gyakorolt valódi hatásait szeretnénk megtudni. A szervezet elsődleges célja, hogy hiteles szakvéleményt nyújtson az élelmiszerek, alapanyagok jelenleg igazolt hatásaival kapcsolatban.

A Kálium hivatalosan is igazolt hatásai

A felnőtt emberi szervezet körülbelül 150 g Káliumot tartalmaz, melynek javarésze (97 százaléka) sejten belül található. A Kálium megfelelő mennyiségű pótlása nélkülözhetetlen, ugyanis hozzájárul:

  • az ingerület-átvitel normál működéséhez,
  • az egészséges ideg-izomműködéshez,
  • a vérnyomás csökkentéséhez.

Miben található Kálium?

Kálium szinte minden élelmiszer nyersanyagban jelen van, felszívódás szempontjából azonban előnyösebb, ha növényi eredetű élelmiszerekből fedezzük a napi szükségletünket. Jelentős Kálium tartalmú alapanyagok:

  • burgonyafélék (pl. édesburgonya),
  • görögdinnye,
  • cékla,
  • fekete bab,
  • banán.

AZ OGYÉI által engedélyezett vitaminok és táplálék kiegészítők között az alábbi listában böngészhetsz.

Forrás: General function health claims, Dr. Rodler Imre: Tápanyagtáblázat

doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.09.06.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Hogyan vészeljük át az óraátállítást?
A jó éjszakai alvás elengedhetetlen kelléke a produktív és tartalmas napnak, ne hagyjuk, hogy az óraátállítás jelentősen megzavarja. Íme hat tipp, mely segíthet elkerülni az óraátállítással járó...
Milyen hatással van az óraátállítás az egészségre?
Ha közeleg az a bizonyos vasárnap, amikor az órák egy órával „előrepörögnek”, sokan kezdenek el aggódni, hogy vajon miként hat ez rájuk. Miért van ránk hatással az a bizonyos egy óra?
Hogyan hat a kertészkedés az egészségünkre?
Milyen egészségügyi előnyei lehetnek a kertészkedésnek? Miért érdemes növényeket termeszteni? Hogyan illesszük be a mindennapjainkba ezt a hobbit?
Fibromyalgia
A fibromyalgia egy összetett betegség, ami fájdalmat, fáradtságot és kognitív problémákat is okozhat, ezért jelentősen ronthatja az életminőséget. Mi okozza? Milyen tünetei lehetnek még, és mit...