Higiénia - Mire figyeljünk a nyilvános helyeken?

Higiénia - Mire figyeljünk a nyilvános helyeken?

Higiénia - Mire figyeljünk a nyilvános helyeken?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.02.09.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Melyek azok a közösségi terek, ahol legnagyobb eséllyel fertőződhetünk meg? Összeszedtük azokat a nyilvános helyeket, eszközöket, amelyeknél érdemes körültekintőbbnek lenni.

Érintőképernyő

Bár nem meglepő, de gyakori, hogy az közösségi terekben lévő érintőképernyős eszközökön számtalan baktérium lelhető fel.  Egy vizsgálat során a gyorséttermekben lévő, rendeléseket segítő érintőképernyős felületeken olyan baktériumokat (pl. Enterococcus faecalis, staphylococcus) is találtak, amelyek a kórházi fertőzéseket és/vagy vérmérgezést is okozzák, ezért érdemes inkább sorba állni a kényelmes, „érintőképrenyős” rendelés helyett.

Kézszárítók

Egy új tanulmány szerint könnyen terjesztik a baktériumokat azok az eszközök, amelyek fújják a levegőt (pl. kézszárítók). Bár a gyártók biztosítanak minket arról, hogy ezek az eszközök speciális szűrőkkel vannak felszerelve, mégis – a kutatások eredményeit figyelembe véve - a legbiztonságosabb megoldásnak a papírtörlő bizonyul.

Medencék

A gyerekek akár 10 gramm ürüléket is hordozhatnak magukon anélkül, hogy lemosnák. Ebből következik, hogy egy gyerekekkel teli medence hemzseghet a baktériumoktól, amit a klór már nem biztos, hogy elpusztít. Figyeljünk rá, hogy ne nyeljünk vizet a fürdőzés során.

Edzőterem

Ha van rá lehetőségünk, mindig fertőtlenítsük az eszközöket használat előtt. Bár az edzőterembe legtöbbször egészséges emberek járnak, mégis számtalan baktérium fordulhat meg az eszközökön (leggyakrabban a szabad súlyokon és az elliptikus trénereken).  

Éttermi menü

Néhány menülistán több baktérium lehet, mint a WC ülőkén, ezért nagyon fontos, hogy ne csak akkor mossunk kezet, amikor asztalhoz ülünk, hanem közvetlenül étkezés előtt is.

Gyümölcskarikák

Egy gyümölcskarika remekül fel tudja dobni az ásványvizünket, azonban kutatók azt találták, hogy a pohár szélére helyezett citromkarikák közel 70 százaléka gyomorproblémákat (pl. E.Coli) okozó baktériumokkal volt tele.

Írta: S.J, újságíró, Forrás: Public Hot Spots for Germs (WebMD)

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.02.09.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Hogyan hat az edzés az elménkre?
A demencia nem része a normális öregedési folyamatnak, ugyanis egyes változatai megfelelő étrenddel és rendszeres testmozgással megelőzhetőek. Hogyan befolyásolhatja a demencia kialakulását a...
Fibromyalgia
A fibromyalgia egy összetett betegség, ami fájdalmat, fáradtságot és kognitív problémákat is okozhat, ezért jelentősen ronthatja az életminőséget. Mi okozza? Milyen tünetei lehetnek még, és mit...
Könnyezés
A könnyek biztosítják, hogy a szemed megfelelő mértékben nedves legyen, ami a jó látáshoz és általánosan a komfortérzetedhez elengedhetetlen.
Széklettranszplantáció
Hogyan zajlik a széklet-transzplantáció? Milyen betegségek esetén lehet rá szükség? Ki lehet donor? Kérdések és válaszok a széklettranszplantációról.