Egészséges táplálkozás karácsonykor is

Egészséges táplálkozás karácsonykor is

Egészséges táplálkozás karácsonykor is

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.12.22.
Szerző: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége dietetika
Talán első hallásra lehetetlennek tűnik, de egy kis odafigyeléssel megvalósítható. Nem kell, hogy az ünnepeket a hasfájás, gyomorrontás, hányinger elrontsa, minden ugyanis a mértékletességen, a konyhatechnikán és a nyersanyag válogatáson múlik.

Mindent csak mértékkel

  • Ha gyakrabban eszünk kisebb mennyiséget, akkor kevesebb az esélye annak, hogy rosszul leszünk a töltött káposztától, vagy egy nehezebben emészthető zsíros ételtől.
  • A legtöbb probléma abból szokott adódni, ha többféle ételt nagy mennyiségben fogyasztunk és napjában többször is kizárólag nehezen emészthető, zsíros ételeket eszünk.
  • Rágjunk lassabban, így előbb kialakul a jóllakottság érzete és az emésztőrendszer munkáját is segítjük azzal, ha nem falatokban nyeljük le az ételt, hanem egy pépesebb konzisztenciában kerül a gyomorba a táplálék.

Mire figyeljünk a konyhában?

  • Nagyon sok múlik azon, hogy egy ételt, hogyan készítünk el. Pirítással, kevés zsiradék felhasználásával ízletes pörzsanyag képződik a nyersanyag felületén, ezáltal fokozza az étel élvezeti értékét és élettanilag kedvezőbb is, mint például a bő zsírban sütés.
  • Tűzdelhetjük a húsokat különféle fűszernövényekkel, zöldségekkel, de bacon szalonnával is, tepsiben megsütve viszonylag alacsonyabb zsírtartalmú, mégis ízletes ételt kapunk.

Hogyan válogassuk a nyersanyagot?

  • Szinte mindenki tisztában van azzal, hogy a csirkemell energia és zsírtartalma nem egyezik meg a sertés oldalas vagy a szalonna energia- és zsírtartalmával. Tehát ha soványabb húsokból készítjük el az ételünket, például csirke-, pulykamell és -comb, sertéscomb, sertéskaraj vagy akár a vadhús az alapanyagunk, és a látható zsiradékot (baromfinál a bőrrel együtt) mindig eltávolítjuk ételkészítés előtt, már egy kívánatosabb összetételű ételt kapunk.
  • Válasszunk kisebb zsírtartalmú tejtermékeket az ételek sűrítéséhez, például kefirt vagy natúr joghurtot.
  • Próbálja meg idén teljes kiőrlésű liszttel elkészíteni a bejglit, lehet, hogy a család többi tagja is örömmel veszi a változatosságot.
Ajánlott vizsgálat
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége Szerző: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége dietetika Megjelenés dátuma: 2022.12.22.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
15 magas magnéziumtartalmú gyümölcs és zöldség
A magnézium egy esszenciális ásványi anyag, amely természetesen megtalálható különféle élelmiszerekben, beleértve a gyümölcsöket és zöldségeket. Kulcsfontosságú a vérnyomás szabályozásában, az...
6 ok, amiért érdemes chia magot fogyasztani
A chia mag aprócska, de rostot, omega-3 zsírsavakat, fehérjéket, ásványi anyagokat és antioxidánsokat biztosít, amelyek segíthetnek csökkenteni a koleszterinszintet és a vérnyomást. A fekete és fehér...
4 dolog, amit megtehet a mikroműanyag-bevitel csökkentés érdekében
Mikroműanyagokat találtak az emberi agyban, a vizeletben, az anyatejben, az emésztőrendszerben és a szív- és érrendszerben. Noha lehetetlennek tűnik a mikroműanyagok teljes elkerülése, vannak módok a...
12 esti szokás, amely szabotálja a fogyást
Sokan anélkül szabotálják fogyókúrás erőfeszítéseiket esti szokásaikkal, hogy észrevennék, mint például a nehéz vacsorák, a túl késői testmozgás vagy az alváshiány.