Mikor használjuk, és mikor ne a bodzát?

Mikor használjuk, és mikor ne a bodzát?

Mikor használjuk, és mikor ne a bodzát?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.08.26.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A fekete bodza (Sambucus nigra) sokoldalúan felhasználható gyógynövény, hiszen levelét, virágát és termését is egyaránt fogyaszthatjuk. Mire használhatjuk? Mire figyeljünk a gyűjtésekor? Hogyan fogyasszuk? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a fekete bodzáról.

Hogyan ismerjük fel?

A fekete bodza a hat méteres magasságot is elérheti. Édes illatú, kicsi, krémszínű virágairól (amelyek 10-20 cm-es bogernyőbe rendeződnek), a fényes, fekete színű, vékony héjú csonthéjas bogyóiról és fűrészes szélű levélkéiről (levelei páratlan számú levélkéből) ismerhetőek fel.  A mérgező „változata” a gyalogbodza, amelynek virágai nem fehérek, hanem sárgásfehér színezetűek, lila portokkal, ezért gyűjtés során könnyen meg tudjuk különböztetni a feketebodzától.

Milyen vegyületeket tartalmaz?

A virágzat és a levél csersavakat és izzasztó flavonglikozidokat tartalmaz, míg a virág további káliumsókban, nyálkaanyagokban, szaponinokban és flavonoidokban gazdag. A termés szerves savakat, antocianinokat, folsavat, az A-vitamin provitaminját, B- és C-vitaminokat valamint vasat tartalmaz.

Mire használható a bodza?

Bár még nincsen hivatalos, megbízható állásfoglalás a bodza egészségre gyakorolt hatásáról, a népi gyógyászatban az alábbi esetekben használták/ják:

 • A bodzavirágot gyógynövényként leggyakrabban a hörgőváladék elfolyósítására, vizelethajtásra és emésztés segítésére használjuk.
 • Nyugtató, izzasztó és vízhajtó tulajdonsága miatt segíthet az influenzás megbetegedések leküzdésében. 
 • Külsőleg gégehurutnál, garat- és nyálkahártya-gyulladásoknál alkalmazható, míg belsőleg reuma kezelésére is szolgálhat.

Hogyan használható?

 • Belső felhasználása: Teaforrázat: 2-5 virágot 1 csésze (2dl) vízzel forrázunk, és 5-10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Maximum 3-5 csészényi bodzaforrázat fogyasztható egy nap.
 • Külső felhasználása: Főzet: 50 g virágot 1 liter vízbe teszünk, 5 percig forralunk, majd kihűlésig ázni hagyjuk. Étkezés után naponta maximum 4-6-szor öblögessünk vagy gargalizáljunk a főzettel.
 • Egyéb felhasználása: A bodza virágokból különleges ízű édességeket (pl. szörp, szirup, öntet), desszerteket (pl. palacsinta), míg a bogyótermésből lekvárokat és leveseket készíthetünk.

Milyen esetekbe NE alkalmazzuk?

Jelenleg nincs megbízható forrás arról, hogy bizonyos állapotoknál milyen egészségügyi hatásokat okozhat a bodza, ezért az alábbi esetekben kerülje, annak használatát:

 • 5 éves kor alatti gyermekek esetében.
 • Terhesség és szoptatás időszaka alatt.
 • Autoimmun betegség esetén (SLE, Sclerosis Multiplex, Rheumatoid Arthritis).
 • Az immunrendszer működését befolyásoló gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphet, így ezek szedése esetén, bodza fogyasztása előtt, minden esetben kérjük ki kezelőorvosunk véleményét.

Fontos!

 • Figyeljünk arra, hogy ne forgalmas helyeken, szennyezett utakon lévő növények részeit gyűjtsük.
 • A bodza mérgező „változata” a gyalogbodza nagyon hasonlít, ezért legyünk körültekintőek a gyűjtésnél. Csak akkor szedjük le, ha biztosak vagyunk abban, hogy a szelíd változattal van dolgunk.
 • A zöld részek mérgezőek, ezért el kell távolítani azokat (pl. a virág kocsányát) felhasználás előtt.
 • Az éretlen vagy nyers bodza termésének fogyasztása hányingert vagy hányást okozhat, ezért legyünk körültekintőek a gyűjtésénél.
 • Az idős embereknél a bodza fogyasztása akár a szívműködést is befolyásolhatja, ezért fontos, hogy kérjük ki a kezelőorvos véleményét a gyógynövény fogyasztása előtt.

Írta: S.J, Forrás: Elderberry - Uses, Side Effects, And More, Herbatok Fitoterápia jegyzet

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.08.26.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Valóban frissebb a holnap az új Myrkl étrend-kiegészítővel? Kipróbáltuk!
Semmiképp sem szeretnénk az alkoholfogyasztást népszerűsíteni, mindössze egy hétvégi vacsora közbeni könnyed koccintás tapasztalatait osztjuk meg cikkünkben egy szubjektív beszámoló formájában.
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.