Milyen egészségügyi előnyei vannak az almaecet fogyasztásának?
Milyen egészségügyi előnyei vannak az almaecet fogyasztásának?
Antioxidáns hatás
A különböző típusú ecetekben található bioaktív komponensek (pl. polifenolok, vitaminok), jelentős antioxidáns aktivitásuknak köszönhetően védelmet biztosítanak az oxidatív stressz ellen. Az almaecet más ecetekhez képest nagyobb mennyiségben tartalmaz fenolos vegyületeket, amelyek gátolják a DNS-károsodást, és az LDL-oxidáció gátlása révén védőhatást fejtenek ki a kardiovaszkuláris megbetegedésekkel szemben.
Az oxigén eredetű szabadgyökök megkötése mellett az almaecet gyulladáscsökkentő potenciállal is rendelkezik; egy vizsgálat kimutatta, hogy az almaecetben előforduló fenolok gyulladáscsökkentő hatással bírnak a gyomor-bélrendszer sejtjeinek gyulladását illetően.
Vércukor kontroll
Általánosságban elmondható, hogy az ecet előnyös hatást gyakorol a vércukorszintre és a szérum inzulinra. Az antidiabetikus hatást az ecet ecetsav összetevője biztosítja; ez megakadályozhatja az összetett szénhidrátok teljes emésztési folyamatát azáltal, hogy vagy felgyorsítja a gyomor kiürülését, vagy növeli a glükóz szövetek általi felvételét, ami a vércukorszint csökkenését eredményezi.
A glükózszint-csökkentő hatás mellett, az almaecet javítja az inzulinrezisztens betegek inzulin-érzékenységét, valamint májvédő hatást fejt ki. Ez arra enged következtetni, hogy a napi ecetfogyasztás ígéretes védőhatással bírhat a magas kalóriatartalmú ételek fogyasztása által indukált metabolikus változásokra. A glükózszabályozáshoz kapcsolódik, hogy egy randomizált klinikai vizsgálat szerint az almaecet mérsékelt hatást gyakorolt a fogyásra is.
Összességében az almaecet hatásai közé tartozik az izmok fokozott véráramlása, és a fokozott glükózfelvétel a csökkent glükóztoleranciájú és hiperlipidémiás személyek esetében, ami arra enged következtetni, hogy az ecet jótékony hatásúnak minősíthető az inzulinrezisztencia és az anyagcsere-rendellenességek javítását illetően.
Baktérium és víruspusztító hatás
Az almaecet többféle antimikrobiális tulajdonsággal rendelkezik, amelyeknek klinikai terápiás jelentősége van, ugyanis - többek között - képes elnyomni az E-coli baktériumok szaporodásához létfontosságú enzimeket, illetve közvetlen hatást fejt ki a Candida Albicans gombákra.
Testsúly menedzsment
Az ecetsav jelenléte az ecetben - ideértve az almaecetet is – kimutatható módon gátolja a májban a zsírszintézis folyamatát és növeli a széklettel ürülő kiválasztott epesav mennyiségét. Az ecet valószínűsíthetően módosítja a lipidanyagcserét, amely kedvezően hat a testtömeg csökkenésre. Bizonyos vizsgálatok szerint az almaecetben jelen lévő szerves savak képesek késleltetni a gyomor ürülését, napi szintű fogyasztása hatással lehet az szérium összkoleszterinszintjére és trigliceridszintjére, ami arra enged következtetni, hogy az ecet napi szintű fogyasztása hasznos lehet az elhízás megelőzését illetően.
Egyedülálló hatás
Összességében az almaecet egyedülálló funkcionális hatást gyakorolhat a szervezetre:
- a vércukorszint-, a trigliceridszint- és a koleszterinszint szabályozás,
- a teltségérzet elősegítése;
- a szervezetbe kerülve pozitív immunhatás,
- külsőleg alkalmazva antimikrobiális hatást fejt ki.
Ezek a hatások azonban más ecetfajtákhoz hasonlatosak, és hatásuk nem kiterjedt. Az eredmények biztatóak és ösztönzőek, de további vizsgálatok elvégzésére van szükség, ezen hatások mögött meghúzódó hatásmechanizmusok feltárása érdekében.
Forrás: Health Benefits of Apple Cider Vinegar, (News Medical Life Sciences)