Mit egyek, ha sztómás vagyok?

Mit egyek, ha sztómás vagyok?

Mit egyek, ha sztómás vagyok?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.01.06.
Szerző: Irinyi-Barta Tünde táplálkozástudomány
Sztóma esetén az étrenddel lehetőség van befolyásolni, mikor ürüljön a salakanyag, és milyen legyen az állaga, hiszen bizonyos ételek hígítják, míg mások sűrítik a székletet. Naponta minimum 3, maximum 5 étkezés ajánlott.

Legyen szó vékonybél- vagy vastagbél sztómáról, mindkét esetben megváltozik a bélrendszer tápanyag- és folyadékfelszívó működése, és a tápanyag egy része hasznosulás nélkül kiürül. Emiatt fontos az energiabő és tápanyagdús, könnyen emészthető étrend. Tápszerek fogyasztása válhat szükségessé, amelyről a kezelőorvos dönt, emellett vitaminok, ásványi anyagok kiegészítése is ajánlott az elégtelen felszívódás miatt.

Mit ajánlott fogyasztani?

  • Gyümölcsök héj nélkül, például reszelt, párolt alma, birsalma, őszibarack, cseresznye, műtétet követően kompót formájában, banán
  • Zöldségek, például burgonya főzve, héjában sütve, főzelékként, pürésítve, sárgarépa, petrezselyemgyökér, zsenge zöldbab, paraj, sütőtök eleinte főzelék formájában habarással, lisztszórással
  • Húsok közül sovány baromfi, sertéshús párolva, főzve, vagdaltként, sütőzacskóban sütve
  • Húskészítmények közül baromfi húsból sonkafélék, párizsi, virsli
  • Gabonafélék, például zabpehely, rizs, búzaliszt, búzadara, kukoricaliszt
  • Pékáruk, kenyerek közül vizes zsemle, szárazabb fehér kenyér, pirítós, kifli, pogácsák
  • Tésztafélék: soktojásos, vékonyabbra nyújtott fajták
  • Tejtermékek: joghurt, író, kefir, sovány sajtok, sajt- és vajkrémek, sovány túró
  • Növényi zsiradékok, margarin
  • Fűszerek: petrezselyem, borsikafű, kapor
  • Sütemények közül laza piskóták, palacsinta, rétesek, kekszek
  • Folyadék naponta maximum 1,5-2 liter mennyiségben csapvíz, tea, szűrt gyümölcslé

Mit kell kerülni?

Az ételek tolerálása egyénileg változó minden beteg esetén, ezért kis adagokban célszerű kitapasztalni, mi okoz panaszokat. Cél a bélgázok és a kellemetlen szagok elkerülése megfelelő táplálkozással, valamint az, hogy ne történjen elzáródás a sztómában. Az ételeket alaposan meg kell rágni.

  • Magas rosttartalmú és aprómagvas gyümölcsök, aszalványok, csonthéjas gyümölcsök, citrusfélék
  • Zöldségek, például hagyma, fokhagyma, káposzta, karfiol, paradicsom, paprika, bab, zöld és sárgaborsó, lencse, gomba, retek, karalábé, zeller, uborka, spárga, kelbimbó, brokkoli
  • Szójatermékek
  • Olajos magvak, diófélék, pattogatott kukorica
  • Teljes kiőrlésű, magas rosttartalmú pékáruk, friss kenyér, élesztős tésztafélék
  • Füstölt, pácolt, zsíros húsfélék
  • Halas ételek
  • Szalámi, kolbász, hurka, belsőségek
  • Állati zsiradékok
  • Főtt kemény tojás, rántotta
  • Tejtermékek közül tej, sajtok, tejszín, tejföl, kakaó, turmixok
  • Édességek, csokoládé, zsíros, tejszínnel vagy vajjal készült sütemények, édesítőszerek, például nyírfacukor, szorbit
  • Erős fűszerek, mint például bors, pirospaprika, chili
  • Savanyúságok, ecetes, majonézes saláták
  • Szénsavas italok
  • Rostos gyümölcslevek
Irinyi-Barta Tünde Szerző: Irinyi-Barta Tünde táplálkozástudomány Megjelenés dátuma: 2022.01.06.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Emlőszűrés
A mellrák szűrésére a mammográfiás vizsgálat és az emlő tomoszintézis alkalmazható. Mikor, melyik vizsgálat javasolt? Mi a különbség a két diagnosztikai eljárás között?
Mit jelent az intuitív étkezés?
Két megközelítés létezik az egészségügyben a súlyfelesleg kezelésére: egyfelől a testsúlyközpontú megközelítés, amely elsősorban az egyén testtömegét és annak szabályozását helyezi előtérbe az...
Hemokromatózis
A hemokromatózis Európában a leggyakoribb örökletes genetikai rendellenesség, amely során a szervezetben elraktározódó vas súlyos szervi-, szöveti károsodáshoz vezethet, ha nem észlelik, és nem...
Nyelészavar
A nyelészavart kiválthatja átmeneti, ártalmatlan ok, de súlyos betegség is állhat a hátterében, így a panaszt minden esetben komolyan kell venni. Mit tehetünk ellene?