Mire figyelj, ha fogyni szeretnél?

Mire figyelj, ha fogyni szeretnél?

Mire figyelj, ha fogyni szeretnél?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.09.26.
Szerző: doktorGO
Szeretnél leadni pár kilót? Nehezedre esik az életmódváltás? Többször előfordul, hogy túleszed magad? Összeszedtünk néhány olyan tippet, amivel könnyebben kontrollálhatod az étkezéseidet.

Rágózzunk vásárlás közben

Talán ismered azt a mondást, hogy ne vásárolj akkor, ha éhesnek érzed magad, ilyenkor ugyanis olyan dolgokat is megvehetsz, amire valójában nincs szükséged. Egyes tanulmányok szerint ha a vásárlás előtt cukormentes rágógumit veszünk a szánkba, kevésbé fogjuk éhesnek érezni magunkat, és kevesebb kalóriatartalmú, illetve egészségesebb élelmiszereket teszünk a kosarunkba, mint rágózás nélkül, éhesen.

Halmozás előtt gondolkozz!

Akár otthon, akár egy étteremben vacsorázol, válassz először a legegészségesebb ételek közül, és csak annak elfogyasztása után gondold át, mivel folytatnád az étkezést – természetesen abban az esetben, ha még éhes maradtál.

Vásárolj inkább készpénzzel!

Édességek, sütemények és hizlaló ételek vásárlása esetén, válaszd inkább a készpénzes fizetést. Bizonyos kutatások szerint az egészségtelen ételeket könnyebb szívvel fizetjük ki kártyával, és a készpénz átadását kétszer is meggondoljuk a kevésbé egészséges ételekért, ezért érdemes inkább erre a fizetési módra váltanod.

Hanyagold a főzőműsorokat!

Ha életmódot szeretnél váltani, akkor érdemes lemondanod a főzőműsorok fürkészéséről, ugyanis egyes kutatások szerint, a diétázó emberek több édességet esznek akkor, ha ételhez, főzéshez kapcsolódó műsorokat néznek, mint azok, akik „ételmentes” adást választanak.

Figyelj a színekre!

Még az ételek színe is befolyásolhatja, hogy mennyit eszünk egy adott ételből, ezért ha teheted, étkezésnél válassz inkább kék színű tányérokat, tálakat.  

Válassz kisebb tányérokat!

Nemcsak a színek, hanem a méretek is befolyásolhatják az elfogyasztott étel mennyiségét: a nagyobb méretű tányér arra ösztönöz, hogy több ételt együnk meg, hiszen senki sem szereti kidobni a maradékot. Válasszunk inkább kisebb tányérokat és tálakat.

Mérlegeld valóban éhes vagy-e!

Ha unatkozol, fáradt vagy ideges vagy, könnyen ellenőrizhetetlenné válhat, hogy miből és mennyit eszel. Ilyenkor a legjobb módszer az, ha az éhség észlelése után evés helyett 5-10 percig megpróbálod valamivel elfoglalni magad, ha valóban éhes vagy, eszedbe fog jutni, ha nem, akkor pedig nem ettél „feleslegesen”.

Rejtsd el a nasit!

Mindig figyelj arra, hogy ne hagyd szem előtt a nassolni valót, helyette tedd inkább a fiókodba. Egy irodai dolgozók körében végzett kutatás szerint 25 százalékkal volt kevesebb a csokoládéfogyasztás akkor, amikor a dolgozók - az asztal helyett - a fiókjukba tárolták az édességeket.

Mindig a kisebbet válaszd!

Bár a nagyobb kiszerelés általában gazdaságosabb, mégis érdemes a kisebb adagot, csomagot választani, ugyanis a nagyobb minden esetben arra ösztönöz, hogy többet egyen az ember, még akkor is, ha nincs szüksége rá, ami hosszú távon bizony elhízáshoz vezethet.

Rágd meg alaposan a falatokat!

Az étkezéseknél kizárólag az evésre figyelj: rágd meg alaposan és lassan a falatokat, és ne legyen előtted a mobiltelefonod vagy a munkád, stb.  – ezek ugyanis elvonhatják a figyelmedet az evésről, melynek eredménye az, hogy többet ehetsz a kelleténél.

Forrás: https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-10-ways-to-control-eating

doktorGO Szerző: doktorGO Megjelenés dátuma: 2021.09.26.
Kérjük, értékeld a cikket!
Mit írtak mások a étrend témában?
Hasznos lehet
Valaki ajánlja, valaki ellenzi a tejmentes étrendet, de vajon kinek hihetünk? Mi szól a tejtermékek mellőzése, illetve fogyasztása mellett? Irinyi-Barta Tünde táplálkozástudományi szakér ...
A bőrön megjelenő kék-zöld foltok legtöbb esetben ütés vagy nagyobb erő hatására alakulhatnak ki, azonban az ismeretlen eredetű hematómákat akár betegség is okozhatja. Mit tegyünk ily ...
Többféle vegetáriánus táplálkozási irányzatot különböztetünk meg attól függően, hogy követői milyen élelmiszercsoportokat zárnak ki étrendjükből, de az mindegyikben közös, hogy ...
Porckopás esetén az érintett ízületet borító porc elvékonyodik, töredezetté válik, ami hosszabb távon akár teljesen fel is szívódhat. Mit tehetünk, ha porckopásunk van?