Mire figyelj, ha fogyni szeretnél?

Mire figyelj, ha fogyni szeretnél?

Mire figyelj, ha fogyni szeretnél?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.01.03.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Szeretnél leadni pár kilót? Nehezedre esik az életmódváltás? Többször előfordul, hogy túleszed magad? Összeszedtünk néhány olyan tippet, amivel könnyebben kontrollálhatod az étkezéseidet.

Rágózzunk vásárlás közben

Talán ismered azt a mondást, hogy ne vásárolj akkor, ha éhesnek érzed magad, ilyenkor ugyanis olyan dolgokat is megvehetsz, amire valójában nincs szükséged. Egyes tanulmányok szerint ha a vásárlás előtt cukormentes rágógumit veszünk a szánkba, kevésbé fogjuk éhesnek érezni magunkat, és kevesebb kalóriatartalmú, illetve egészségesebb élelmiszereket teszünk a kosarunkba, mint rágózás nélkül, éhesen.

Halmozás előtt gondolkozz!

Akár otthon, akár egy étteremben vacsorázol, válassz először a legegészségesebb ételek közül, és csak annak elfogyasztása után gondold át, mivel folytatnád az étkezést – természetesen abban az esetben, ha még éhes maradtál.

Vásárolj inkább készpénzzel!

Édességek, sütemények és hizlaló ételek vásárlása esetén, válaszd inkább a készpénzes fizetést. Bizonyos kutatások szerint az egészségtelen ételeket könnyebb szívvel fizetjük ki kártyával, és a készpénz átadását kétszer is meggondoljuk a kevésbé egészséges ételekért, ezért érdemes inkább erre a fizetési módra váltanod.

Hanyagold a főzőműsorokat!

Ha életmódot szeretnél váltani, akkor érdemes lemondanod a főzőműsorok fürkészéséről, ugyanis egyes kutatások szerint, a diétázó emberek több édességet esznek akkor, ha ételhez, főzéshez kapcsolódó műsorokat néznek, mint azok, akik „ételmentes” adást választanak.

Figyelj a színekre!

Még az ételek színe is befolyásolhatja, hogy mennyit eszünk egy adott ételből, ezért ha teheted, étkezésnél válassz inkább kék színű tányérokat, tálakat.  

Válassz kisebb tányérokat!

Nemcsak a színek, hanem a méretek is befolyásolhatják az elfogyasztott étel mennyiségét: a nagyobb méretű tányér arra ösztönöz, hogy több ételt együnk meg, hiszen senki sem szereti kidobni a maradékot. Válasszunk inkább kisebb tányérokat és tálakat.

Mérlegeld valóban éhes vagy-e!

Ha unatkozol, fáradt vagy ideges vagy, könnyen ellenőrizhetetlenné válhat, hogy miből és mennyit eszel. Ilyenkor a legjobb módszer az, ha az éhség észlelése után evés helyett 5-10 percig megpróbálod valamivel elfoglalni magad, ha valóban éhes vagy, eszedbe fog jutni, ha nem, akkor pedig nem ettél „feleslegesen”.

Rejtsd el a nasit!

Mindig figyelj arra, hogy ne hagyd szem előtt a nassolni valót, helyette tedd inkább a fiókodba. Egy irodai dolgozók körében végzett kutatás szerint 25 százalékkal volt kevesebb a csokoládéfogyasztás akkor, amikor a dolgozók - az asztal helyett - a fiókjukba tárolták az édességeket.

Mindig a kisebbet válaszd!

Bár a nagyobb kiszerelés általában gazdaságosabb, mégis érdemes a kisebb adagot, csomagot választani, ugyanis a nagyobb minden esetben arra ösztönöz, hogy többet egyen az ember, még akkor is, ha nincs szüksége rá, ami hosszú távon bizony elhízáshoz vezethet.

Rágd meg alaposan a falatokat!

Az étkezéseknél kizárólag az evésre figyelj: rágd meg alaposan és lassan a falatokat, és ne legyen előtted a mobiltelefonod vagy a munkád, stb.  – ezek ugyanis elvonhatják a figyelmedet az evésről, melynek eredménye az, hogy többet ehetsz a kelleténél.

Forrás: Easy Ways to Control Your Eating (WebMD)

Ajánlott vizsgálat
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.01.03.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mi az a DASH diéta?
A DASH diéta a „Dietary Approaches to Stop Hypertension” rövidítése. Általában a gyümölcsök, zöldségek, zsírszegény vagy zsírmentes tejtermékek, diófélék, magvak, lencse, bab és teljes kiőrlésű...
Tavaszi nagytakarítás a fagyasztóban is!
Mielőtt ismét élvezhetnénk a zsenge tavaszi zöldségeket és gyümölcsöket, érdemes átnézni a fagyasztót, hogy mit fogyasszunk el belőle. Vegyük számba, hogy mi, meddig áll el, mit kell előre vennünk...
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?