Hogyan táplálkozzunk pitvarfibrilláció esetén?

Hogyan táplálkozzunk pitvarfibrilláció esetén?

Hogyan táplálkozzunk pitvarfibrilláció esetén?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.11.16.
Szerző: doktorGO
A pitvarfibrilláció kezelésére és szövődményeinek megelőzésére számos megoldás létezik: terápiás készítmények, műtéti eavatkozások, de a szívbarát diéta is segíthet csökkenteni a pitvarfibrilláció kialakulásának kockázatát, betegség esetén pedig enyhíteni a tüneteket.

A szív normális ütemét helyreállító terápiás készítmények és műtéti beavatkozások, illetve a vérrögképződés kockázatának csökkentésére alkalmazott véralvadásgátló gyógyszerek mellett egyre több az étrend és a pitvarfibrilláció összefüggéseivel foglalkozó tanulmány, ami alátámasztja, hogy az okos élelmiszerválasztás hozzájárulhat a szívritmuszavar kialakulás esélyének csökkentéséhez, betegség esetén pedig a megfelelő étrend segíthet a tünetek enyhítésében.

Hogyan táplálkozzunk pitvarfibrilláció esetén?

Az első lépés a kalóriabevitel szabályozása, amely alapvető fontosságú az egészséges testsúly fenntartása érdekében. Ezt követi a szívbarát táplálkozás kialakítása, amely segíthet elkerülni a szívbetegségeket, a szívrohamot és a stroke-ot, valamint a pitvarfibrilláció egyéb kockázati tényezőit, például a magas koleszterinszintet és a magas vérnyomást.

Íme a10 legfontosabb táplálkozási tipp, amely hasznos lehet az elinduláshoz:

  • Szorítsuk vissza a sófogyasztást! - A túl sok só hozzájárul a magas vérnyomáshoz, ami növelheti a pitvarfibrilláció, illetve a tünetek jelentkezésének kockázatát. Az ajánlott sófogyasztás naponta maximum 2300 milligramm, ami 1 teáskanálnak felel meg.
  • Korlátozzuk a hús és tejtermékek fogyasztását! Az állati eredetű élelmiszerekben, például vajban, sajtban, tejben, fagylaltban és zsíros húsokban található telített zsírsavak nem tesznek jót a szív egészségének. Szorítsuk vissza ezek fogyasztást a teljes napi kalóriabevitel 10 százalékára úgy, hogy egészségesebb, alacsony zsírtartalmú vagy zsírmentes tejtermékeket és sovány húsokat választunk. Kerüljük a feldolgozott és a zsírban valamint olajban sült ételeket is.
  • Együnk több halat! – A halakban található telítetlen zsírok csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát, és megvédhetik a szívet a rendellenes szívveréstől. Hetente legalább kétszer kerüljön a tányérunkra hal, elkészítésekor pedig részesítsük előnyben a grillezést, a roston sütést, a sütőben sütést és a párolást.
  • Együnk rengeteg gyümölcsöt és zöldséget! A gyümölcsök és a zöldségek biztosítják a legtöbb tápanyagot, rostot, ásványi anyagokat és vitaminokat a legkevesebb kalória mellett, ezáltal hozzájárulva az egészséges testsúly fenntartásához. Törekedjünk arra, hogy naponta minél több adag gyümölcsöt és zöldséget fogyasszunk.
  • Válasszunk teljes őrlésű gabonát! A teljes kiőrlésű gabonákat nem dolgozzák fel teljesen, így a külső héjukban megmarad a rost és a tápanyag. A feldolgozott gabonák, amelyeket a fehér kenyérben és hagyományos tésztákban használnak, nem csillapítják hatékonyan az éhséget és rövidebb ideig emelik meg a vércukorszintet. Ezért érdemes a teljes kiőrlésű szénhidrátokat részesíteni előnyben fogyasztás során.
  • Kerüljük a cukorral és zsírral teli élelmiszereket! Ilyenek például a feldolgozott pékáruk, édességek és cukros üdítők.
  • Figyeljünk oda, mennyit eszünk! Az egészséges testsúly elérésének és megtartásának egyik legjobb módja az adagok méretének szabályozása. Az éttermi adagok csalókák lehetnek, vessük be az otthoni konyhamérleget, hogy megtudjuk mekkora is valójában 15 dkg csirkemell.
  • Alkalmazzunk szívbarát főzési technikákat! Ne rontsuk el az egészséges ételeket azzal, hogy rosszul készítjük el őket. A csirkét és a sovány marhahúst pároljuk, süssük roston vagy sütőben. A zöldségeket szintén pároljuk – ne ízesítsük vajjal, sóval vagy cukorral. Ha valamilyen zsiradék szükséges a készítés során, a vaj vagy a disznózsír helyett válasszunk olívaolajat vagy repceolajat.
  • Óvakodjunk az alkoholtól! A túl sok alkohol kiválthatja a pitvarfibrilláció tüneteinek fellángolását. A mértékletes fogyasztás általában nem növeli a pitvarfibrilláció kockázatát, de a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás igen.
  • Vigyázzunk a koffeinnel! A koffein közismert stimuláló szer, amely növeli a pulzusszámot, tehát fogyasszuk mértékkel, és ha tünetek jelentkeznek, csökkentsük a mennyiséget vagy teljesen hagyjuk el.

A fenti tippek mellett érdemes ötleteket kérnünk kezelőorvosunktól vagy vegyük igénybe dietetikus segítségét a megfelelő szívbarát étrend kialakításához.

Forrás: Well

Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO Megjelenés dátuma: 2021.11.16.
Kérjük, értékeld a cikket!
Mit írtak mások a étrend témában?
Hasznos lehet
A szervezetünk immunrendszere támogatható a megfelelő táplálkozással és folyadékfogyasztással, aktív testmozgással és minőségi pihenéssel. Az erősebb szervezet hatékonyabban védekez ...
Legyen szó vírusos megfázásról, influenzáról, esetleg bakteriális torokgyulladásról, felső légúti megbetegedések esetén fájdalmassá válhat az étkezés, a nyelés, csökkenhet az ét ...
A daganatos betegségek közül a tüdőrák szedi a legtöbb áldozatot, a betegek 25 százaléka a nemdohányzók közé tartozik. Mi okozhatja még a kialakulását, melyek a tünetei és hogyan el ...
A pitvarfibrilláció (avagy pitvari remegés) az egyik leggyakoribb szívritmuszavar, mely során a szív összehúzódása nem ritmusosan, hanem rendszertelenül és általában gyorsabban történi ...