Milyen gyümölcsöt érdemes fogyasztani ősszel?

Milyen gyümölcsöt érdemes fogyasztani ősszel?

Milyen gyümölcsöt érdemes fogyasztani ősszel?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.10.19.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Az őszi gyümölcsökről valószínű, hogy mindenkinek először az alma, a szilva és a körte jut eszébe. De vajon miért érdemes ezeket a gyümölcsöket fogyasztani?

A megfelelő vitamin és ásványi anyag pótlás minden évszakban fontos, azonban ősszel kiemelten figyelnünk kell rá, hiszen a téli, hideg időszakra így készíthetjük fel legegyszerűbben az immunrendszerünket.

Milyen gyümölcsöt érdemes fogyasztani ősszel?

  • Magas C-vitamin tartalma miatt jó választás lehet a körte, az alma, a szilva és a szőlő leginkább nyersen fogyasztva.
  • Magas P-vitamin tartalma és antioxidáns hatása miatt szintén ajánlott az érett birsalma fogyasztása, mégis kevésbé népszerű őszi gyümölcs az előzőekhez képest. Betegség esetén is javallott, ugyanis étvágynövelő hatással is bírhat.
  • A körte a magas C-vitamin tartalma mellett, tartalmaz még vasat, káliumot, foszfort, így a vérszegénységre hajlamos betegeknek is jó választás lehet.
  • A szilva A-vitamin, béta-karotin, magnézium, kálium, vas tartalmának köszönhetően támogatja az immunrendszer egészséges működését.
  • A dió akár önmagában, akár müzlik, esetleg saláták összetevőjeként fogyasztva, gondoskodhat az omega-3 zsírsav pótlásáról mindemellett gazdag káliumban, cinkben és foszforban.

Fogyasszuk mértékkel!

Bár az idénygyümölcsök fogyasztása mindenképp javallott, azok vitamin és ásványi anyag taralmát természetesen befolyásolja az elkészítés módja. Legjobb választás, ha frissen fogyasztjuk őket, de aszalva, salátában és levesben is ízletes ételeket készíthetünk belőlük, azonban az adagolásnál figyeljünk a napi cukorfogyasztásunkra is.

Bővebben
Kapcsolódó témák
Ajánlott vizsgálat
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.10.19.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Májbiopszia
Mikor ajánlott a májbiopszia? Milyen betegségek diagnosztizálására alkalmas? Mikor nem végezhető el a vizsgálat? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a májbiopsziáról.
Egyensúlyzavar
Egyensúlyzavar a térérzékelés zavara következtében alakul ki, ami megnyilvánulhat szédülés, bizonytalanságérzet, valamint ájulásközeli érzés formájában is. Vegyük sorra, mik okozhatnak...
Orbita MR vizsgálat
Milyen elváltozások diagnosztizálását segíti az orbita MR? Szükséges-e speciális előkészület a vizsgálat előtt? Mit érdemes még tudni az orbita MR-ről? Kérdések és válaszok a vizsgálatról.
Hőemelkedés
Az emberi szervezet átlagos testhőmérséklete 36-37oC között van. Hőemelkedésről akkor beszélhetünk, ha a testhő 37-38 C között van; efölött pedig már lázról van szó. Vegyük sorra, hogy mik...