
Mit egyek, ha beteg vagyok?
Mit egyek, ha beteg vagyok?
1 perces olvasási idő
                        
                            Megjelent: 2022.09.13.                        
                                                    
                                                
                    Legyen szó vírusos megfázásról, influenzáról, esetleg bakteriális torokgyulladásról, felső légúti megbetegedések esetén fájdalmassá válhat az étkezés, a nyelés, csökkenhet az étvágy. Irinyi-Barta Tünde, táplálkozástudományi szakértő összefoglalta, mit érdemes enni betegség esetén.                
                                    
                                    Erről olvashatsz a cikkben                                
                            Mit (t)ehet a beteg?
Nyelési nehezítettség és fájdalom miatt előfordulhat, hogy nem kívánja a beteg a szilárd ételt. Ebben az esetben szobahőmérsékletű. langyos vagy meleg, de nem forró folyadék fogyasztása ajánlott.
- Naponta minimum 2-2,5 liter egységesen elosztva:
	
- csapvíz, szénsavmentes ásványvíz
 - menta tea, kamilla tea, zöld tea, kakukkfű tea, hagymatea, csipkebogyó tea, gyümölcstea (a legjobb mézzel és frissen facsart citrom levével ízesíteni)
 - gyümölcslé (lehetőleg minél magasabb gyümölcstartalommal)
 - izotóniás ital
 - gyümölcs- és zöldségturmixok
 
 - Erőleves, húsleves gazdagon
 - Fontos a szervezet öngyógyító folyamatainak támogatása vitaminokkal, ásványi anyagokkal, magas fehérje-tartalmú ételekkel, így lerövidülhet a gyógyulási idő, hamarabb szűnhetnek meg a panaszok.
 - Probiotikus készítmények, élőflórát tartalmazó tejtermékek, kiváltképpen jótékony antibiotikum kúra esetén
 - Gyümölcsök, például citrusfélék, alma, banán, bogyós gyümölcsök
 - Zöldségek, különösen hagyma, zöldpaprika, brokkoli, cékla, savanyú káposzta
 - Méz önmagában, joghurtba keverve, gyümölcsre csurgatva
 - Fokhagyma salátába aprítva, krémlevesként vagy pirítósra kenve
 - Gyömbér magában, teába aprítva
 - Zabkása fahéjjal, gyümölcsökkel
 - Főzelékek például szárazbab, zöldborsó (magas fehérjetartalom miatt)
 - Párolt csirkemell
 - Főtt tojás
 
Mi nem ajánlott?
- Túl forró, vagy túl hideg ételek és italok
 - Szénsavas üdítőitalok, energiaitalok
 - Alkohol (elvonja a vizet a szervezetből)
 - Csípős, erős ételek, amelyek irritálják, marják a gyulladásban lévő torkot
 - Nagy mennyiségű étel elfogyasztása egyszerre
 - Nagyon zsíros ételek, amelyek megterhelik az emésztőrendszert
 
                    Kapcsolódó témák                
            
                Ajánlott vizsgálat
            
            
        
                    Azonos szerv gyakori betegségei                
            
		
        
            Szerző:             
                Irinyi-Barta Tünde táplálkozástudomány            
		
        
            Megjelenés dátuma: 2022.09.13.		
    
        Kérjük, értékeld a cikket!
        
    
                Hasznos lehet            
        
                            Ne dobja ki a lazacbőrt – sokkal táplálóbb, mint gondolná                        
                    
                    Érdemes lehet átgondolni a bőr eltávolítását a lazacról főzés vagy tálalás előtt. A lazac bőre biztonságosan fogyasztható, ízt, textúrát és esszenciális tápanyagokat adhat az ételhez, valamint...                
            
                            10 ok, amiért érdemes cseresznyét enni                        
                    
                    A cseresznye alacsony kalóriatartalmú, de tele van tápanyagokkal és antioxidánsokkal. Segíthet az alvásban, a gyulladások kezelésében, sőt, olyan állapotok kezelésében is, mint a cukorbetegség –...                
            
                            Hogyan működik a 4:3-as időszakos böjtölés?                        
                    
                    A 4:3-as szakaszos böjtölés megközelítése megköveteli, hogy négy napig hagyományosan étkezzen, a hét másik három napján pedig böjtöljön. De mit is jelent ez a gyakorlatban és milyen előnyei lehetnek?                
            
                            12 étel, amiben több rost van, mint egy tál zabkásában                        
                    
                    A zabkása klasszikus, rostokban gazdag reggeli, amely támogatja a szív egészségét és az emésztést. Körülbelül 4 gramm rostot tartalmaz főtt csészénként. Az aszalt szilva, a lencse, a füge és más...                
            
        
        Kérj ingyenes cikkértesítőt!    
