Mit egyek, ha beteg vagyok?

Mit egyek, ha beteg vagyok?

Mit egyek, ha beteg vagyok?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.09.13.
Szerző: Irinyi-Barta Tünde táplálkozástudomány
Legyen szó vírusos megfázásról, influenzáról, esetleg bakteriális torokgyulladásról, felső légúti megbetegedések esetén fájdalmassá válhat az étkezés, a nyelés, csökkenhet az étvágy. Irinyi-Barta Tünde, táplálkozástudományi szakértő összefoglalta, mit érdemes enni betegség esetén.

Mit (t)ehet a beteg?

Nyelési nehezítettség és fájdalom miatt előfordulhat, hogy nem kívánja a beteg a szilárd ételt. Ebben az esetben szobahőmérsékletű. langyos vagy meleg, de nem forró folyadék fogyasztása ajánlott.

  • Naponta minimum 2-2,5 liter egységesen elosztva:
    • csapvíz, szénsavmentes ásványvíz
    • menta tea, kamilla tea, zöld tea, kakukkfű tea, hagymatea, csipkebogyó tea, gyümölcstea (a legjobb mézzel és frissen facsart citrom levével ízesíteni)
    • gyümölcslé (lehetőleg minél magasabb gyümölcstartalommal)
    • izotóniás ital
    • gyümölcs- és zöldségturmixok
  • Erőleves, húsleves gazdagon
  • Fontos a szervezet öngyógyító folyamatainak támogatása vitaminokkal, ásványi anyagokkal, magas fehérje-tartalmú ételekkel, így lerövidülhet a gyógyulási idő, hamarabb szűnhetnek meg a panaszok.
  • Probiotikus készítmények, élőflórát tartalmazó tejtermékek, kiváltképpen jótékony antibiotikum kúra esetén
  • Gyümölcsök, például citrusfélék, alma, banán, bogyós gyümölcsök
  • Zöldségek, különösen hagyma, zöldpaprika, brokkoli, cékla, savanyú káposzta
  • Méz önmagában, joghurtba keverve, gyümölcsre csurgatva
  • Fokhagyma salátába aprítva, krémlevesként vagy pirítósra kenve
  • Gyömbér magában, teába aprítva
  • Zabkása fahéjjal, gyümölcsökkel
  • Főzelékek például szárazbab, zöldborsó (magas fehérjetartalom miatt)
  • Párolt csirkemell
  • Főtt tojás

Mi nem ajánlott?

  • Túl forró, vagy túl hideg ételek és italok
  • Szénsavas üdítőitalok, energiaitalok
  • Alkohol (elvonja a vizet a szervezetből)
  • Csípős, erős ételek, amelyek irritálják, marják a gyulladásban lévő torkot
  • Nagy mennyiségű étel elfogyasztása egyszerre
  • Nagyon zsíros ételek, amelyek megterhelik az emésztőrendszert
Ajánlott vizsgálat
Irinyi-Barta Tünde Szerző: Irinyi-Barta Tünde táplálkozástudomány Megjelenés dátuma: 2022.09.13.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
10 ok, amiért érdemes cseresznyét enni
A cseresznye alacsony kalóriatartalmú, de tele van tápanyagokkal és antioxidánsokkal. Segíthet az alvásban, a gyulladások kezelésében, sőt, olyan állapotok kezelésében is, mint a cukorbetegség –...
Hogyan működik a 4:3-as időszakos böjtölés?
A 4:3-as szakaszos böjtölés megközelítése megköveteli, hogy négy napig hagyományosan étkezzen, a hét másik három napján pedig böjtöljön. De mit is jelent ez a gyakorlatban és milyen előnyei lehetnek?
12 étel, amiben több rost van, mint egy tál zabkásában
A zabkása klasszikus, rostokban gazdag reggeli, amely támogatja a szív egészségét és az emésztést. Körülbelül 4 gramm rostot tartalmaz főtt csészénként. Az aszalt szilva, a lencse, a füge és más...
A tengeri moha valóban puffadáscsökkentő, energianövelő szuperétel?
A tengeri moha, más néven ír moha vagy Chondrus crispus, egyfajta vörös alga, amelyet elsősorban az élelmiszeriparban használnak karragenán forrásaként, amelyet élelmiszerek sűrítésére használnak.