Mennyi zöldséget és gyümölcsöt egyenek az idősebbek?
Mennyi zöldséget és gyümölcsöt egyenek az idősebbek?
Az egészség megőrzésében, különös tekintettel az elhízás, a magas vérnyomás, 2-es típusú cukorbetegség, a koszorúér-betegség, stroke és egyes daganatos betegségek kockázatának csökkentésére, az elegendő mennyiségű és minőségű alvás és fizikai aktivitás mellett jelentős szerepe van a táplálkozásnak is.
Mennyi zöldséget és gyümölcsöt egyenek az idősebbek?
60 éves kor felett is naponta legalább 4 adag (összesen legalább 400 g), lehetőleg helyi és szezonális zöldség és gyümölcs fogyasztása javasolt, ebből legalább 1 adag nyersen. Ennek elfogyasztása érdekében, akár minden étkezés tartalmazhat változatos formában, a lehető legkevesebb só, cukor és zsiradék hozzáadásával elkészítve, minél többféle zöldséget, gyümölcsöt. Az ajánlás kitér arra, hogy 1-1 adag burgonya tíz nap alatt legfeljebb öt alkalommal kerülhet a tányérra (lehetőleg zsírszegény formában elkészítve), olajos magvakból pedig heti 3-4 alkalommal 1-1 kis, zárt maréknyi fogyasztása javasolt, natúr formában, akár őrölve az ételekhez adva (az esetleges rágási, nyelési problémákra való tekintettel).
Hogyan együnk többzöldséget,gyümölcsöt?
A kiadvány a napi zöldség- és gyümölcsfogyasztás növelését gyakorlati tanácsokkal segíti, például:
- Szendvicshez mindig fogyasszunk zöldséget.
- A gabonaköretekhez keverjünk zöldséget (pl. rizibizi, zöldséges bulgur stb.).
- Otthonunkban mindig legyen szem előtt egy tál friss gyümölcs, és a hűtőben se rejtsük el.
- Fogyasszunk friss gyümölcsöt, alkalmanként befőttet az ebédhez, desszert gyanánt.