Melyek az ősz leghizlalóbb fogásai?

Melyek az ősz leghizlalóbb fogásai?

Melyek az ősz leghizlalóbb fogásai?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.09.03.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A hidegebb, őszi idő miatt sok háztartásban megváltoznak a főzési, étkezési szokások: a könnyed, nyári falatok után a kiadósabb, zsírosabb ételeket részesítjük előnyben. Amennyiben hízás a cél, úgy illeszkedhetnek az étrendünkbe a tipikus őszi fogások, ám ellenkező esetben érdemes figyelni arra, hogy ne vigyük túlzásba őket. Melyek ezek?
Bővebben
Erről olvashatsz a cikkben
  • Almás pite: egy pite akár több mint 1000 kalóriát is tartalmazhat.
  • „Meccses rágcsák”: Ha sportrajongó vagy, akkor az őszi szezon indulása miatt megnövekedhet a tévénézéssel töltött órák száma, amelynek szinte elengedhetetlen velejárója a nassolás. Az olyan kedvencek, mint a chips, a nachos vagy a pizza rendszeres fogyasztása rengeteg extra kalóriát jelenthet, ami pluszkilókat eredményezhet. Érdemes nyomon követned, hogy mennyit eszel ilyenkor.
  • Októberfesztes falatok: Ha rendszeres látogatója vagy a gasztronómiai fesztiváloknak, akkor az őszi sör, bor, kolbászfesztiválok alkalmával is érdemes jobban odafigyelned a kalóriabeviteledre.
  • Pörköltök: A hidegebb idővel jobban kívánjuk a tartalmasabb ételeket, ezért újra előtérbe kerülhetnek a pörköltök, a tészták vagy a chilis bab. Érdemes arra figyelni ilyenkor, hogy ne együk túl magunkat ezekből a fogásokból és próbáljuk sovány húsból, sok zöldségből és alacsony zsírtartalmú sajtból készíteni ezeket a fogásokat.
  • Krémlevesek: A meleg levesek, amelyek tele vannak tejszínnel vagy sajttal szintén magas kalóriatartalommal bírnak. Válasszunk inkább húsleves vagy zöldség alapú leveseket, vagy együnk a tartalmasabb fogásokból kevesebbet.
  • Őszi italkülönlegességek: A különböző forró csokik, sütőtök ízesítésű italkülönlegességek, extra habos kávék fogyasztása extra kalóriabevitelt jelentenek, ezért érdemes beleszámolni ezeket a napi fogyasztásba.
  • Karamellizált alma: Bár külföldön népszerűbb, mint hazánkban, egyre több helyen találkozhatunk a vastag karamellréteggel bevont almás édességgel. A dióval bevont nasi akár több, mint 500 kalóriát is tartalmazhat, ezért jobb választás, ha a frissen felszeletelt almát, alacsony zsír és szénhidráttartalmú karamellszószba mártjuk.
  • Sütőtökös finomságok: A sütőtököt sokféleképpen fel lehet használni: tortaként, sajttortaként, krémként, levesként, puding formájában. Rendkívül gazdag A-vitaminban, ezért egészséges a fogyasztása, ám legyünk óvatosak: ha túl sok tejszínnel, illetve cukorral sütjük-főzzük, elenyészővé válik a pozitív egészségügyi hatása.

Mire figyelj ősszel (is)?

  • Figyeljünk az elfogyasztott ételek mennyiségére.
  • Mérsékeljük az alkoholfogyasztást.
  • Emeljük a napi zöldség és gyümölcsfogyasztásunkat – hozzáadott cukor és zsiradék nélkül.
  • Részesítsük előnyben az alacsony zsírtartalmú sütési-főzési technikákat.
  • A nassolni valók ne legyenek szem előtt, tároljuk őket inkább zárható szekrénybe vagy fiókba.

Forrás: Frighteningly Fattening Fall Foods Slideshow (WebMD)

Ajánlott vizsgálat
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.09.03.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mi az a DASH diéta?
A DASH diéta a „Dietary Approaches to Stop Hypertension” rövidítése. Általában a gyümölcsök, zöldségek, zsírszegény vagy zsírmentes tejtermékek, diófélék, magvak, lencse, bab és teljes kiőrlésű...
Tavaszi nagytakarítás a fagyasztóban is!
Mielőtt ismét élvezhetnénk a zsenge tavaszi zöldségeket és gyümölcsöket, érdemes átnézni a fagyasztót, hogy mit fogyasszunk el belőle. Vegyük számba, hogy mi, meddig áll el, mit kell előre vennünk...
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?