
Melyek az ősz leghizlalóbb fogásai?
Melyek az ősz leghizlalóbb fogásai?
1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.09.03.
A hidegebb, őszi idő miatt sok háztartásban megváltoznak a főzési, étkezési szokások: a könnyed, nyári falatok után a kiadósabb, zsírosabb ételeket részesítjük előnyben. Amennyiben hízás a cél, úgy illeszkedhetnek az étrendünkbe a tipikus őszi fogások, ám ellenkező esetben érdemes figyelni arra, hogy ne vigyük túlzásba őket. Melyek ezek?

Erről olvashatsz a cikkben
- Almás pite: egy pite akár több mint 1000 kalóriát is tartalmazhat.
- „Meccses rágcsák”: Ha sportrajongó vagy, akkor az őszi szezon indulása miatt megnövekedhet a tévénézéssel töltött órák száma, amelynek szinte elengedhetetlen velejárója a nassolás. Az olyan kedvencek, mint a chips, a nachos vagy a pizza rendszeres fogyasztása rengeteg extra kalóriát jelenthet, ami pluszkilókat eredményezhet. Érdemes nyomon követned, hogy mennyit eszel ilyenkor.
- Októberfesztes falatok: Ha rendszeres látogatója vagy a gasztronómiai fesztiváloknak, akkor az őszi sör, bor, kolbászfesztiválok alkalmával is érdemes jobban odafigyelned a kalóriabeviteledre.
- Pörköltök: A hidegebb idővel jobban kívánjuk a tartalmasabb ételeket, ezért újra előtérbe kerülhetnek a pörköltök, a tészták vagy a chilis bab. Érdemes arra figyelni ilyenkor, hogy ne együk túl magunkat ezekből a fogásokból és próbáljuk sovány húsból, sok zöldségből és alacsony zsírtartalmú sajtból készíteni ezeket a fogásokat.
- Krémlevesek: A meleg levesek, amelyek tele vannak tejszínnel vagy sajttal szintén magas kalóriatartalommal bírnak. Válasszunk inkább húsleves vagy zöldség alapú leveseket, vagy együnk a tartalmasabb fogásokból kevesebbet.
- Őszi italkülönlegességek: A különböző forró csokik, sütőtök ízesítésű italkülönlegességek, extra habos kávék fogyasztása extra kalóriabevitelt jelentenek, ezért érdemes beleszámolni ezeket a napi fogyasztásba.
- Karamellizált alma: Bár külföldön népszerűbb, mint hazánkban, egyre több helyen találkozhatunk a vastag karamellréteggel bevont almás édességgel. A dióval bevont nasi akár több, mint 500 kalóriát is tartalmazhat, ezért jobb választás, ha a frissen felszeletelt almát, alacsony zsír és szénhidráttartalmú karamellszószba mártjuk.
- Sütőtökös finomságok: A sütőtököt sokféleképpen fel lehet használni: tortaként, sajttortaként, krémként, levesként, puding formájában. Rendkívül gazdag A-vitaminban, ezért egészséges a fogyasztása, ám legyünk óvatosak: ha túl sok tejszínnel, illetve cukorral sütjük-főzzük, elenyészővé válik a pozitív egészségügyi hatása.
Mire figyelj ősszel (is)?
- Figyeljünk az elfogyasztott ételek mennyiségére.
- Mérsékeljük az alkoholfogyasztást.
- Emeljük a napi zöldség és gyümölcsfogyasztásunkat – hozzáadott cukor és zsiradék nélkül.
- Részesítsük előnyben az alacsony zsírtartalmú sütési-főzési technikákat.
- A nassolni valók ne legyenek szem előtt, tároljuk őket inkább zárható szekrénybe vagy fiókba.
Forrás: Frighteningly Fattening Fall Foods Slideshow (WebMD)

Kapcsolódó témák
Ajánlott vizsgálat

Azonos szerv gyakori betegségei
Szerző:
doktorGO egészség okosan
Megjelenés dátuma: 2022.09.03.
Kérjük, értékeld a cikket!

Hasznos lehet

10 ok, amiért érdemes cseresznyét enni
A cseresznye alacsony kalóriatartalmú, de tele van tápanyagokkal és antioxidánsokkal. Segíthet az alvásban, a gyulladások kezelésében, sőt, olyan állapotok kezelésében is, mint a cukorbetegség –...

Hogyan működik a 4:3-as időszakos böjtölés?
A 4:3-as szakaszos böjtölés megközelítése megköveteli, hogy négy napig hagyományosan étkezzen, a hét másik három napján pedig böjtöljön. De mit is jelent ez a gyakorlatban és milyen előnyei lehetnek?

12 étel, amiben több rost van, mint egy tál zabkásában
A zabkása klasszikus, rostokban gazdag reggeli, amely támogatja a szív egészségét és az emésztést. Körülbelül 4 gramm rostot tartalmaz főtt csészénként. Az aszalt szilva, a lencse, a füge és más...

A tengeri moha valóban puffadáscsökkentő, energianövelő szuperétel?
A tengeri moha, más néven ír moha vagy Chondrus crispus, egyfajta vörös alga, amelyet elsősorban az élelmiszeriparban használnak karragenán forrásaként, amelyet élelmiszerek sűrítésére használnak.