HPV

HPV

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A HPV a leggyakoribb vírusos fertőzések egyike világszerte. Felismerését és terjedésének megakadályozását az nehezíti, hogy sokszor észrevétlen marad, nem okoz panaszokat.

Egyes típusai az immunrendszer meggyengülése esetén idéznek elő szemölcsöket a bőrön (jellemzően a tenyéren és a talpakon) vagy a nemi szerveken (ez a condyloma). Magas kockázatú típusai daganatos elváltozást, fiatal nők esetében méhnyakrákot okoznak.

A humán papillomavírus (HPV) mintegy 170 típusa ismert, amelyből mintegy 40 nemi úton terjedő fertőzést okoz. A vírus terjedésének kedvez, hogy

 • óvszer használata ellenére is elkapható, a nem fedett bőrfelületek érintkezése miatt;
 • az észrevétlen lappangás miatt a partnerek oda-vissza adják egymásnak a HPV-t;
 • a tünetek kezelése, pl. a nemi szemölcsök eltávolítása nem szünteti meg a vírushordozást.

A HPV tünetei

A HPV nem jár a vírusfertőzéseknél "megszokott" tünetekkel: nem okoz lázat, gyulladást, fájdalmat. Különösen férfiak esetében gyakori a tünetmentesség. A HPV-t különösen veszélyessé teszi, hogy egyes típusai hosszabb távon nőknél méhnyakrákhoz, illetve a méhnyakrák előfutárának tekinthető cervikális diszpláziához vezetnek, ez azonban szintén sokáig nem okoz panaszokat, késleltetve a felismerését.

A fertőzés tünetszegény jellege ahhoz vezet, hogy a vírushordozók nem tudnak fertőzöttségükről, így - elsősorban a szexuális együttlétük során - továbbadják a vírust partnerüknek, vagy az esetleges gyógyulás után is újból és újból megfertőződnek ők is.

A HPV tüneteket csak a fertőzöttek kisebb részénél okoznak, jóindulatú hámelváltozások, szemölcsök formájában.

A fertőzés egy gyorsteszt segítségével kimutatható, és a leggyakoribb és legveszélyesebb típusai ellen pedig létezik védőoltás.

A HPV elleni oltás

 • A HPV oltás Magyarországon minden 7. évfolyamos lánynak ingyenesen jár. Az oltás szabadon választható szülői nyilatkozat alapján, szerencsére hazánkban a szülők döntő többsége igényli.
 • Az oltás nemi életet élő felnőtteknek is ajánlott.
 • Férfiaknak is beadható.

A HPV kezelése

 • A HPV szemölcsök kezelhetőek, ám a vírushordozás ezzel nem szűnik meg.
 • A vény nélkül patikában kapható szemölcseltávolító eszközök (ecsetelő, fagyasztásos eszközök) kisebb szemölcsök esetében sokszor hatékonyak, ám biztosabb a szemölcsök kezelését bőrgyógyászra bízni.
 • A vírus legyőzéséhez immunrendszerünk támogatása és sok idő szükséges. Súlyos esetben speciális, szakorvos által felírható készítmények is rendelkezésre állnak, érdemes ilyenkor infektológus szakorvos felkeresése.
 • Kiemelten fontos a visszafertőződés elkerülése. Amíg a kezelőorvos meg nem állapítja a vírusmentességet a pár mindkét tagjánál, nem lehet nemi életet élni.

Útmutató

 • A HPV szemölcsök megjelenésekor minél korábban fordulj szakorvoshoz, keress fel bőrgyógyászt. Nem érdemes megvárni a szemölcsök növekedését, terjedését.
 • Amennyiben nem megállapítható a tünetek alapján, hogy a nemi szerveken kialakuló elváltozások milyen típusúak, szintén indokolt az orvosi vizsgálat. A hasonló panaszokat okozó más fertőzések (pl. nemi herpesz) is veszélyesek lehetnek és kezelést igényelnek.
 • Fontos a vírushordozás megszűnése is, nem csak a tünetek megszüntetése. A későbbi visszafertőződés érdekében a gyógyulásig átmenetileg ne élj nemi életet.
 • A vírushordozás HPV teszt segítségével mutatható ki, amit bőrgyógyász, infektológus szakorvos tud egyszerűen elvégezni.
doktorGO Szerző: doktorGO
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Hogyan terjed a HPV?
Mit írtak mások a hpv témában?
Hasznos lehet
A prediabétesz a felnőtt lakosság 25-35 százalékát érinti, de 65 éves kor fölött ez az arány akár 45-50 százalék is lehet. Azoknál a betegeknél, akik kezeltetik megemelkedett vércukor ...
Sokakat elbizonytalanítanak az évről évre megjelenő, magukat „természetes” módszerként hirdető megoldások az allergia kezelésére. Ennek egyik szélsőséges példája, amikor az allerg ...
A nyombélfekély a vékonybél felső szakaszán kialakult szövethiány, melynek kezelése helyes táplálkozással, gyógyszerekkel, végső esetben műtéttel történik.
A szívbetegségek megelőzése mindig az egyén saját felelősségén múlik, mennyire figyel oda önmagára, és mennyire tartja fontosnak saját egészségét. Mit tehetünk a szívbetegségek meg ...