HPV

HPV

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
A HPV a leggyakoribb vírusos fertőzések egyike világszerte. Felismerését és terjedésének megakadályozását az nehezíti, hogy sokszor észrevétlen marad, nem okoz panaszokat.

Egyes típusai az immunrendszer meggyengülése esetén idéznek elő szemölcsöket a bőrön (jellemzően a tenyéren és a talpakon) vagy a nemi szerveken (ez a condyloma). Magas kockázatú típusai daganatos elváltozást, fiatal nők esetében méhnyakrákot okoznak.

A humán papillomavírus (HPV) mintegy 170 típusa ismert, amelyből mintegy 40 nemi úton terjedő fertőzést okoz. A vírus terjedésének kedvez, hogy

 • óvszer használata ellenére is elkapható, a nem fedett bőrfelületek érintkezése miatt;
 • az észrevétlen lappangás miatt a partnerek oda-vissza adják egymásnak a HPV-t;
 • a tünetek kezelése, pl. a nemi szemölcsök eltávolítása nem szünteti meg a vírushordozást.

A HPV tünetei

A HPV nem jár a vírusfertőzéseknél "megszokott" tünetekkel: nem okoz lázat, gyulladást, fájdalmat. Különösen férfiak esetében gyakori a tünetmentesség. A HPV-t különösen veszélyessé teszi, hogy egyes típusai hosszabb távon nőknél méhnyakrákhoz, illetve a méhnyakrák előfutárának tekinthető cervikális diszpláziához vezetnek, ez azonban szintén sokáig nem okoz panaszokat, késleltetve a felismerését.

A fertőzés tünetszegény jellege ahhoz vezet, hogy a vírushordozók nem tudnak fertőzöttségükről, így - elsősorban a szexuális együttlétük során - továbbadják a vírust partnerüknek, vagy az esetleges gyógyulás után is újból és újból megfertőződnek ők is.

A HPV tüneteket csak a fertőzöttek kisebb részénél okoznak, jóindulatú hámelváltozások, szemölcsök formájában.

A fertőzés egy gyorsteszt segítségével kimutatható, és a leggyakoribb és legveszélyesebb típusai ellen pedig létezik védőoltás.

A HPV elleni oltás

 • A HPV oltás Magyarországon minden 7. évfolyamos lánynak ingyenesen jár. Az oltás szabadon választható szülői nyilatkozat alapján, szerencsére hazánkban a szülők döntő többsége igényli.
 • Az oltás nemi életet élő felnőtteknek is ajánlott.
 • Férfiaknak is beadható.

A HPV kezelése

 • A HPV szemölcsök kezelhetőek, ám a vírushordozás ezzel nem szűnik meg.
 • A vény nélkül patikában kapható szemölcseltávolító eszközök (ecsetelő, fagyasztásos eszközök) kisebb szemölcsök esetében sokszor hatékonyak, ám biztosabb a szemölcsök kezelését bőrgyógyászra bízni.
 • A vírus legyőzéséhez immunrendszerünk támogatása és sok idő szükséges. Súlyos esetben speciális, szakorvos által felírható készítmények is rendelkezésre állnak, érdemes ilyenkor infektológus szakorvos felkeresése.
 • Kiemelten fontos a visszafertőződés elkerülése. Amíg a kezelőorvos meg nem állapítja a vírusmentességet a pár mindkét tagjánál, nem lehet nemi életet élni.

Útmutató

 • A HPV szemölcsök megjelenésekor, minél korábban fordulj szakorvoshoz, keress fel bőrgyógyászt.
 • Fontos a vírushordozás megszűnése is, nemcsak a tünetek megszüntetése.
 • A későbbi visszafertőződés érdekében a gyógyulásig átmenetileg ne élj nemi életet.
 • A vírushordozás HPV teszt segítségével mutatható ki, amit bőrgyógyász, infektológus szakorvos tud egyszerűen elvégezni.
HPV - Részletesen a témáról
Hogyan zajlik az első nőgyógyászati vizsgálat?
A tinédzserek és fiatal nők többsége számára a nőgyógyászati vizsgálat az egyik legrettegettebb dolgok közé tartozik, pedig az éves rákszűrés bizony a felelősségteljes női lét velejárója. Mi történik egy tinédzser nőgyógyászati ambulancián?
Mikortól javasolt a méhnyakrák szűrés?
Mikortól ajánlott a nőgyógyászati szűrés? Hogyan választanak fogamzásgátló tablettát egy tinédzser számára? Miért fontos, hogy rendszeresen részt vegyünk a szűréseken? A Czeizel Intézet szülész-nőgyógyász szakorvosát, Dr. Krauth Barbarát kérdeztük a tinédzser nőgyógyászati ambulanciával kapcsolatban.
Mikor érdemes palliatív kezelést igénybe venni?
A palliatív orvoslással foglalkozó szakemberek nem csak magának a fájdalomnak a csillapításával foglalkoznak, de olyan tünetek csökkentésével is, mint a kimerültség, a hányinger, hányás, az alvási problémák, a hasmenés, az étvágytalanság, a szorongás és a depresszió. Mikor érdemes palliatív kezelést igénybe venni?
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Hogyan terjed a HPV?
Hasznos lehet
Bürökmérgezés: mit kell tudni?
A bürök (Conium maculatum) egy rendkívül mérgező növény, amely potenciálisan halálos mérgezést okozhat, ha megérinti vagy lenyeli. Európában és Észak-Afrikában őshonos, a sárgarépa családjába tartozó...
Mi az a kardiogén demencia?
Míg a demenciát általában agyi betegségnek tekintik, egy tanulmány kimutatta, hogy a szívbetegség növelheti a kognitív problémák kialakulásának kockázatát. A kutatók szerint a klinikai vizsgálatok...
Állandó orrfolyás? Lehet, hogy nem allergia
Ahogy a téli betegségekről a tavaszi, nyári allergiákra térünk át, az orrfolyás örökösnek tűnhet. Ha úgy találja, hogy az allergiás gyógyszerek nem segítenek a csepegésben, itt az ideje fontolóra...
Valódi a férfi menopauza?
A női menopauza a női reproduktív ciklus végét jelzi. A férfiak azonban számos tünetet és változást tapasztalnak az öregedés során, amit egyesek a menopauza hatásaihoz hasonlítanak. Tényleg létezik...