Visszérbetegség

Visszérbetegség

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
A felületes vénák kitágulása, azaz a visszérbetegség döntő többsége az alsó végtagokon jelentkezik, kezelése súlyosságától függően történik.

A visszérbetegség Magyarároszágon igen gyakori jelenség, becslések szerint a 30-50 év közöttiek tizedét érinti, míg a 70 év felettiek esetében minden második embernél észlelhetőek a tünetek.

Hajlamosító tényezők

A visszérbetegség leggyakoribb hajlamosító tényezői között a családi öröklődés, az életmód, egyes betegségek (pl.: cukorbetegség, magas vérnyomás) a túlsúly, a terhesség szerepel, de a tartós ülő vagy álló helyzet is túlzottan megterhelheti a láb vénás rendszerét.

Tünetek

A visszértágulat kezdetben nem okoz a bőrön is látható tüneteket, ugyanakkor a keringési zavar már ilyenkor is károsítja az érfalakat, ezért nagyon fontos a korai felismerés. Amennyiben fáradékonyság, nehézláb érzés, görcs, viszketés vagy feszülés érzés jelentkezik a végtagjainkban, érdemes felkeresni szakorvost kivizsgálás érdekében.

Az idő előrehaladtával (vagy kezelés hiányában) a nagyobb méretű tágabb vénák, ödémás láb, lábszárfekélyek és a visszérre jellemző jellegzetes tünetek is megjelennek, amelyeknek már komoly egészségügyi kockázata is lehet.

Diagnózis

A visszérbetegség diagnosztizálása általában fizikális és műszeres (Doppler-ultrahang) vizsgálattal történik, mely során feltérképezik a vénák és érszakaszok állapotát. A vizsgálat fájdalmatlan, különösebb előkészületet nem igényel.

Kezelése

A visszérbetegség kezelése történhet belgyógyász, érsebész és bőrgyógyász közreműködésével is a betegség súlyosságától függően. Enyhébb esetekben kompressziós kezelés (pl. kompressziós harisnya használata), lézeres vagy injekciós terápia jön szóba, de súlyosabb tünetek esetén érsebészeti műtétre lehet szükség. A gyógyszeres terápia visszérbetegség esetén csak kiegészítő eszköz lehet az egyéb tünetek (pl. vízhajtók használata vizesedés esetén) enyhítése érdekében.

Az eredményes terápia legtöbbször életmódváltást követel és a mindennapi tevékenységekre való odafigyelést igényel a tüneti vagy oki kezelés mellett.

Útmutató

  • A felületes vénák kitágulása, azaz a visszérbetegség döntő többsége az alsó végtagokon jelentkezik, kezelése súlyosságától függően történik.
  • A visszérbetegség leggyakoribb hajlamosító tényezői között a családi öröklődés, az életmód, egyes betegségek, a túlsúly, a terhesség szerepel, de a tartós ülő vagy álló helyzet is túlzottan megterhelheti a láb vénás rendszerét.
  • A visszértágulat kezdetben nem okoz a bőrön is látható tüneteket, de az idő előrehaladtával (vagy kezelés hiányában) megjelenhetnek a nagyobb méretű tágabb vénák.
  • A visszérbetegség diagnosztizálása általában fizikális és műszeres (Dopplerultrahang) vizsgálattal történik.
  • A visszérbetegség kezelésénél enyhébb esetekben kompressziós kezelés (pl. kompressziós harisnya használata), lézeres vagy injekciós terápia jön szóba, de súlyosabb tünetek esetén érsebészeti műtétre lehet szükség.
Visszérbetegség - Részletesen a témáról
Visszérproblémák: Mire figyeljünk nyáron?
A visszérproblémák nyáron fokozódhatnak, emiatt érdemes jobban odafigyelnünk az életmódunkra, ha el akarjuk kerülni a lábfeszüléssel, ödémával, lábgörcsökkel járó kellemetlen tüneteket. Mire figyeljünk nyáron?
Mit mozogjunk visszérproblémák esetén?
A visszeresség kezelésében az életmódváltás kulcsfontosságú, melynek egyik fő pillére a rendszeres sportolás, azonban korántsem mindegy, hogy milyen mozgásformát választunk ilyenkor. Mit sportolhatunk és melyek azok a sportok, amelyeket inkább kerüljük visszérproblémák esetén?
Milyen készítményt válasszunk a visszerek kezelésére?
A visszerek nem minden esetben jelentenek betegséget, gyakran csupán esztétikai problémák. Milyen hatóanyagokat válasszunk a visszeres láb kezelésére?
Ajánlott gyógyszer
Hasznos lehet
Mit mozogjunk visszérproblémák esetén?
A visszeresség kezelésében az életmódváltás kulcsfontosságú, melynek egyik fő pillére a rendszeres sportolás, azonban korántsem mindegy, hogy milyen mozgásformát választunk ilyenkor. Mit...
Visszérproblémák: Mire figyeljünk nyáron?
A visszérproblémák nyáron fokozódhatnak, emiatt érdemes jobban odafigyelnünk az életmódunkra, ha el akarjuk kerülni a lábfeszüléssel, ödémával, lábgörcsökkel járó kellemetlen tüneteket. Mire...