Mire számíthatunk, ha gyermekünk daganatos beteg?

Mire számíthatunk, ha gyermekünk daganatos beteg?

Mire számíthatunk, ha gyermekünk daganatos beteg?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.11.07.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Évente megközelítőleg 400 000 (0-19 év közötti) gyermeknél diagnosztizálnak daganatos betegséget világszerte. A Nemzetközi Gyermekrák Szervezet és a Nemzetközi Gyermekonkológiai Társaság a leggyakoribb kérdéseket és válaszokat foglalta össze a gyermekkori daganatos megbetegedésekkel kapcsolatban.

Milyenek a gyermekek túlélési esélyei?

A gyermekkori daganatos megbetegedések sok országban a vezető halálokok közé tartoznak. Az ötéves túlélés esélye a fejlett országokban több mint 80%, de ez a szám különösen az alacsony és közepes jövedelmű országokban akár 20%-ig is lemehet. A gyermekkori daganatos megbetegedések egyre növekvő globális betegségterhet jelentenek, amelyet kifejezetten súlyos egyenlőtlenségek jellemeznek.

A gyermekkori daganatos betegségek kezelése még korlátozott erőforrások mellett is költséghatékonyan tud működni. Az egészségügyi szakemberek központi szerepe ezen a területen életeket menthet, és hozzájárulhat a túlélők egészséges és produktív felnőttkorához.

Szükséges-e a daganatos gyermek elkülönítése?

A gyermekkori rák nem fertőző. Nyugodtan lehet játszani, barátkozni és kommunikálni egy gyermekkori daganatos betegséggel küzdő és gyógyult gyermekkel.

Okozhat-e bármilyen szövődményt a gyermekkori daganat?

A daganat és a kezelés típusától függően néhány gyógyult gyermeknek lehetnek felnőttkorban termékenységi problémái, de ez nem minden beteg esetében fordul elő.

Rövidebb ideig élhetnek azok a felnőttek, akiknél gyermekkorban daganatot diagnosztizáltak?

Tanulmányok kimutatták, hogy a daganatos betegséggel kezelt gyermekeknél fennáll a hosszú távú mellékhatás kockázata, de az esetlegesen rövidebb várható élettartam a betegség diagnosztizálásának időpontjától, valamint a kezelés típusától és intenzitásától függ.

Okozhat-e tanulási problémákat?

Néhány gyógyult gyermeknek kognitív és tanulási zavarai vannak a betegség és a kezelés következtében, de a legtöbb gyógyult gyermek kiválóan teljesít mind a tanulásban, mind a felnőtt életében.

Be tud-e illeszkedni a gyermek?

A kezelés során a legtöbb beteget elválasztják a társaitól, és nem tud részt venni a rendszeres iskolai és egyéb tevékenységekben. Azonban számos tanulmány kimutatta, hogy az átélt kihívások következtében ezek a gyermekek jobban megbirkóznak a nehézségekkel, és rugalmasabban állnak a dolgokhoz, mint a kortársaik. Azokban az országokban, ahol lelki és szociális segítő programok állnak rendelkezésre a gyógyult gyermekek számára, amelyek támogató és nevelő környezetet teremtenek nekik és családjaiknak, a társas kapcsolatok általában jól működnek.

Szükséges-e utógondozás a gyógyult gyermeknél?

A folyamatos utógondozás továbbra is fontos a gyógyultak számára, mivel fennáll a betegség kiújulásának, illetve a kezelés következtében késői mellékhatások kialakulásának a lehetősége. Az éberség és a rendszeres megfigyelés elengedhetetlen bármely betegség vagy utóhatás korai felismeréshez és kezeléséhez.

Milyen jövőbeni kilátásai lehetnek a gyermeknek?

A legtöbb gyermek élete a gyógyulást követően visszatér a normális mederbe, újra beilleszkedik az iskolai és baráti közösségébe. Néhány esetben a gyógyult gyermeknek és családjának módosítania szükséges az életmódját annak érdekében, hogy kialakítsa az "új normális" életét.

Tarthat-e a gyermek a megbélyegzéstől?

A legtöbb országban a gyermekkori daganatos betegséget legyőző gyermekeket csodálják, és hősként tekintenek rájuk, hogy legyőzték a kórt. A gyógyult gyermekek az élő bizonyíték és bizonyosság arra, hogy a gyermekkori daganat gyógyítható. Ők a legjobb példaképek, akik reményt adnak, motiválják és inspirálják az új betegeket és családjaikat.

Mondjuk-e el a gyermeknek, hogy daganatos beteg?

A beteg gyermekeket fontos tájékoztatni a daganatos megbetegedésükről. Az életkornak megfelelő informálás segít a betegnek megérteni az állapotát és a kezelést, amit kap. Ez különösen lényeges a tinédzserek és a fiatal felnőttek számára, akiknek már fontos, hogy érezzék a saját erejüket és felelősségüket az egészségük iránt.

Forrás: BlackPage

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.11.07.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Hatékony-e a teljes test vizsgálata a daganatok kimutatásában?
Van-e kockázata a teljes testet célzó daganatot kutató vizsgálatoknak? Mennyire hatékony ez az eljárás? Érdemes-e igénybe venni, ha nincsenek rákra utaló tüneteink?
A mellékvesekéreg-rák azonosításának új módszerét vizsgálják
Már szabadalmi eljárás alatt van a Semmelweis Egyetem Endokrinológiai Tanszékének kutatócsoportja által kifejlesztett, mellékvesekéreg daganatok szövettani diagnosztizálását segítő innovatív eljárás....
Fibromyalgia
A fibromyalgia egy összetett betegség, ami fájdalmat, fáradtságot és kognitív problémákat is okozhat, ezért jelentősen ronthatja az életminőséget. Mi okozza? Milyen tünetei lehetnek még, és mit...
Könnyezés
A könnyek biztosítják, hogy a szemed megfelelő mértékben nedves legyen, ami a jó látáshoz és általánosan a komfortérzetedhez elengedhetetlen.