Hogyan segíthetjük a termékenységet az étrenddel?

Hogyan segíthetjük a termékenységet az étrenddel?

Hogyan segíthetjük a termékenységet az étrenddel?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.10.29.
Szerző: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége dietetika
A párok körülbelül 15 százalékát érinti a meddőség, melyet az esetek 40-50 százalékában a férfi infertilitás okoz. Hogyan segíthetjük a termékenységet az étrenddel?

A kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásnak nagyon nagy szerepe van a férfiak termékenységének megőrzésében és bizonyos esetekben a meddőség visszafordításában. A megfelelő étrend a bélflóra egyensúlyának fenntartása miatt is fontos, mely szintén hozzájárul a termékenységhez.

Milyen tényezők befolyásolhatják a termékenységet?

  • A túlsúly a reproduktív (termékenységi) funkciókra is hatással van.
  • A telített zsírsavakban gazdag és alacsony többszörösen telítetlen zsírsav-tartalmú étrend negatívan befolyásolja a hímivarsejtek minőségét.
  • Az antioxidánsok az oxidatív stressztől, a DNS károsodástól védik a hímivarsejteket.
  • A megfelelő szelénellátottság szükséges a normál hímivarsejt-termelődéshez, a spermiumok éréséhez, mozgékonyságukhoz, ami kulcsfontosságú tényező a normál fogantatásban.
  • Az antioxidánsok tartós és túlzottan nagy dózisban történő bevitele (pl.: étrend-kiegészítők évekig történő szedése) oxidatív stressz formájában ronthatja a spermiumok minőségét. Ennek elkerülésére a legjobb mód az oxidatív stressz csökkentése megfelelő táplálkozással, rendszeres testmozgással, testsúlycsökkentéssel.

Fontos!

Azonban az étrenden túl figyelni kell az általános egészségi állapot fenntartása miatt is, a rendszeres fizikai aktivitásra, a megfelelő stresszkezelésre, a jó minőségű alvásra és megfelelő D-vitamin-ellátottságra is.

Bővebben
Kapcsolódó témák
Ajánlott vizsgálat
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége Szerző: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége dietetika Megjelenés dátuma: 2022.10.29.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Milyen tényezők rontják a hímivarsejtek minőségét?
Hanyatlik a férfi nemzőképesség. Melyek azok a fő rizikófaktorok, melyek ronthatják a spermiumok funkcióját?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.