Hogyan teheti tönkre a párkapcsolatot a meddőség?

Hogyan teheti tönkre a párkapcsolatot a meddőség?

Hogyan teheti tönkre a párkapcsolatot a meddőség?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.03.13.
Szerző: Arterego egészséges életmód
Minden ötödik, gyermekre vágyó magyar párt érint a meddőség kérdése, és ezen a rögös, nehéz úton sokszor nemcsak a gyermekvállalás, hanem maga a párkapcsolat jövője is a tét. Hogyan teheti tönkre a párkapcsolatot a meddőség?

A párok egy része ezen időszak alatt sokszor eltávolodik egymástól, szexuális életük hanyatlani kezd, miközben a testi és lelki nehézségekkel is másként birkóznak meg. Soltész Krisztina klinikai szakpszichológus ingyenesen elérhető minivideó-sorozatban válaszol azokra a kérdésekre, amelyeket a páciensek a leggyakrabban tesznek fel neki.

„Magyarországon minden ötödik párt érint a meddőség. Nagy ilyenkor a bizonytalanság és a feszültség, ráadásul valósággal záporoznak az ismerősöktől, családtagoktól érkező kéretlen jótanácsok. A minivideó-sorozattal segíteni szeretnénk az érintett pároknak, hogy hiteles információkhoz jussanak” - mondta Soltész Krisztina klinikai szakpszichológus, a Budai Termékenységi Centrum vezetője.

Milyen kérdések merülhetnek fel a meddőség kapcsán? 

Soltész Krisztina több száz esetet kísért már végig, és tudja, hogy a fogantatásért zajló küzdelem során nemcsak a gyermekvállalás, hanem maga a kapcsolat jövője is a tét. „A meddőség az egyetlen olyan orvosi diagnózis, amely nem az egyén, hanem a pár diagnózisa. Ilyenkor bizonytalanná válik a jövőkép: lesz nekünk gyermekünk? Ha nem, akkor hogyan éljük le az életünket együtt? Felmerülhet az is, hogy érdemes-e egyáltalán közösen folytatni” - mondta el Soltész Krisztina.

Milyen hatásai lehetnek?

A gyerekvállalással kapcsolatos problémák krónikus stresszhez vezethetnek, amely aztán hatással van a pár kapcsolatára, intim életére is. „A szexualitás is megváltozhat a frusztráció hatására. Az örömteli, játékos együttlétekből teljesítendő feladat válhat, amely ráadásul nem hozza meg a várt eredményt. A másik problémát a kommunikáció okozza, mert sokszor a pár tagjai teljesen másként dolgozzák fel a kudarcos helyzetet és másként is kell őket segíteni” - mondta a szakértő.

Másként küzd meg a fogantatás nehézségeivel a nő és a férfi

Soltész Krisztina gyakran tapasztalja, hogy míg a nők szeretnék megosztani az érzéseiket, addig a férfiak elzárkóznak, a munkába menekülnek, vagy a barátaik társaságában keresnek megnyugvást. Mindezt azért teszik, mert a biológiával szemben tehetetlenek, nem tudnak megoldást kínálni a problémára. „Ettől aztán a nőkben kialakulhat az az érzés, hogy egyedül maradtak a gondjaikkal, a férfi számára nem is fontos ez a téma. Egy pár megküzdése akkor lehet sikeres, ha úgy tudnak együttműködni, hogy az mindkettőjük számára előnyös legyen. Fontos, hogy a férfi meghallgassa a nőt, biztosítsa arról, hogy jó kezekben vannak, együtt csinálják végig ezt a folyamatot. Ugyanakkor az is lényeges, hogy nők megadják a párjuknak az elvonulás lehetőségét, azt, hogy nyugodtan rendezhessék gondolataikat. A problémák megelőzésében és orvoslásában segítséget tud nyújtani a témát ismerő pszichológus szakértő, mediátor vagy szükség esetén párkapcsolati terapeuta is” - tette hozzá Soltész Krisztina.

Forrás: Astoria Agency

Bővebben
Kapcsolódó témák
Arterego Szerző: Arterego egészséges életmód Megjelenés dátuma: 2023.03.13.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Milyen tényezők rontják a hímivarsejtek minőségét?
Hanyatlik a férfi nemzőképesség. Melyek azok a fő rizikófaktorok, melyek ronthatják a spermiumok funkcióját?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.