Hasnyálmirigyrák-diéta tippek
Hasnyálmirigyrák-diéta tippek
A hasnyálmirigynek két fő funkciója van: egy exokrin funkció, amely segíti a táplálék emésztését, és egy endokrin funkció, amely szabályozza a vércukorszintet. Még ha a betegek továbbra is rendszeresen esznek és emésztenek, a hasnyálmirigyrák olyan vegyületeket bocsáthat ki a véráramba, amelyek lebontják az izmokat és a zsírt, melynek következtében a betegek súly- és izomtömeg-csökkenést, valamint fáradtságot érezhetnek.
Amennyiben hasnyálmirigyrák betegséggel küzd, kérje dietetikus segítségét, aki segít fenntartani a megfelelő táplálkozást és olyan étrendet készíthet, amely a legjobban megfelel az Ön igényeinek, beleértve a kiegészítő inzulint vagy a hasnyálmirigy enzimeket. A dietetikusok segíthetnek az étrend konzisztenciájának, rosttartalmának vagy zsírtartalmának megváltoztatásában is, hogy elkerüljék az alultápláltságot.
Hasnyálmirigyrák diéta tippek
A kezelés típusától függetlenül a hasnyálmirigyrák megviseli a szervezetet és hatással lehet a tápanyag felszívódására. Az alábbiakban felsorolunk néhány tippet, mely segíthet.
Figyelje és tartsa fenn az egészséges testsúlyt - A hasnyálmirigyrák diagnosztizálása és a kezelés megkezdése után normális, ha fogyni kezd. A túlzott fogyás és a helytelen táplálkozás azonban csökkentheti a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét.
Mérje magát rendszeresen - Ha hetente több mint 1 vagy 2 kg-ot veszít, forduljon orvosához és dietetikusához.
Hidratáljon - Igyon elegendő folyadékot a rákkezelés alatt, hogy megelőzze a kiszáradást. Törekedjen napi nyolc 8 pohár víz elfogyasztására. A jóllakottság elkerülése érdekében egy órával étkezés előtt vagy után igyon folyadékot. Válasszon kalóriát és tápanyagokat tartalmazó italokat. Kerülje a felesleges koffeint, amely kiszáradáshoz vezethet.
Kis mennyiségű, gyakori étkezés - A gyakori, kis étkezések biztosítják, hogy szervezete elegendő tápanyaggal rendelkezzen ahhoz, hogy elviselje a kezelést. A kisebb étkezéseket a szervezet is jobban tolerálja, ha olyan kezelési mellékhatások jelentkeznek, mint a hányinger és az étvágytalanság. Étkezzen naponta öt-hatszor három-négy óránként.
Magas fehérjetartalmú ételek minden étkezéshez - A fehérjében gazdag élelmiszerek segítenek a szervezetnek helyreállítani a sérült sejteket és segítik az immunrendszert a betegségekből való felépülésben. Fogyaszthat sült, grillezett vagy főtt sovány húsokat, például csirkét, pulykát és halat; tojást; dióvajat, például földimogyorót, mandulát vagy kesudiót; alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, például tejet, joghurtot és sajtot; babot; szójatermékeket/tofut.
Fontolja meg a táplálék kiegészítők használatát - A kezelés mellékhatásaként az étel néha kevésbé ízletessé vagy nehezen emészthetővé válik. Amikor nehezére esik az evés, a folyadékok könnyebben emészthetők, és gyakran jobban tolerálhatók. Győződjön meg arról, hogy ezek a kiegészítők fehérjében gazdagok. Azok az ételek, amelyek segíthetnek növelni a kalóriabevitelt, a következők: fehérje italok; csontlevesek; görög joghurtból vagy magas fehérjetartalmú tejekből készült turmixok; pépesített levesek.
Válasszon könnyen emészthető ételeket - A hasnyálmirigyrák kezelésének mellékhatásai befolyásolhatják az emésztést. Az apróra vágott, lágy vagy főtt ételeket a szervezet könnyebben megemészti. Kerülje az olyan ételeket, mint a vörös hús, a sertéshús vagy a nyers zöldségek.
Válasszon teljes kiőrlésű ételeket - A teljes kiőrlésű gabonák jó energiaforrást jelentenek a szervezet számára, összetett szénhidrátot és rostot biztosítanak. Ilyen a zabpehely, teljes kiőrlésű kenyér, barna rizs, teljes kiőrlésű tészta, bulgur, kukorica, quinoa.
Korlátozza az édességet és a hozzáadott cukrokat - A hasnyálmirigyrákban szenvedő betegek gyakran nehezen emésztik meg a magas cukortartalmú ételeket. Az olyan élelmiszerek, mint a sütemény, a cukor vagy a desszertek növelhetik a vércukorszintet.