Ekcéma

Ekcéma

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
Az ekcéma az egyik leggyakrabban előforduló bőrbetegség, amelynek hátterében legtöbbször szervi megbetegedés, különböző környezeti hatások, vagy táplálékallergia áll.

Az ekcéma nem fertőző, viszkető, szabálytalan határú, fájdalmas bőrgyulladás, amely általában elhúzódó, vissza-visszatérő megbetegedés. A kiváltó ok tisztázása és a kezelés hosszadalmas lehet, ezért nagyfokú türelmet és odafigyelést igényel a páciens részéről ez a folyamat.

Az ekcéma kialakulásának okai

Fontos a kialakulás kezdetének pontos meghatározása, hiszen nagymértékben segíti a probléma okának feltárását, kiiktatását. Az esetek több mint felénél a táplálék kiváltó, a tüneteket fokozó oknak számít, de az is előfordulhat, hogy egy újonnan használt vegyszert vagy kozmetikumot nem tolerál a szervezetünk. További kiváltó tényezők lehetnek még a növényi (pollen, por) és állati eredetű (szőr) anyagok, fémek, bőrön elszaporuló baktériumok vagy gombák.

Tünetek esetén forduljunk orvoshoz

A bőrön jelentkező tünetek legtöbbször komplex kivizsgálást és személyre szabott kezelést igényelnek. Öngyógyítás helyett érdemesebb bőrgyógyász tanácsát kérni a bőrpanaszok enyhítésére, hiszen az ekcémás tünetek általában vényköteles, helyi szteroidos krémekkel kezelhetők. A készítményeket a panaszok megjelenésekor kúraszerűen használjuk, amelyek viszonylag rövid idő alatt megszüntetik a gyulladást.

Útmutató

  • Az ekcéma nem fertőző, viszkető, szabálytalan határú, fájdalmas bőrgyulladás
  • Az ekcéma kialakulásának hátterében számos tényező állhat, felderítése türelmet és odafigyelést igényel
  • Az ekcémás tünetek általában szteroidos készítményekkel gyorsan és hatékonyan kezelhetőek
Ekcéma - Részletesen a témáról
Mi okozhatja a csecsemőkori ekcémát?
Az újszülöttek, csecsemők bőre nagyon érzékeny, Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat a csecsemőkori ekcémáról.
Ekcéma - Mit tegyünk viszketés esetén?
Az ekcéma talán legkellemetlenebb tünete a viszketés, amit annak ellenére, hogy nehéz, fontos lenne megelőzni, hiszen a vakarással tovább súlyosbíthatjuk a panaszokat. Mit tehetünk a viszketés ellen?
Mi állhat a viszketés hátterében?
A viszketés egy gyakori és rendkívül kellemetlen panasz, amivel mindenki találkozik élete során. Vegyük sorra, hogy mik okozhatnak viszketést, és mit tehetünk ellene!
Hogyan hidratáljuk megfelelően a bőrünket?
A külső és belső hidratálás különösen fontos -többek között - a hónapok óta tartó rendszeres fertőtlenítés miatt. Hogyan tegyük meg mindezt?
Hogyan kezeljük a korpás fejbőrt?
Sokan a drogériákban beszerezhető samponokhoz nyúlnak elsőként, ha a korpásodást észreveszik, de vajon valóban ez a megoldás?
Miért lehet korpás a fejbőrünk?
Tévhit, hogy csak a zsíros hajúakat érinti, száraz fejbőr esetén is kialakulhat korpa, és bizonyos betegségek is hajlamosítanak rá. Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus, a Dermatica főorvosa összefoglalta a korpásodás gyakori okait és elmondta, mit tehetünk ellene.
Hasznos lehet
Ekcéma - Mit tegyünk viszketés esetén?
Az ekcéma talán legkellemetlenebb tünete a viszketés, amit annak ellenére, hogy nehéz, fontos lenne megelőzni, hiszen a vakarással tovább súlyosbíthatjuk a panaszokat. Mit tehetünk a viszketés ellen?
Mi okozhatja a csecsemőkori ekcémát?
Az újszülöttek, csecsemők bőre nagyon érzékeny, Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat a csecsemőkori...