Ekcéma

Ekcéma

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
Az ekcéma az egyik leggyakrabban előforduló bőrbetegség, amelynek hátterében legtöbbször szervi megbetegedés, különböző környezeti hatások, vagy táplálékallergia áll.

Az ekcéma nem fertőző, viszkető, szabálytalan határú, fájdalmas bőrgyulladás, amely általában elhúzódó, vissza-visszatérő megbetegedés. A kiváltó ok tisztázása és a kezelés hosszadalmas lehet, ezért nagyfokú türelmet és odafigyelést igényel a páciens részéről ez a folyamat.

Az ekcéma kialakulásának okai

Fontos a kialakulás kezdetének pontos meghatározása, hiszen nagymértékben segíti a probléma okának feltárását, kiiktatását. Az esetek több mint felénél a táplálék kiváltó, a tüneteket fokozó oknak számít, de az is előfordulhat, hogy egy újonnan használt vegyszert vagy kozmetikumot nem tolerál a szervezetünk. További kiváltó tényezők lehetnek még a növényi (pollen, por) és állati eredetű (szőr) anyagok, fémek, bőrön elszaporuló baktériumok vagy gombák.

Tünetek esetén forduljunk orvoshoz

A bőrön jelentkező tünetek legtöbbször komplex kivizsgálást és személyre szabott kezelést igényelnek. Öngyógyítás helyett érdemesebb bőrgyógyász tanácsát kérni a bőrpanaszok enyhítésére, hiszen az ekcémás tünetek általában vényköteles, helyi szteroidos krémekkel kezelhetők. A készítményeket a panaszok megjelenésekor kúraszerűen használjuk, amelyek viszonylag rövid idő alatt megszüntetik a gyulladást.

Útmutató

  • Az ekcéma nem fertőző, viszkető, szabálytalan határú, fájdalmas bőrgyulladás
  • Az ekcéma kialakulásának hátterében számos tényező állhat, felderítése türelmet és odafigyelést igényel
  • Az ekcémás tünetek általában szteroidos készítményekkel gyorsan és hatékonyan kezelhetőek
Ekcéma - Részletesen a témáról
Miért lehet korpás a fejbőrünk?

Miért lehet korpás a fejbőrünk?

Tévhit, hogy csak a zsíros hajúakat érinti, száraz fejbőr esetén is kialakulhat korpa, és bizonyos betegségek is hajlamosítanak rá. Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus, a Dermatica főorvosa összefoglalta a korpásodás gyakori okait és elmondta, mit tehetünk ellene.
Hogyan kezeljük a korpás fejbőrt?

Hogyan kezeljük a korpás fejbőrt?

Sokan a drogériákban beszerezhető samponokhoz nyúlnak elsőként, ha a korpásodást észreveszik, de vajon valóban ez a megoldás?
doktorGO Szerző: doktorGO
Mit írtak mások a ekcéma témában?
Hasznos lehet
Nap mint nap jelennek meg újabb kutatások, amelyek a COVID fertőzés terhességre gyakorolt kockázataival, valamint a védekezésül szolgáló oltások hatásaival foglalkoznak. Dr. Tidrenczel Zs ...
Asztma bármilyen életkorban kialakulhat, így felnőtteknél is jelentkezhet. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogy milyen tünetekre figyelj ...
A járvány okozta fokozott helyzet aggódó kismamák és orvosaik millióit foglalkoztatja szerte a világon. A jelenleg ismert legfontosabb információkat, kockázatokat és tudnivalókat gyűjtö ...
Kő a húgyúti rendszerben bárhol jelen lehet, hátterében a vese és a húgyutak fertőzése, anatómiai rendellenességek vagy kiszáradás, illetve bizonyos anyagcserezavarok állhatnak, melyek ...