Repedezett bőr

Repedezett bőr

1 perces olvasási idő
Szerző: Dermatica, bőrgyógyászat
A szeles és/vagy hideg időszakokban, esetleg a hónapok óta tartó rendszeres fertőtlenítés miatt is sokan küzdenek a kezük kiszáradt, repedezett bőrével, amelynek kezelése számos házi praktikával megoldható. Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza arra hívta fel a figyelmet, hogy betegség is okozhat ilyen tünetet.

Mire figyeljünk?

Akik különösen érzékeny bőrűek és szenvednek a kiszáradt, cserepes kezük miatt, azoknak a hidratálás mellett olyan apróságokra is érdemes figyelniük, mint a szappanválasztás. Ajánlatosabb ugyanis kíméletesebb, természetes készítményeket választani és forró helyett langyos vízzel kezet mosni, amit rögtön hidratálás követ. Alkoholos kézfertőtlenítőt pedig tényleg csak indokolt esetben ajánlatos használni – hangsúlyozza dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza. 

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Komolyan kell venni, ha a tünetek nem enyhülnek, esetleg romlanak, testszerte máshol is jelentkeznek, hiszen gyulladás, pikkelysömör és ekcéma is állhat a háttérben.  Az akut tenyér-talpi ekcéma (dyshidrotikus ekcéma) egyik legfeltűnőbb tünete az erősen viszkető, mélyen ülő, apró hólyagok megjelenése. A hólyagok néhány hét után általában elmúlnak, de a bőr jellemzően száraz, piros, repedezett marad. Ugyanakkor a hólyagok nem csak esztétikai problémát jelentenek, de utat nyithatnak különböző kórokozóknak, a bakteriális felülfertőződés pedig súlyosbítja a kellemetlen tüneteket. A betegség éveken keresztül, akár havonta belobbanhat – különösen az erős igénybevétel, így például a gyakori kézmosás, fertőtlenítés miatt.

Hogyan kezelhető?

Előfordul, hogy a vizsgálat során kiderül, hogy steril körülmények között ki kell ürítenünk a hólyagokat, amit semmiképpen sem ajánlok házilag kivitelezni, hiszen a nem szakszerű beavatkozás felülfertőzést is eredményezhet. Hosszabb távon a viszketés ellen elrendelhetünk antihisztaminokat, a gyulladás és irritáció visszaszorítására pedig akár szteroid tartalmú készítmények átmeneti használatát. A hidratálás pedig bőrbetegség esetén gyakran speciális, bőrgyógyász által javasolt készítményekkel ajánlott.

Útmutató

  • A repedezett bőr hátterében akár gyulladás, pikkelysömör és ekcéma is állhat, ezért komolyan kell venni, ha a tünetek nem enyhülnek, esetleg romlanak, testszerte máshol is jelentkeznek.
  • Repedezett bőr esetén kíméletesebb természetes készítményeket választani, és forró helyett langyos vízzel kezet mosni, amit rögtön hidratálás követ.
  • Alkoholos kézfertőtlenítőt csak indokolt esetben ajánlatos használni.
Repedezett bőr - Részletesen a témáról
Hogyan hidratáljuk megfelelően a bőrünket?
A külső és belső hidratálás különösen fontos -többek között - a hónapok óta tartó rendszeres fertőtlenítés miatt. Hogyan tegyük meg mindezt?
Mi befolyásolja a vitaminok felszívódását?
A vitaminok, ásványi anyagok nélkülözhetetlenek az emberi szervezet egészséges működéséhez. Azonban a bevitel módját, egymás felszívódását akadályozó vagy segítő tényezőket fontos figyelembe venni alkalmazásukkor.
Mik azok a dolgok, amiket soha ne kenjünk az arcunkra?
Egészen meghökkentő dolgokat képesek felkenni az emberek az arcukra azért, hogy ragyogó bőrük legyen. De vajon valóban szebb lesz az arcbőr a vizelettől, a ragasztótól vagy az anyatejtől? Most megtudhatjuk!
Hogyan ápoljuk a bőrünket ősszel?
Hogyan védjük a bőrünket a hűvösebb, őszi időben? Mire figyeljünk ilyenkor bőrápolás terén? Összeszedtük a leghasznosabb tudnivalókat az őszi bőrápolással kapcsolatban.
Hasznos lehet
Hogyan hidratáljuk megfelelően a bőrünket?
A külső és belső hidratálás különösen fontos -többek között - a hónapok óta tartó rendszeres fertőtlenítés miatt. Hogyan tegyük meg mindezt?