Repedezett bőr

Repedezett bőr

1 perces olvasási idő
Szerző: Dermatica,
A hideg évszakban és a hónapok óta tartó rendszeres fertőtlenítés miatt is sokan küzdenek a kezük kiszáradt, repedezett bőrével, amelynek kezelése számos házi praktikával megoldható. Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza arra hívta fel a figyelmet, hogy betegség is okozhat ilyen tünetet.

Mire figyeljünk?

Akik különösen érzékeny bőrűek és szenvednek a kiszáradt, cserepes kezük miatt, azoknak a hidratálás mellett olyan apróságokra is érdemes figyelniük, mint a szappanválasztás. Ajánlatosabb ugyanis kíméletesebb, természetes készítményeket választani és forró helyett langyos vízzel kezet mosni, amit rögtön hidratálás követ. Alkoholos kézfertőtlenítőt pedig tényleg csak indokolt esetben ajánlatos használni – hangsúlyozza dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza. 

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Komolyan kell venni, ha a tünetek nem enyhülnek, esetleg romlanak, testszerte máshol is jelentkeznek, hiszen gyulladás, pikkelysömör és ekcéma is állhat a háttérben.  Az akut tenyér-talpi ekcéma (dyshidrotikus ekcéma) egyik legfeltűnőbb tünete az erősen viszkető, mélyen ülő, apró hólyagok megjelenése. A hólyagok néhány hét után általában elmúlnak, de a bőr jellemzően száraz, piros, repedezett marad. Ugyanakkor a hólyagok nem csak esztétikai problémát jelentenek, de utat nyithatnak különböző kórokozóknak, a bakteriális felülfertőződés pedig súlyosbítja a kellemetlen tüneteket. A betegség éveken keresztül, akár havonta belobbanhat – különösen az erős igénybevétel, így például a gyakori kézmosás, fertőtlenítés miatt.

Hogyan kezelhető?

Előfordul, hogy a vizsgálat során kiderül, hogy steril körülmények között ki kell ürítenünk a hólyagokat, amit semmiképpen sem ajánlok házilag kivitelezni, hiszen a nem szakszerű beavatkozás felülfertőzést is eredményezhet. Hosszabb távon a viszketés ellen elrendelhetünk antihisztaminokat, a gyulladás és irritáció visszaszorítására pedig akár szteroid tartalmú készítmények átmeneti használatát. A hidratálás pedig bőrbetegség esetén gyakran speciális, bőrgyógyász által javasolt készítményekkel ajánlott.

Forrás: Dermatica

Repedezett bőr - Részletesen a témáról
Hogyan hidratáljuk megfelelően a bőrünket?

Hogyan hidratáljuk megfelelően a bőrünket?

A külső és belső hidratálás különösen fontos -többek között - a hónapok óta tartó rendszeres fertőtlenítés miatt. Hogyan tegyük meg mindezt?
Dermatica Szerző: Dermatica
Mit írtak mások a repedezett bőr témában?
Hasznos lehet
A külső és belső hidratálás különösen fontos -többek között - a hónapok óta tartó rendszeres fertőtlenítés miatt. Hogyan tegyük meg mindezt?