Hogyan kezelhető a bárányhimlő?

Hogyan kezelhető a bárányhimlő?

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
A bárányhimlő az egyik leggyakoribb fertőző betegség a gyermekek körében, melynek előfordulása leginkább az őszi-téli szezonra jellemző. Főleg 3-10 éves kor között, zárt közösségben terjed gyorsan.

A bárányhimlő tünetei

Először a náthára emlékeztető tüneteket észlelhetünk: orrfolyás, fejfájás, levertség, hőemelkedés, láz, de ritkán a kiütések is megjelennek a kezdeti szakaszban.

A betegség lefolyása

A lappangási idő általában 14 nap (néha hosszabb). Cseppfertőzéssel a levegőn keresztül fertőz (köhögés, tüsszentés, beszéd), de a használati tárgyak is közvetítik. A kiütések megjelenése általában 5 napig tart. Nem egyszerre, hanem hullámokban lepik el a bőrt, ezért egy időben a kiütések különböző stádiumai láthatók: rózsaszín vagy piros viszkető pöttyökkel jelennek meg az új kiütések, melyekkel azonos időben még jelen vannak a hólyagok és a már pörkösödő hólyagok is. A hólyag eleinte víztiszta, később zavarossá válik, udvar veszi körül. A kiütések a test egészén jelentkezhetnek, de általában sűrűbben fordulnak elő az arcon, a fejbőrön, a törzsön. Előfordulhat a végtagokon, garaton, szájnyálkahártyán, nyelven.

A kiütésekkel járó időszak 2-3 hétig tart. A hólyagok pörkösödés után leszáradnak. Amikor már csak pörkösödött, leszáradó kiütések láthatóak a test felületén, a betegség már nem fertőz.

A bárányhimlő kezelése

Kezelés alatt elsősorban ágynyugalmat és lázcsillapítást értünk. A vírusfertőzés nem kezelhető, meg kell várni a kiütések leszáradását.

A viszketés okozta nyugtalanságot csökkenthetjük különböző viszketés elleni készítményekkel, amelyek vény nélkül is elérhetőek. A gyermekgyógyászok manapság már nem javasolják ugyanakkor a rázókeverékek használatát, mivel növelhetik a bakteriális felülfertőződés esélyét. A tünetek megjelenését követően a gyermeket a házi gyermekorvoshoz kell vinni.

További ápolási tanácsok:

 • Fürdés helyett inkább zuhanyozzunk, majd puha törölközővel szárítkozzunk, kerüljük a dörzsölést.
 • Ne menjünk közösségbe (különösen kismamák, idősek, beteg emberek közelébe, rájuk különösen veszélyes lehet a vírus).
 • A kiütéseket ne kenjük be semmivel.
 • Tartsuk röviden a körmöket.
 • Ne legyen túl meleg a lakásban.
 • Ha szükséges, csillapítsunk lázat, de kerüljük az aszpirin használatát.

A bárányhimlőt csak egyszer lehet elkapni, így aki már átesett a betegségen, nyugodtan látogathatja a beteget.

Felnőttek és bárányhimlő

A bárányhimlő felnőttek esetében súlyosabb lefolyású és szövődményekkel járhat. A bárányhimlőt okozó vírus (VZV) a betegség lezajlása után is a szervezetben marad és a későbbiekben, gyakran idősebb korban, is okozhat tüneteket, övsömör formájában. Kismamák számára is veszélyes lehet a vírusfertőzés, mind az anyára, mind a magzatra nézve, mindezek miatt javasolt a védőoltás beadása azok számára, akik még nem estek át a fertőzésen. A vakcina kapható a patikákban, melyet a háziorvos adhat be.

Kötelező a védőoltás

A bárányhimlő elleni vakcina hazánkban 2019 szeptemberétől a gyermekkori kötelező védőoltások közé tartozik. A védettség kialakulásához két oltás beadása szükséges, amely 13, illetve 16 hónapos korban esedékes.

Útmutató

 • A bárányhimlő az egyik leggyakoribb fertőző betegség. A tünetek megjelenésekor fordulj orvoshoz
 • A betegség lappangási ideje általában 14 nap, cseppfertőzéssel terjed.
 • A viszketés okozta nyugtalanságot viszketés elleni készítményekkel csökkenthetjük, melyek vény nélkül is elérhetőek.
 • A bárányhimlőt csak egyszer lehet elkapni, így aki már túlesett rajta, nem újulhat ki ismét. 
 • Felnőttkorban veszélyes lehet a bárányhimlő, ekkor már övsömörről beszélünk, ami súlyosabb lefolyású betegség, illetve szövődményekkel járhat.
Hogyan kezelhető a bárányhimlő? - Részletesen a témáról
Milyen szövődményeket okozhat a herpeszvírus?
Az emberi szervezetet többféle herpeszvírus is megtámadhatja, melyek különböző betegségeket és szövődményeket okozhatnak.
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Hogyan kezelhető a bárányhimlő?
Hasznos lehet
Hogyan előzhetjük meg a daganatos betegségek kialakulását?
A szív- és érrendszeri megbetegedések után a daganatos megbetegedések a második leggyakoribb halálokok.
Milyen tünetekkel jár a nikotinmegvonás?
A magyarországi lakosság csaknem 30 százaléka rendszeresen dohányzik, beleértve az e-cigaretta használókat is. A függőséget a nikotin okozza, amiből a dohányzónak egyre többre és többre van szüksége....
Okozhatja-e családi hajlam a stroke-ot?
Akiknek családjában korábban már előfordult stroke eset, azokban felmerülhet a gondolat, vajon ez automatikusan azt jelenti-e, hogy náluk is nagyobb eséllyel alakulhat ki a betegség. Ugyanígy vannak...
Milyen neurológiai tüneteket okozhat a Covid-19?
Nagy nemzetközi kutatások tanulsága szerint a COVID-19 fertőzésen átesett betegek közel harmadánál mutatkoznak hosszútávú neurológiai, vagy pszichiátriai tünetek. Dr. Mező Anita, a Neurológiai...