Milyen szövődményeket okozhat a herpeszvírus?

Milyen szövődményeket okozhat a herpeszvírus?

Milyen szövődményeket okozhat a herpeszvírus?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.12.16.
Szerző: Dr. Tóth Sára Rebeka belgyógyász
Az emberi szervezetet többféle herpeszvírus is megtámadhatja, melyek különböző betegségeket és szövődményeket okozhatnak.

A herpeszvírusokat a lakosság több, mint 90 százaléka hordozza magában. A herpeszvírusok többségével az első találkozás már gyerekkorban megtörténik. Ezt követően nyugvó állapotban benne maradnak testünk idegdúcaiban és később, a szervezetet gyengítő körülmények (pl. betegség, fizikai megterhelés, stressz) hatására a vírus képes aktiválódni és betegséget kiváltani.

Milyen herpeszvírusok támadhatják meg az emberi szervezetet? 

 • Humán herpeszvírus 1, 2 (HSV-1, 2): főleg a nyálkahártya sejtjeit támadják, ajakherpeszt és nemi herpeszt okozhatnak.  
 • Epstein-Barr vírus (EBV): a fehérvérsejteket (B-limfocitákat) támadja. Többek között ez a felelős a mononukleózis („csókbetegség”) kialakulásáért.
 • Citomegalovírus (CMV): leggyakrabban a mononukleózishoz hasonló tünetegyüttest okoz, de a szem különböző gyulladásait is kiválthatja.
 • Varicella zoster-vírus (VZV): bárányhimlőt okozó vírus, mely később aktiválódva övsömört eredményezhet.
 • HHV-8: főleg a rosszindulatú Kaposi-szarkóma kialakulásával hozható összefüggésbe.
 • Egyéb herpeszvírusok (HHV-6, HHV-7): típusos vírusfertőzésre jellemző tüneteket okoznak (pl. láz, légúti tünetek, hányás, hasmenés).

Milyen szövődményeket okozhatnak a herpeszvírusok?

A herpeszvírusok által okozott betegségek egészséges emberekben ritkán okoznak súlyos betegségeket. A primer fertőzés sok esetben tünetmentes vagy csak enyhe tünetekkel jár. A herpeszvírusok különösen veszélyesek lehetnek legyengült immunrendszerű, immunhiányos betegek (pl. HIV-fertőzött, kemoterápiában/immunszupressziós terápiában részesülő betegek) esetén.

Lehetséges szövődmények

 • Agyvelőgyulladás, agyhártyagyulladás: fejfájással, hányingerrel, hányással, lázzal, tudatzavarral, mozgászavarral, koordinációs zavarokkal, tarkókötöttséggel és epilepsziás rohammal járhatnak. Ritka, de rendkívül súlyos szövődmények, melyek mindig kórházi kezelést igényelnek.
 • Neuralgiás („idegi”) fájdalom: egy adott ideg lefutását érintő nagyon heves, erős fájdalom, mely gyakran rohamszerűen jelentkezik. Kezelése nagyon nehéz. 
 • Övsömör: bárányhimlőt okozó herpes zoster vírus aktiválódása okozza. Erős, égő „övszerű” fájdalommal jár, mely általában a törzs egy maghatározott részén jelentkezik. A fájdalom fellépése után jelentkeznek a jellegzetes bőrtünetek: „övszerű”, féloldalas bőrpír, fájdalmas és viszkető apró hólyagok.
 • Szemgyulladás (kötőhártyagyulladás, szivárványhártya gyulladás, szaruhártya gyulladás): fokozott könnyezéssel, a szem pirosságával, fényérzékenységgel, idegentestérzéssel, égő-szúró fájdalommal, látásromlással, a szem színének megváltozásával járhatnak. Szemészeti kezelést igényelnek.
 • Rosszindulatú daganatok: bizonyos herpeszvírusok daganatok kialakulásához is hozzájárulhatnak. Az EBV bizonyos limfómák, a HHV-8 a Kaposi-sarcoma kialakulásával hozható összefüggésbe.
Ajánlott gyógyszer
Dr. Tóth Sára Rebeka Szerző: Dr. Tóth Sára Rebeka belgyógyász Megjelenés dátuma: 2022.12.16.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.