Hogyan teremtsük meg a nyugodt alváshoz szükséges körülményeket?

Hogyan teremtsük meg a nyugodt alváshoz szükséges körülményeket?

Hogyan teremtsük meg a nyugodt alváshoz szükséges körülményeket?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.01.13.
Szerző: Arterego egészséges életmód
Dr. Dombovári Magdolna, a SomnoCenter Alvászavar Központ szomnológusa szerint a tartós alvásmegvonás, vagy éppen az alvászavarok, mint például a leggyakrabban előforduló alvási apnoe megzavarja a szervezetünk védekező képességét. Mit tehetünk azért, hogy többet tudjunk aludni?

Nagyon fontos, hogy próbáljunk meg eleget aludni, még akkor is, ha sok a csábító program, akár olyan is, amihez ki sem kell mozdulni otthonról, akár a közösségi média, vagy a streaming-csatornák korlátlan kínálata.

Mit tehetünk azért, hogy többet tudjunk aludni?

Törekedjünk arra, hogy ne éjszakázzunk rendszeresen, és aludjuk végig a szükséges 7-9 órát, az átlagos 5-6 óra helyett. Ne tolódjon ki a lefekvési idő, legalábbis ne váljon tartós szokássá.  A kialvatlanság ugyanis sok szempontból veszélyes lehet, nem elég, hogy másnap fáradtabb, aluszékonyabbak leszünk, és a munkánkban, feladatainkban hibázhatunk, de könnyen balesetveszélyes helyzetbe is keveredhetünk. A dolog csalóka, nem biztos, hogy álmosnak érezzük magunkat, de a szervezetünk gyakran visszajelez. Egyébként érzelmileg is labilisabbá válik, aki nem alszik eleget és elég jól, ingerlékenyebbek lehetünk, amely kapcsolatainkra lesz rossz hatással.

 Hogyan teremtsük meg a nyugodt alváshoz szükséges körülményeket?

  • Kellemes, megfelelően besötétített és nem túl meleg helyiségre van szükségünk, természetesen megfelelő minőségű fekhelyre és ágyneműre.
  • Fontos az egészséges és rendszeres étkezés, de próbáljunk meg lefekvés előtt 3-4 órával már nem enni.
  • Koffeintartalmú italokat, kávét, teát, kólát ne együnk, és a tévé előtt se majszoljunk csokoládét.
  • A testmozgás elengedhetetlen, de ezt is igyekezzünk úgy időzíteni, hogy ne a lefekvés előtti időszakban történjen.
  • Valószínűleg sokaknak a legnehezebben betartható dolog, hogy a kék fényt adó képernyőket, okostelefont, tabletet, tévét 1-2 órával elalvás előtt iktassuk ki.

Relaxáljunk!

Olvassunk, vagy sajátítsunk el egy-két egyszerű relaxációs technikát. Ha elképzeljük, hogy a fűben vagy éppen a tengerparti homokban fekszünk és testrészenként a talpunktól a fejünk búbjáig fokozatosan ellazulunk, egészen biztosan könnyebben elalszunk és ezzel egészségünkért is nagyon sokat teszünk.

Bővebben
Kapcsolódó témák
Arterego Szerző: Arterego egészséges életmód Megjelenés dátuma: 2023.01.13.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Miért okozhat baleseteket az alvászavar?
Ha valaki tartósan rosszul alszik, alvászavarról beszélhetünk. Az alvászavarok ugyanakkor nem csupán az abban szenvedők egészségét és életminőségét rontják, hanem növelik a közlekedési kockázatokat...
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.