Ne hagyjuk, hogy válóok legyen az alvászavarból!

Ne hagyjuk, hogy válóok legyen az alvászavarból!

Ne hagyjuk, hogy válóok legyen az alvászavarból!

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.07.31.
Szerző: Arterego egészséges életmód
A horkolás párkapcsolatra gyakorolt hatása nemcsak viccek témája, hanem egy komoly gond, amellyel szembe kell nézni. Mit tegyünk, hogy ne menjen a kapcsolat rovására a horkolás?

Egy, az Egyesült Államokban készült statisztika szerint például ez a harmadik leggyakoribb válóok a hűtlenség és az anyagi gondok után. A probléma világszinten ismert, egy ausztrál hírforrás szerint például már 200 000 pár nem alszik egy ágyban a horkolás miatt. Egy brit elemzés szerint, ahol az egyik partner horkol, a házastársak éjszakánként több alkalommal is felriadva legalább egy órát veszítenek el a saját alvásukból is, így egy idő után haraggal gondolnak a párjukra, hogy az ő alvásminőségüket is negatív irányban befolyásolják.

„Az alvási apnoé kétségkívül a leggyakoribb alvászavar Magyarországon is” – kezdi dr. Terray-Horváth Attila, szomnológus, neurológus, a SomnoCenter Alvászavar Központ szakértője. –„Ez egy úgynevezett alvásfüggő légzészavar, amikor az alvó álmában nem vesz levegőt, miközben horkol is. Nagyon sokszor elbagatellizálják ezt a kérdést, nem vesznek róla tudomást az érintettek, pedig súlyos légzészavar is állhat mögötte, és ez a tünet nagyon sok kellemetlenséget, köztük valóban párkapcsolati nehézségeket is okozhat.”

Mi is történik ilyenkor tulajdonképpen?

Az alvási apnoé során kimarad a lélegzetvétel, és nem csak hogy kimarad, hanem ez folyamatosan ismétlődik. Az ismétlődő légzéskimaradást pedig a szervezet észreveszi, stresszreakcióval reagál rá, ami megterheli a szívet, felgyorsítja a szívritmust, megemeli a vérnyomást. Ilyenkor a szervezet nem tud másképp menekülni az alvásból, minthogy felébred, de ez csak egy mikroébredés. Mivel ez egyetlen éjszaka alatt többször is megtörténik, az egyik nagyon komoly következmény, hogy másnap fáradtak leszünk, a fáradtságtól stresszesek, ingerültek. A folyamatos terhelés miatt további kockázatként magas vérnyomás alakulhat ki és az érintettnek innentől kezdődően egy szív-érrendszeri kockázattal kell együtt élnie.

Mit tehetünk a párunk egészsége érdekében?

„A partnerek felelőssége abban is rejlik, hogy az alvási apnoéban szenvedő beteg nagyon sokszor nem veszi észre, hogy ő is érintett, hiszen úgy érzi, ő csak horkol, lehet, hogy nincs is tünete” – folytatja dr. Terray-Horváth Attila. – „Nagyon sok tünetmentes, álmosságban nem szenvedő apnoés páciens jelentkezik nálunk az Alvászavar Központban is. Nagyon fontos, hogy a partner figyeljen fel arra, hogy ha a horkolás intenzitása megváltozik. Intő jel lehet például hogyha nem csak háton fekve, hanem minden testhelyzetben jelentkezik a kellemetlen hang kibocsátása, illetve a horkolás mellett horkantások is vannak, amelyek utalnak a légzéskimaradásra. Tehát nem jó megoldás, ha ott hagyjuk a durván horkolót és bosszúsan kiköltözünk a nappaliba a kanapéra, hanem figyeljük meg ezt a horkolást, és ha úgy ítéljük meg, beszéljük rá társunkat, hogy forduljon orvoshoz.”

Bővebben
Kapcsolódó témák
Arterego Szerző: Arterego egészséges életmód Megjelenés dátuma: 2022.07.31.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Frontérzékenység
Leginkább a kisgyermekeket, időseket és krónikus betegeket viseli meg amikor a kánikulai napok után hirtelen több Celsius fokot esik a hőmérő higanyszála. De milyen egészségügyi hatásai lehetnek a...
Szétnyílt hasizom
A hasizom szétnyílás (rectus diastasis) leggyakrabban várandós nőket érintő probléma, de másnál is előfordulhat. Kezelésével kapcsolatban erősen megoszlanak a vélemények. Mi segíthet a megelőzésben?
Terheléses vércukorszint vizsgálat
A terheléses vércukor (más néven OGTT) vizsgálat a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia megállapítására szolgál. Az eredmények ismeretében kezelőorvosunk ki tudja választani a nekünk megfelelő...
Tüdőszűrés
A tüdőszűrés (másnéven mellkasröntgen), olyan képalkotó eljárás, melynek során vizsgálhatóak elsősorban a tüdők és a mellhártya elváltozásai, emellett tisztább képet kaphatunk a tüdő érrendszeréről...