Honnan tudhatom, hogy gyógyszerallergiám van?

Honnan tudhatom, hogy gyógyszerallergiám van?

Honnan tudhatom, hogy gyógyszerallergiám van?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.04.15.
Szerző: Dr. Tóth Sára Rebeka belgyógyász
Gyógyszerallergia esetén az immunrendszer idegen anyagnak (antigénnek) tekinti a gyógyszerkészítmény egyik összetevőjét és ellenanyagot (antitestet) kezd termelni ellene. Az így kialakult komplex immunválasz különböző súlyosságú tüneteket eredményezhet.

A valódi gyógyszerallergia tehát nem más, mint egy kóros immunológiai reakció. Ettől elkülönítendő a gyógyszer által okozott összes többi nem kívánt mellékhatás.

Mi válthat ki gyógyszerallergiát?

Gyakorlatilag bármilyen hatóanyag, illetve a gyógyszerkészítményben megtalálható egyéb „kísérőanyag” (pl. színezék, tartósítószer) kiválthat allergiás reakciót. Leggyakrabban antibiotikumok (pl. penicillin); különböző láz-, fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszerek (pl. ibuprofen, naproxen); valamint az epilepszia-ellenes gyógyszerek (pl. carbamazepin) váltják ki.

Milyen tünetei lehetnek a gyógyszerallergiának?

A gyógyszerallergia tünetei jelentkezhetnek rövid idővel a gyógyszer bevétele után, és jelentkezhetnek jóval – akár napokkal, hetekkel – később is. A gyógyszerallergia tünetei rendkívül változatosak lehetnek és súlyosságuk is széles skálán mozoghat:

 • Duzzanat az arcon – jellegzetesen szem vagy száj körül.
 • Viszkető csalánkiütések, ödémák a testen.
 • Hőemelkedés, láz.
 • Kötőhártyagyulladás.
 • Szénanátha-szerű tünetek: orrfolyás, orrviszketés, tüsszögés.
 • Izom-és ízületi fájdalom.
 • Hasi fájdalom, hasmenés, hányinger.
 • Nagyon súlyos esetben anafilaxiás reakció: rendszerint csalánkiütéssel, bőrviszketéssel vagy torokviszketéssel kezdődik, majd ezt követheti nyelvduzzanat, nyelési nehezítettség, gégeduzzanat, hányinger, remegés, nehézlégzés, fulladásérzés, vérnyomásesés, eszméletvesztés. Az anafilaxia a szervezet egészét érintő reakció, mely az allergiás állapotok legsúlyosabb formája, életveszélyes állapotot is eredményezhet.

Hogyan lehet megbizonyosodni arról, hogy valóban gyógyszerallergiáról van-e szó?

Gyógyszerallergia gyanúja esetén speciális laboratóriumi vizsgálat, úgynevezett limfocita-transzformációs teszt (LTT) végezhető. A beteg véréből nyert fehérvérsejteket a gyanús gyógyszer jelenlétében laboratóriumi körülmények között tenyésztik. A fehérvérsejtek allergia esetén jellegzetes átalakuláson mennek keresztül, melyek további vizsgálatokkal kimutathatók. Fontos tudni, hogy a teszt konkrét gyógyszereket vizsgál, nem hatóanyagokat.

Hogy kezelhető a gyógyszerallergia?

 • A legfontosabb, hogy gyógyszerallergia esetén az allergiás reakciót kiváltó gyógyszert el kell kerülni.
 • A már kialakult allergiás tünetek csökkenthetők gyógyszerekkel (pl. antihisztamin, szteroid, súlyos anafilaxia esetén adrenalin).
 • Súlyos allergiás tünetek esetén minden esetben orvosi segítséget kell kérni!
Bővebben
Kapcsolódó témák
Ajánlott gyógyszer
Dr. Tóth Sára Rebeka Szerző: Dr. Tóth Sára Rebeka belgyógyász Megjelenés dátuma: 2023.04.15.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Állandó orrfolyás? Lehet, hogy nem allergia
Ahogy a téli betegségekről a tavaszi, nyári allergiákra térünk át, az orrfolyás örökösnek tűnhet. Ha úgy találja, hogy az allergiás gyógyszerek nem segítenek a csepegésben, itt az ideje fontolóra...
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.