Állandó orrfolyás? Lehet, hogy nem allergia

Állandó orrfolyás? Lehet, hogy nem allergia

Állandó orrfolyás? Lehet, hogy nem allergia

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2024.06.05.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Ahogy a téli betegségekről a tavaszi, nyári allergiákra térünk át, az orrfolyás örökösnek tűnhet. Ha úgy találja, hogy az allergiás gyógyszerek nem segítenek a csepegésben, itt az ideje fontolóra venni, hogy más állapotot tapasztal-e.

Az orrfolyás krónikus orrnyálkahártya-gyulladásból eredhet, ez a tartós gyulladásos állapot több mint három hónapig az orrmelléküregek megduzzadását okozza. Akár allergiája és krónikus orrnyálkahártya-gyulladása is lehet egyszerre. Egy tanulmány szerint, amelyben 219 beteg vett részt, 91,3%-uknál diagnosztizáltak allergiás rhinitist – más néven szezonális allergiát. Az allergiás rhinitisben szenvedő betegek közel felénél (45,2%) krónikus rhinosinusitist is diagnosztizáltak.

Mivel az orrfolyás a krónikus orrnyálkahártya-gyulladás és a szezonális allergiák tünete, az emberek gyakran azt feltételezik, hogy allergiás tüneteik vannak. Míg a recept nélkül kapható allergiás gyógyszerek kezelhetik az allergia tüneteit, nem jelentenek segítséget a krónikus orrnyálkahártya-gyulladásban szenvedőknek. Ha nem kezelik, a krónikus rhinosinusitis kényelmetlenné teheti a légzést és befolyásolhatja az alvás minőségét. 

Jelek, hogy az orrfolyás nem allergia 

Vannak árulkodó jelek, amelyek arra utalnak, hogy nem allergének az okai annak, hogy az orra folyik. Egyrészt, ha az orrfolyása tovább tart, mint azt az allergiáktól várná, és/vagy a vény nélkül kapható allergia elleni gyógyszerek nem segítenek, az arra utalhat, hogy nem allergia lehet a kiváltó ok.

Bár lehet, hogy nem olyan gyakori, érdemes megjegyezni, hogy az orrfolyást néha súlyos állapotok is okozhatják, mint például az orrban lévő daganat vagy a cerebrospinális folyadék szivárgása. Mivel számos oka lehet, érdemes felkeresni egy fül-orr-gégész szakorvost egy alapos kivizsgálás céljából.

Hogyan állapítható meg, hogy krónikus rhinosinusitise van?

A krónikus rhinosinusitist meglehetősen könnyen diagnosztizálják. A fül-orr-gégész szakorvos speciális felszerelésével és műszereivel mélyen az orr belsejébe néz, ahonnan könnyen megállapítható a megfelelő diagnózis.

Hogyan kezelik a krónikus rhinosinusitist?

A vény nélküli allergia elleni gyógyszerek gyakran elegendőek az allergiás tünetek enyhítésére, de általában nem segítenek a krónikus rhinosinusitisben. A krónikus orrnyálkahártya-gyulladás gyakran kezelhető antibiotikumokkal vagy szteroidokkal, valamint orr- és arcüreg-spray-el.

Szükség esetén intenzívebb kezelésekre is szükség lehet, mint például az orrmelléküreg műtét, amely megszüntetheti a gyulladást.

Ha az orrfolyás a vártnál tovább tart, vagy nem javul a vény nélkül kapható allergia elleni gyógyszerekkel, érdemes felkeresni egy fül-orr-gégészt. 

Bővebben
Kapcsolódó témák
Ajánlott gyógyszer
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2024.06.05.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.