Mik azok a dolgok, amiket soha ne kenjünk az arcunkra?

Mik azok a dolgok, amiket soha ne kenjünk az arcunkra?

Mik azok a dolgok, amiket soha ne kenjünk az arcunkra?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.09.22.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Egészen meghökkentő dolgokat képesek felkenni az emberek az arcukra azért, hogy ragyogó bőrük legyen. De vajon valóban szebb lesz az arcbőr a vizelettől, a ragasztótól vagy az anyatejtől? Most megtudhatjuk!

Mi az, amit nem érdemes az arcunkra kenni?

Hidrogén-peroxid

Bár a hidrogén-peroxid valóban elpusztítja az arcunkon lévő baktériumokat, fontos tudni, hogy azokat a bőrsejteket  (fibroblasztokat) is károsítja, amelyek elősegítik a szövetek gyógyulását, éppen ezért a vágások, karcolások tisztításához sem ajánlatos a használata.

Anyatej

Az elmúlt években néhány gyógyfürdő előszeretettel használja az anyatejet az arckezelésekhez azért, hogy simává varázsolják vele a bőrt. Bár ártani nem árt, mégis tanácsosabb inkább olyan krémek közül választani, amelyek az anyatejben található laurinsavat tartalmazzák, mint magát az anyatejet.

Varázsdió

A varázsdió remekül alkalmazható a pattanások kezelésére, a pórusok összehúzására valamint a zsíros bőr kezelésére, azonban a benne lévő vegyületek olyan erősek is lehetnek, hogy a bőrön jelen lévő természetes olajokat is eltávolíthatja, ami bőrszárazsághoz, irritációhoz vagy allergiás reakcióhoz vezethet.

Hajfesték

Sokan szeretnénk hajszínünkkel megegyező szemöldökszínt, ám érdemes óvakodni attól, hogy ezt hajfestés során használt festékekkel érjük el, hiszen a bennük lévő hidrogén-peroxid szemöldök környéki alkalmazása korántsem biztonságos. Kérjük inkább szakember segítségét, ha a hajunkkal megegyező szemöldök árnyalatot szeretnénk.

Vizelet

Bár kissé bizarrnak hangzik, mégis vannak olyanok, akik esküsznek arra, hogy sima bőrük titka a vizeletük arcon történő használatában rejlik. Bár a karbamiddal – ami a vizeletben is található - valóban számos arckrém összetevőjeként is találkozhatunk, mégis biztonságosabb, ha a laboratóriumi körülmények között tesztelt arckrémek közül választunk.

Hajlakk

Praktikus és gyors megoldás lehet, ha hajlakkot fújunk a harisnyán felszaladt szem megállítására, ám soha ne használjuk azt sminkek rögzítésére, ugyanis amellett, hogy szárítja a bőrt, akár allergiás reakciót is kiválthat.

Testápoló

Ha elfogy az arckrémünk, eszünkbe juthat, hogy a testápoló krémmel helyettesítsük azt, de érdemes inkább mellőzni, hiszen a testápolók sokkal zsírosabbak és sűrűbbek, így nagyobb eséllyel tömítik el a pórusokat. Arról nem is beszélve, hogy akár olyan adalékanyagokat is tartalmazhatnak, amelyek allergiás reakciót válthatnak ki.

Ragasztó

Számos közösségi médiára feltöltött iskolai videóban láthatunk ragasztóból készített mitesszer eltávolító „arcmaszkot”, mégis kerülendő ezek alkalmazása, ugyanis nagymértékben roncsolhatja és elvékonyíthatja a bőrt.

Körömlakk

Farsangkor előfordulhat, hogy eszünkbe jut körömlakkot használni az arcfestékünkhöz, azonban jó tudni, hogy a benne lévő aceton és formaldehid irritálhatja a bőrt, ráadásul a körömlakklemosóval súlyosan roncsolhatjuk a bőrünket, ezért óvakodjunk ennek használatától.

Írta: S.J, újságíró, Forrás: The Worst Things You Can Put on Your Face (WebMD)

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.09.22.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Valóban frissebb a holnap az új Myrkl étrend-kiegészítővel? Kipróbáltuk!
Semmiképp sem szeretnénk az alkoholfogyasztást népszerűsíteni, mindössze egy hétvégi vacsora közbeni könnyed koccintás tapasztalatait osztjuk meg cikkünkben egy szubjektív beszámoló formájában.
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.