Tények és tévhitek az időskori fájdalomról

Tények és tévhitek az időskori fájdalomról

Tények és tévhitek az időskori fájdalomról

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.03.03.
Szerző: Sherlock Rehab gyógytorna
Számos hiedelem van azzal kapcsolatban, hogy a kor előrehaladtával elkerülhetetlenül fájdalom jelentkezik, Olasz József a Sherlock Rehab vezető gyógytornásza, manuálterapeutája lerántja a leplet az időskori fájdalom tévhiteiről.

1. tévhit: Öregség = kopás = fájdalom

Szembe kell nézni a ténnyel, hogy az emberi test az évek során elhasználódik. Nagyszüleink a szemünk láttára lesznek egyre alacsonyabbak, ami nyilván csak úgy tud megtörténni, ha csigolyák ellaposodnak és a porcok elkopnak. A meglepő, hogy ez fájdalommentesen megy végbe.

Egy tanulmányban olyan személyeket vizsgáltak, akiknek sosem fájt a derekuk. Korcsoportokra osztották őket és azt találták, hogy a kor előrehaladtával egyre gyakoribb a csigolyakopás, a gerincsérv előfordulása és az ízületi felszínek szűkülete.

Egy másik tanulmányban, ahol 1211 nyakfájdalomtól mentes önkéntes nyakáról csináltak MRi felvételt, akik 20 és 70 év közöttiek voltak. És láss csodát! Az eredmények szintén azt mutatták, hogy  a legtöbb alanynál (87,6%) porckorong kiboltosulás (a gerincsérv előszobája) volt tapasztalható, amely gyakorisága az életkorral szignifikánsan nőtt. Még a 20-as éveikben járó alanyok többségének is volt porckorong kiboltosulása (férfiak 73,3%-ának, illetve a nők 78,0%-ának).

Hasonló a helyzet a csípő és térdízület elkopásával kapcsolatban is. Minél idősebb valaki, annál nagyobb az artrózis előfordulása.

A legtöbb degeneratív elváltozás, kopás az életkorral összefüggő normális, nem pedig kóros folyamat.

2. tévhit: “50 felett már normális, hogy fájdalmaink vannak”

Bár sokan beletörődnek az időskori derékfájdalomba, mondván “az én koromban…“, a kutatások pont az ellenkezőjét bizonyítják. Fentebb láttuk, hogy a csigolyáink idővel elkopnak, viszont a derékfájdalom előfordulása 70 év felett elkezd csökkenni. Minél idősebb valaki, annál kisebb az esélye a derékfájdalomra.

Szóval egy ötvenévesnek nagyobb valószínűséggel fáj a dereka, mint egy nyolcvanévesnek. A fenti tanulmányoknak két fontos üzenete van. Az öregedés egy fájdalommentes folyamat. A második, hogy csak 70 éves korig kell kibírni és a derékfájdalom nagy valószínűséggel megszűnik.

Most már senki nem mondhatja, hogy azért fáj a térde vagy a dereka, mert elkopott. Lehet ízületi kopásod fájdalommentesen és lehet fájdalmad ízületi kopás nélkül!

3. tévhit: A fájdalom idővel rosszabbodik

Egyes betegek és orvosok is azt gondolják, hogy az életkor előrehaladtával a fájdalom intenzitása nőni fog. A fájdalommal kapcsolatos kutatások viszont lerántják a leplet erről a hiedelmeről is.

A fájdalomküszöb az életkorral nő! A kutatók azt találták, hogy idős korban a testünk fájdalomrendszerei később aktiválódnak és így a fájdalomérzékelés csökken. Így kevésbé fog fájni az idősek feje, ha bevágják a polc sarkába, mint fiatal korukban.

Így egyrészt az életkor tompíthatja a fájdalomérzékelést, ahogy a látás és a hallás is tompul. Ennek következtében az időseknél nagyobb lehet a sérülések kockázata. Másrészt az életkor negatívan hat a szervezet fájdalomgátló mechanizmusaira, ami növelheti a sérülés utáni krónikus fájdalom kialakulását. Így hát hiába fáj kevésbé egy idősnek, ha beütötte a fejét az polc sarkába, nagyobb eséllyel lassabban fog meggyógyulni belőle, mint fiatal korában.

Más epidemiológiai tanulmányok is arra utalnak, hogy a mozgásszervi fájdalom előfordulási gyakorisága általában csökken az életkor előrehaladtával.

Sherlock Rehab Szerző: Sherlock Rehab gyógytorna Megjelenés dátuma: 2023.03.03.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Hogyan lehet megszabadulni az éjszakai fogfájástól?
Az éjszakai fogfájás nagyon megnehezítheti az elalvást vagy az éjszakai pihenést. A fájdalom enyhítésére vagy csökkentésére szolgáló módszerek a fájdalomcsillapító gyógyszerektől a szegfűszeg...
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.