Krónikus fájdalom szindróma

Krónikus fájdalom szindróma

1 perces olvasási idő
Szerző: Fájdalomközpont,
A tartós fájdalmak miatti szenvedés néhány esetben csupán „hisztinek” tűnik a környezet számára, holott sokszor egy jó ideje ismert jelenségről, a krónikus fájdalom szindrómáról van szó.

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa szerint ugyanakkor teljes körű kivizsgálással és mélyreható kikérdezéssel a rejtett fájdalom oka sokszor fellelhető, és megfelelő módszerekkel enyhíthető is az.

Milyen tünetek utalhatnak krónikus fájdalom szindrómára?

  • Ha a fájdalom komoly szenvedést vagy a szociális, munkahelyi vagy más fontos funkciók romlását okozza.
  • Ha egy vagy több anatómiai területre vonatkozó fájdalom jelentkezik, amely elég súlyos ahhoz, hogy ne lehessen figyelmen kívül hagyni.
  • Ha a tünetet vagy deficitet a személy nem szándékosan produkálja vagy színleli.
  • Ha a fájdalom nem magyarázható kizárólag hangulatzavarral vagy pszichotikus zavarral.

További figyelmeztető jelek

Van még néhány olyan figyelmeztető jel, amely felett nem szabad elsiklani, akkor is nagyon komoly kivizsgálást igényelnek, ha a beteg nem rendelkezik olyan lelettel, ami indokolná a fájdalmait – ismerteti dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa. – Ha felmerül a rejtett okú krónikus fájdalom szindróma gyanúja, a kikérdezésnél például nem érdemes arra rákérdezni, hogy mi lehet a panasz oka, hiszen azt a beteg sem tudja, és ezért nyilván nyugtalankodik is. Inkább a körülményeket érdemes tisztázni olyan kérdésekkel, mint milyen gyakran fordul elő, milyen helyzetekben erősödik, gyengül, mire gondol fájdalom közben a beteg, mi előzi meg, mit tesz ellene, hogyan tudja esetleg leállítani. Ezek a kérdések abban is segítenek, hogy bevonjuk a pácienst a terápiás folyamatba, nem érezze annyira kiszolgáltatottnak magát.

A fájdalomcsillapítás és kezelés minden esetben komplex

A krónikus fájdalom szindróma egy nagyon összetett kórkép, amelyet ennek megfelelően is kell kezelni.

Krónikus fájdalom szindróma - Részletesen a témáról
Enyhíthető-e a krónikus fájdalom szindróma?

Enyhíthető-e a krónikus fájdalom szindróma?

A tartós fájdalom csillapítása és kezelése minden esetben komplex. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa szerint teljes körű kivizsgálással és mélyreható kikérdezéssel a rejtett fájdalom oka sokszor fellelhető, és megfelelő módszerekkel enyhíthető is az.
Fájdalomközpont Szerző: Fájdalomközpont
Mit írtak mások a krónikus fájdalom szindróma témában?
Hasznos lehet
A tartós fájdalom csillapítása és kezelése minden esetben komplex. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvos ...