Hogyan lehet megszabadulni az éjszakai fogfájástól?

Hogyan lehet megszabadulni az éjszakai fogfájástól?

Hogyan lehet megszabadulni az éjszakai fogfájástól?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.09.27.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Az éjszakai fogfájás nagyon megnehezítheti az elalvást vagy az éjszakai pihenést. A fájdalom enyhítésére vagy csökkentésére szolgáló módszerek a fájdalomcsillapító gyógyszerektől a szegfűszeg rágásáig vagy egy extra párna használatáig is terjedhetnek. Nézzük, melyek a leghatékonyabb módszerek.

Az éjszakai fogfájás kezelése nehezebb lehet, mint a nappal jelentkező, mivel éjjel nem igazán tudja elvonni az ember figyelmét semmi a fájdalomról. Mégis mit tehetünk?

1. Fájdalomcsillapító

A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók bevétele általában gyors és egyszerű módja a hatékonyan fájdalomcsökkentésnek. Fontos, hogy mindig tartsa be a csomagoláson feltüntetett ajánlott adagot.

2. Hideg borogatás

A hideg borogatás enyhítheti a fogfájás okozta fájdalmat. Egy törölközőbe csomagolt jégzacskó felhelyezése az arc vagy az állkapocs érintett oldalára segít összehúzni az ereket a területen, ami csökkentheti a fájdalmat, és lehetővé teszi az elalvást.

3. Szintkülönbség

A fejben felgyülemlett vér további fájdalmat és gyulladást okozhat. Sokszor a fej megemelése egy-két extra párnával szintén enyhítheti a fájdalmat, így hamarabb elaludhat.

4. Gyógyhatású kenőcsök

Egyes gyógyhatású kenőcsök is segíthetnek csökkenteni a fogfájást. A vény nélkül kapható zsibbadásgátló gélek és kenőcsök, amelyek olyan összetevőket tartalmaznak, mint a benzokain, elzsibbaszthatják a területet.

5. Sós vizes öblítés

Az egyszerű sós vizes öblítés gyakori házi gyógymód a fogfájásra. A sós víz természetes antibakteriális szer, így csökkentheti a gyulladást. Továbbá segíthet megvédeni a sérült fogakat a fertőzésektől.

6. Borsmenta tea

A borsmenta tea kortyolása szintén segíthet átmenetileg enyhíteni a fogfájás okozta fájdalmat. A borsmenta antibakteriális és antioxidáns vegyületeket tartalmaz. A mentol és a borsmenta enyhe zsibbadást is eredményezhet az érzékeny területeken.

7. Szegfűszeg

Az eugenol, amely megtalálható a szegfűszegben, csökkentheti a fogfájást. Egy 2015-ös klinikai vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy azok az emberek, akik foghúzás után eugenolt alkalmaztak ínyükre és szájüregükben, kevesebb fájdalmat és gyulladást tapasztaltak a gyógyulás során.

Ha a szegfűszeget fogfájásra szeretné használni, áztassa be az őrölt szegfűszeget vízbe, hogy pasztát készítsen. Ezután vigye fel a pasztát a fogára, vagy tegye egy üres teászacskóba, és helyezze a szájába. Alternatív megoldásként enyhítheti a fájdalmat, ha gyengéden rágja vagy szopogatja a szegfűszeg növényt a fájdalmas fog közelében.

8. Fokhagyma

A fokhagyma gyakori háztartási összetevő, amely fogfájás enyhítésére is alkalmas. Az allicin, amely megtalálható a fokhagymában, erős antibakteriális hatással rendelkezik, segíthet elpusztítani a szájban lévő baktériumokat, amelyek fogszuvasodáshoz és fogfájáshoz vezetnek.

Ha egyszerűen rág egy gerezd fokhagymát a fájó fog közelében, az segíthet a fájdalom enyhítésében. Ennek ellenére a nyers fokhagyma íze néhány ember számára túl erős lehet, ezért lehet, hogy nem mindenki számára ez a megfelelő megoldás.

Milyen okai lehetnek a fogfájásnak?

A fogszuvasodás nagyon gyakori oka a fogfájásnak. A fogszuvasodás akkor jelentkezik, amikor a savak és a baktériumok áttörik a zománcot, és felemésztik a fog belsejében lévő finom szöveteket. Ez felfedheti az ideget, enyhe vagy súlyos fájdalmat okozva.

A fogfájás egyéb lehetséges okai a következők:

  • kiesett tömés
  • fogászati tályogok
  • az állkapocs betegsége
  • bölcsességfog 
  • a fogakba vagy az ínybe ragadt étel
  • éjszakai fogcsikorgatás
  • ínybetegségek

Miért fájnak egyes fogak éjszaka jobban?

A fogfájás nappal is fájdalmas lehet, de éjszaka tovább súlyosbodhat. Ennek egyik oka az, hogy fekvő testhelyzetben a vér a fejbe áramlik. Ez az extra vér az adott területen tovább növelheti a fájdalmat és a nyomást, amelyet a fogfájás miatt érez. A másik ok, amiért sok fájdalom rosszabbodik éjszaka az, hogy kevesebb a zavaró tényező. Ha csak a fogfájásra kell összpontosítania, az ember nehezen tud elaludni.

Mikor kell fogorvoshoz fordulni?

Akinek éjszaka fáj a foga, a lehető leghamarabb fel kell keresnie egy fogorvost. Bármilyen otthoni fájdalomcsillapítás csak átmeneti enyhülést jelent. Ha a fogfájás a fertőzés egyéb jeleivel is jár (vérzés, rossz lehelet, mozgó fog stb), akkor antibiotikumra is szükség lehet a fertőzés megszüntetéséhez.

Ha egy törött vagy szuvas fog okozza a fájdalmat, szintén fel kell keresnie a fogorvosát a végleges megoldás érdekében. A fogszuvasodás jeleinek figyelmen kívül hagyása, mint például a fájó fog, súlyosabb problémákhoz vezethet, beleértve a tályogokat, az ínybetegségeket és a fogak elvesztését.

Bővebben
Kapcsolódó témák
Ajánlott vizsgálat
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.09.27.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.