Hogyan kerülhetjük el a tavaszi fáradtságot?

Hogyan kerülhetjük el a tavaszi fáradtságot?

Hogyan kerülhetjük el a tavaszi fáradtságot?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.01.29.
Szerző: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége dietetika
A tavaszi fáradtság nevű tünetegyüttes valójában nem egy orvosi értelemben vett kórkép, mégis sokakat érint az évszakváltáskor jelentkező álmosság, levertség, fáradékonyság, nyomottabb hangulat, motiválatlanság. Mit tehetünk ellene?

Legyünk tudatosak, s már az őszi-téli időszakban is készüljünk a tavaszi fáradtság kivédésére a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének tanácsaival:

  • Amíg bőséges zöldség-, gyümölcskínálat, őrizzük meg ezeket tartósítással! fagyasszunk le olyan zöldségeket, gyümölcsöket, amelyek erre alkalmasak!
  • Készítsünk savanyúságot! Tanuljuk meg például a mostanában igen divatossá vált fermentálást!
  • Ha tehetjük, aszaljunk zöldségeket, gyümölcsöket, akár a sütőben vagy a napon!
  • Tegyünk el kevesebb cukorral készült vagy akár cukormentes lekvárt, befőttet, amelyekkel télen is kiegészíthetjük az étrendet, s finom, de rostdús desszerteket is készíthetünk általuk.
  • Figyeljünk oda a bélrendszerünk egészségére is, amely nemcsak az emésztésünk, hanem a hangulatunk szempontjából is fontos tényező. Ebben sokat segítenek a már említett fermentált élelmiszerek, savanyúságok és az élőflórás tejtermékek is.
  • Törekedjünk arra, hogy minél több idő tartózkodjunk a szabad levegőn, ezzel segítve, hogy a D-vitamin-termelésünket csúcsra járassuk. Mivel sajnos nem tudunk egész évre feltankolni ebből a vitaminból sem, gondoskodjunk az őszi-téli-koratavaszi időszakban is a D-vitamin-pótlásról!
  • Mozogjunk egész évben rendszeresen, az évszakban megfelelően, ez frissíti a testet, lelket, s segíthet megelőzni, csökkenteni a téli, tél végi időszakra jellemző melankóliát is.
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége Szerző: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége dietetika Megjelenés dátuma: 2023.01.29.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mennyi az egészséges közösségi médiával eltöltött idő?
Mennyit veszít a napjából az Instagram miatt és mennyit alszik a TikTok miatt? Valószínűleg nem is akarja tudni. Nem kell szégyellni, ezeket az alkalmazásokat úgy tervezték, hogy addiktívak legyenek.
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.