Hogyan kerülhetjük el jövőre a tavaszi fáradtságot?

Hogyan kerülhetjük el jövőre a tavaszi fáradtságot?

Hogyan kerülhetjük el jövőre a tavaszi fáradtságot?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.05.24.
Szerző: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége dietetika
A tavaszi fáradtság nevű tünetegyüttes valójában nem egy orvosi értelemben vett kórkép, mégis sokakat érint az évszakváltáskor jelentkező álmosság, levertség, fáradékonyság, nyomottabb hangulat, motiválatlanság. Mit tehetünk ellene?

Legyünk tudatosak, s már a közelgő nyár során készüljünk az őszi-téli időszakra a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének tanácsaival:

  • Amíg bőséges zöldség-, gyümölcskínálat, őrizzük meg ezeket tartósítással! fagyasszunk le olyan zöldségeket, gyümölcsöket, amelyek erre alkalmasak!
  • Készítsünk savanyúságot! Tanuljuk meg például a mostanában igen divatossá vált fermentálást!
  • Ha tehetjük, aszaljunk zöldségeket, gyümölcsöket, akár a sütőben vagy a napon!
  • Tegyünk el kevesebb cukorral készült vagy akár cukormentes lekvárt, befőttet, amelyekkel télen is kiegészíthetjük az étrendet, s finom, de rostdús desszerteket is készíthetünk általuk.
  • Figyeljünk oda a bélrendszerünk egészségére is, amely nemcsak az emésztésünk, hanem a hangulatunk szempontjából is fontos tényező. Ebben sokat segítenek a már említett fermentált élelmiszerek, savanyúságok és az élőflórás tejtermékek is.
  • Törekedjünk arra, hogy minél több idő tartózkodjunk a szabad levegőn, ezzel segítve, hogy a D-vitamin-termelésünket csúcsra járassuk. Mivel sajnos nem tudunk egész évre feltankolni ebből a vitaminból sem, gondoskodjunk az őszi-téli-koratavaszi időszakban is a D-vitamin-pótlásról!
  • Mozogjunk egész évben rendszeresen, az évszakban megfelelően, ez frissíti a testet, lelket, s segíthet megelőzni, csökkenteni a téli, tél végi időszakra jellemző melankóliát is.
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége Szerző: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége dietetika Megjelenés dátuma: 2022.05.24.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Hogyan okozhat problémát egy ártatlannak tűnő fejsérülés?
Hogyan okozhat évekkel, évtizedekkel később problémát egy mindeddig ártatlannak tűnő fejsérülés?
Emlőszűrés
A mellrák szűrésére a mammográfiás vizsgálat és az emlő tomoszintézis alkalmazható. Mikor, melyik vizsgálat javasolt? Mi a különbség a két diagnosztikai eljárás között?
Hemokromatózis
A hemokromatózis Európában a leggyakoribb örökletes genetikai rendellenesség, amely során a szervezetben elraktározódó vas súlyos szervi-, szöveti károsodáshoz vezethet, ha nem észlelik, és nem...
Nyelészavar
A nyelészavart kiválthatja átmeneti, ártalmatlan ok, de súlyos betegség is állhat a hátterében, így a panaszt minden esetben komolyan kell venni. Mit tehetünk ellene?