Mennyi az egészséges közösségi médiával eltöltött idő?

Mennyi az egészséges közösségi médiával eltöltött idő?

Mennyi az egészséges közösségi médiával eltöltött idő?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2024.03.27.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Mennyit veszít a napjából az Instagram miatt és mennyit alszik a TikTok miatt? Valószínűleg nem is akarja tudni. Nem kell szégyellni, ezeket az alkalmazásokat úgy tervezték, hogy addiktívak legyenek.

A közösségi médiában található tartalmakat úgy tervezték meg, hogy vonzó legyen, és gyakran kiváltja a dopamin felszabadulását, amely az agyunk örömközpontjához kapcsolódik. Ez a jutalmazási mechanizmus addiktívvá teheti a közösségi média görgetését.

A Facebooktól a BeReal-ig terjedő közösségi és kapcsolati közösségi platformok esetében rengeteg negatív egészségügyi hatás húzódik meg. Egy 2021-es, több mint 5000 felnőtt bevonásával készült tanulmány a közösségi média egy évnyi használatát a depressziós tünetek kialakulásához vagy növekedéséhez kötötte. Az állandó közösségi média által lehetővé tett összehasonlítások gátolhatják az önbecsülést és természetesen az alkalmazások értesítéseinek folyamatos ellenőrzése káros lehet az összpontosítási képességére is.

Függetlenül attól, hogy miért használja a közösségi médiát, a szakértők szerint vannak módok arra, hogy kevésbé foglalkozzon a közösségi médiával, valamint számos stratégia segíthet egészségesebb kapcsolatot kialakítani az ilyen platformokkal.

Mennyi időt érdemes a közösségi médiával tölteni?

Az, hogy mennyi időt tölt a közösségi médiával, személyes preferenciáitól, életmódjától és használati szándékától függ, legyen szó szórakoztatásról vagy professzionális hálózatépítésről. Ennek ellenére vannak módok az egészséges paraméterek beállítására.

Ha állandóan online van, nehéz lehet napi időkorlátot beállítani a közösségi médiában. Az első lépés az egyensúly kialakítása, amely nem befolyásolja negatívan az alvási idejét, a munkahelyi kötelezettségeit, a személyes kapcsolatait vagy a mentális egészségét. Egyesek számára ez napi két-három óra, míg másoknak 10-30 perc is elég lehet.

Általános ajánlásként a felnőttek számára a szabadidős képernyőidőt – beleértve a közösségi médiát is – napi két órára érdemes korlátozni. Jó kezdet lehet, ha a használatot meghatározott rövid időszakokra korlátozza – mondjuk 20-30 percre, naponta háromszor –, biztosítva, hogy ne zavarja a produktivitását vagy a személyes interakciókat. Egy másik megközelítés az online idő és az offline idő arányára való összpontosítás.

Melyek a legjobb és a legrosszabb időszakok a görgetéshez?

Az ébredés utáni első órában és az elalvás előtti utolsó órában kerülje a közösségi médiát, hogy minimalizálja a koncentrációra és az alvásra gyakorolt negatív hatásokat. Másrészt, egy rövid Instagram-szünet ebéd közben egészséges lelki pihenésként szolgálhat a munkahelyen, amely nem csökkenti a produktivitást.

Jó alkalom a közösségi médiára való rátekintésre az, amikor távol vagyunk a többiektől, amikor nincs munka és egyéb kötelezettségek. Ha vonattal utazik dolgozni, az ingázás kiváló alkalmat teremt rá.

Tippek a közösségi média használatának korlátozásához

Számos eszköz és stratégia használható a kedvenc alkalmazásaival töltött idő csökkentésére:

Állítson be időkorlátokat adott alkalmazásokhoz, vagy használjon alkalmazásidőzítőket. Sok telefon lehetővé teszi az időkorlátok beállítását bizonyos alkalmazásokhoz. Vannak letölthető alkalmazások, amelyek a közösségi média használatának kiegyensúlyozottabb megközelítését szabályozzák. Számos webböngésző-termelékenységi eszköz segíthet abban, hogy abbahagyja az időigényes internetes barangolást.

Értesítések letiltása. A közösségi média alkalmazások értesítéseinek kikapcsolása csökkenti a késztetést, hogy minden alkalommal ellenőrizze a telefont, amikor értesítést kap.

Kövesse nyomon közösségi média használatát. Sok telefon ma már adatokat és betekintést nyújt a napi képernyő előtt töltött idejére vonatkozóan, beleértve azt is, hogy mennyi időt tölt bizonyos alkalmazásokban. Ennek rendszeres nyomon követése segíthet abban, hogy jobban megismerje szokásait, és szükség szerint módosítsa a médiahasználatot.

Értékelje a hangulatát. Bizonyos alkalmazások használata után próbálja meg felmérni hangulatát és érzéseit. Érzelmi jólétének következetes értékelése segíthet a megalapozott döntések meghozatalában a tartalom mennyiségével és típusával kapcsolatban.

Keressen elszámoltatható partnert. Ossza meg barátaival és családjával azon szándékát, hogy korlátozza a közösségi média használatát. Egy támogató rendszer elszámoltathatja Önt, és motivációt nyújthat, hogy segítsen ragaszkodni céljaihoz.

Törölje az alkalmazást. Ha azt észleli, hogy egy bizonyos közösségi média alkalmazás stresszt, szorongást vagy figyelemelvonást okoz, vagy ha negatívan befolyásolja hangulatát, fontolja meg az alkalmazás ideiglenes letiltását vagy törlését. Ezzel némi időt és teret teremthet más tevékenységekhez.

Legyen tudatában annak, hogyan érzi magát, amikor a közösségi médiát használja. Ez sokat elárul arról, hogy mikor kell szünetet tartanunk a görgetésben és menjünk inkább sétálni.

doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2024.03.27.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.