Hogyan aludjunk vissza könnyebben?

Hogyan aludjunk vissza könnyebben?

Hogyan aludjunk vissza könnyebben?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.10.11.
Szerző: doktorGO
Az emberek körülbelül 20 százalékának okoz gondot az éjszakai felébredés utáni visszaalvás, ami hosszú távon stresszes és kimerítő lehet. Összeszedtünk néhány tippet, ami segíthet abban, hogy ne ébredjünk fel éjszaka, vagy ha ez mégis megtörténik, gyorsan vissza tudjunk aludni.

Fordítsuk le az órát

Ha felébredésünkkor az az első, hogy megpillantjuk az órát, akkor érdemes elalvás előtt eltenni azt a fiókba, lefordítani vagy letakarni. Nyugtalanságot okozhat és nehezítheti az elalvást, ha látjuk mennyit –nem – aludtunk vagy mennyi időnk lehet még alvásra.

Ne nézzük a képernyőt

A tablet, telefon, laptop képernyőinek kék fénye jelzi az agyunknak, hogy ideje felébredni, ezért érdemes távol tartani ezeket az eszközöket magunktól, ha az éjszaka közepén aludni szeretnénk.

Menjünk át egy másik szobába

Ha több mint 20 percet töltöttünk ébren, menjünk át egy másik szobába anélkül, hogy erős fényeket kapcsolnánk a hálószobába. Érdemes valami csendes tevékenységbe kezdeni (pl. olvasás), majd ha elálmosodunk, térjünk vissza aludni.

Az aktivitást hagyjuk nappalra

Előfordul, hogy a legtöbbet szeretnénk kihozni a felébredésből, ezért megcsináljuk a házimunkát vagy hozzákezdünk egyéb feladatainkhoz, de éjszaka közepén nem érdemes, hiszen nagyobb valószínűséggel fog előfordulni a későbbiekben is a felébredés.

Számoljunk visszafelé

Ha túl sok minden kavarog a fejünkben, akkor érdemes lefoglalnunk valamivel az agyunkat: számoljunk visszafelé 100-tól. Ezzel nemcsak megnyugszunk, hanem hamarabb elálmosodhatunk.

Lazítsunk

Az elalváshoz elengedhetetlen az ellazult állapot. Ha felébredéskoz azt érezzük, hogy feszültek vagyunk, érdemes a progresszív relaxációs technikát alkalmazni. Lassú, mély légzés közben kezdjük el lazítani az izmainkat a lábujjunktól kezdve. Mire a fejtetőnköz érünk, érezni fogjuk a különbséget.

Mit tehetünk még a könnyebb elalvásért?

  • Alakítsunk ki egy elalvási rutint.
  • Figyeljünk arra, hogy ne fogyasszunk koffeint a késő délutáni órákban.
  • Legyen a hálószoba a legcsendesebb helyiség az otthonunkban.
  • Figyeljünk a hálószoba megfelelő hőmérsékletére.
  • Meditáljunk, relaxáljunk lefekvés előtt.
  • Próbáljuk tartani a napi rutinunkat.

Fordulj orvoshoz!

Az éjszakai felébredés hátterében olykor egészségügyi probléma is állhat, ezért ha az alvási szokások megváltoztatásával sem érünk el javulást, érdemes felkeresnünk kezelőorvosunkat alvászavarunkkal.

Forrás: https://www.webmd.com/sleep-disorders/ss/slideshow-how-to-get-back-to-sleep

Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO Megjelenés dátuma: 2021.10.11.
Kérjük, értékeld a cikket!
Mit írtak mások a alvászavar témában?
Hasznos lehet
A bőrön megjelenő kék-zöld foltok legtöbb esetben ütés vagy nagyobb erő hatására alakulhatnak ki, azonban az ismeretlen eredetű hematómákat akár betegség is okozhatja. Mit tegyünk ily ...
Porckopás esetén az érintett ízületet borító porc elvékonyodik, töredezetté válik, ami hosszabb távon akár teljesen fel is szívódhat. Mit tehetünk, ha porckopásunk van?
Beszédértési nehézségek, lassú, akadozó olvasás, nehezen kivehető írás – a tanulási zavarok tünetei ezek, és rengeteg gyermeket érintenek. A nehézségeket időben fel kell ismerni ah ...
Aki kisállatot tart, tudja, hogy időnként egy-egy játék vagy gyógyszer beadása, illetve idegen állatokkal való találkozás során előfordulhatnak kisebb balesetek. De mi a teendő, ha egy h ...