Hogyan aludjunk vissza könnyebben?

Hogyan aludjunk vissza könnyebben?

Hogyan aludjunk vissza könnyebben?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.05.07.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Az emberek körülbelül 20 százalékának okoz gondot az éjszakai felébredés utáni visszaalvás, ami hosszú távon stresszes és kimerítő lehet. Összeszedtünk néhány tippet, ami segíthet abban, hogy ne ébredjünk fel éjszaka, vagy ha ez mégis megtörténik, gyorsan vissza tudjunk aludni.

Fordítsuk le az órát

Ha felébredésünkkor az az első, hogy megpillantjuk az órát, akkor érdemes elalvás előtt eltenni azt a fiókba, lefordítani vagy letakarni. Nyugtalanságot okozhat és nehezítheti az elalvást, ha látjuk mennyit –nem – aludtunk vagy mennyi időnk lehet még alvásra.

Ne nézzük a képernyőt

A tablet, telefon, laptop képernyőinek kék fénye azt jelezheti az agyunknak, hogy ideje felébredni, ezért érdemes távol tartani ezeket az eszközöket magunktól, ha az éjszaka közepén aludni szeretnénk.

Menjünk át egy másik szobába

Ha több mint 20 percet töltöttünk ébren, menjünk át egy másik szobába anélkül, hogy erős fényeket kapcsolnánk a hálószobába. Érdemes valami csendes tevékenységbe kezdeni (pl. olvasás), majd ha elálmosodunk, térjünk vissza aludni.

Az aktivitást hagyjuk nappalra

Előfordul, hogy a legtöbbet szeretnénk kihozni a felébredésből, ezért megcsináljuk a házimunkát vagy hozzákezdünk egyéb feladatainkhoz, de éjszaka közepén nem érdemes, hiszen nagyobb valószínűséggel fog előfordulni a későbbiekben is a felébredés.

Számoljunk visszafelé

Ha túl sok minden kavarog a fejünkben, akkor érdemes lefoglalnunk valamivel az agyunkat: számoljunk visszafelé 100-tól. Ezzel nemcsak megnyugszunk, hanem hamarabb elálmosodhatunk.

Lazítsunk

Az elalváshoz elengedhetetlen az ellazult állapot. Ha felébredéskor azt érezzük, hogy feszültek vagyunk, érdemes a progresszív relaxációs technikát alkalmazni. Lassú, mély légzés közben kezdjük el lazítani az izmainkat a lábujjunktól kezdve, mire a fejtetőnköz érünk, érezni fogjuk a különbséget.

Mit tehetünk még a könnyebb elalvásért?

  • Alakítsunk ki egy elalvási rutint.
  • Figyeljünk arra, hogy ne fogyasszunk koffeint a késő délutáni órákban.
  • Legyen a hálószoba a legcsendesebb helyiség az otthonunkban.
  • Figyeljünk a hálószoba megfelelő hőmérsékletére.
  • Meditáljunk, relaxáljunk lefekvés előtt.
  • Próbáljuk tartani a napi rutinunkat.

Forduljunk orvoshoz!

Az éjszakai felébredés hátterében olykor egészségügyi probléma is állhat, ezért ha az alvási szokások megváltoztatásával sem érünk el javulást, érdemes felkeresnünk kezelőorvosunkat alvászavarunkkal.

Forrás: How to Get Back to Sleep

doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.05.07.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Audiometria
Mikor érdemes bejelentkezni audiometria vizsgálatra? Mire számíthatunk ilyenkor? Kérdések és válaszok az audiometriáról.
Hogyan függ össze a szemprobléma az alvászavarral?
Aludni jó. Gyakran mondogatjuk is, hogy az alvás az egyik legjobb dolog a világon. De igazából nem csupán, hogy az egyik legjobb dolog, hanem az életfontosságú funkcióink egyike is. Mert mi történne...
Rekedtség
Rekedtséget számos állapot, betegség kiválthat – szerencsére legtöbbször banális, hétköznapi okok vannak a háttérben, de néha egy-egy komoly betegség is kiváltó ok lehet. Lássuk, mik okozhatnak...
Érszűkület
Melyek a mágneses rezonanciás angiográfiai vizsgálat (MRA) előnyei? Miben más az MRA a korábbi vizsgálatokhoz képest? Dr. Csőre Judit, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Képalkotó...