Érdekes tények a szívről

Érdekes tények a szívről

Érdekes tények a szívről

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.09.23.
Szerző: Well PR egészséges életmód
Fontos, hogy minél többen tisztában legyünk a szív, mint egyik létfontosságú szervünk működésével, mert Magyarországon még mindig a vezető halálokok közé tartoznak a szív- és érrendszerbeli megbetegedések.

Érdekes tények a szívről

  • A testünkben lévő érhálózat hossza hozzávetőlegesen 96-97 ezer km, ami kifeszítve 2,5-szer érné körbe a Földet.
  • A vérkeringés a szív pumpáló funkciójával 75 billió sejtet lát el oxigénnel és tápanyagokkal, ez alól egyedül a szem szaruhártyája kivétel.
  • A jókedv valóban pozitív hatással van szervezetünkre. Egy kiadós nevetés akár 20 százalékkal is növelheti a véráramlást testedben és ez a hatás akár 24 óráig is kitarthat.
  • Kutatások kimutatták, hogy a jóga hatékonyan csökkenti a pulzusszámot, ami segít a vérnyomás csökkentésében.
  • A nők szíve gyorsabban ver, mint a férfiaké, percenként átlagosan 78-szor, míg a férfiaké 70-szer.

Tények az egészséges szívért

  • Amennyiben mozgásszegény életmódról aktívabb életmódra váltunk, 50 százalékkal csökkenthetjük a szívroham kialakulásának esélyét. Ennek érdekében nem kell drasztikusan életmódot váltanunk, elég, ha liftezés helyett a lépcsőzést választjuk vagy hazafelé a buszról egy megállóval hamarabb szállunk le és így kicsit többet sétálunk.
  • Már egy évvel a dohányzásról való leszokást követően felére csökken a szívkoszorúér-betegség kialakulásának kockázata.
Bővebben
Kapcsolódó témák
Well PR Szerző: Well PR egészséges életmód Megjelenés dátuma: 2022.09.23.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.