Érdekes tények a szívről

Érdekes tények a szívről

Érdekes tények a szívről

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.09.23.
Szerző: Well PR egészséges életmód
Fontos, hogy minél többen tisztában legyünk a szív, mint egyik létfontosságú szervünk működésével, mert Magyarországon még mindig a vezető halálokok közé tartoznak a szív- és érrendszerbeli megbetegedések.

Érdekes tények a szívről

  • A testünkben lévő érhálózat hossza hozzávetőlegesen 96-97 ezer km, ami kifeszítve 2,5-szer érné körbe a Földet.
  • A vérkeringés a szív pumpáló funkciójával 75 billió sejtet lát el oxigénnel és tápanyagokkal, ez alól egyedül a szem szaruhártyája kivétel.
  • A jókedv valóban pozitív hatással van szervezetünkre. Egy kiadós nevetés akár 20 százalékkal is növelheti a véráramlást testedben és ez a hatás akár 24 óráig is kitarthat.
  • Kutatások kimutatták, hogy a jóga hatékonyan csökkenti a pulzusszámot, ami segít a vérnyomás csökkentésében.
  • A nők szíve gyorsabban ver, mint a férfiaké, percenként átlagosan 78-szor, míg a férfiaké 70-szer.

Tények az egészséges szívért

  • Amennyiben mozgásszegény életmódról aktívabb életmódra váltunk, 50 százalékkal csökkenthetjük a szívroham kialakulásának esélyét. Ennek érdekében nem kell drasztikusan életmódot váltanunk, elég, ha liftezés helyett a lépcsőzést választjuk vagy hazafelé a buszról egy megállóval hamarabb szállunk le és így kicsit többet sétálunk.
  • Már egy évvel a dohányzásról való leszokást követően felére csökken a szívkoszorúér-betegség kialakulásának kockázata.
Bővebben
Kapcsolódó témák
Well PR Szerző: Well PR egészséges életmód Megjelenés dátuma: 2022.09.23.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Tudtad, hogy szívünknek saját agya van?
Szívünk testünk hormonháztartásában is fontos szerepet játszik. Több mint 40 000 idegsejtből áll, melyek egy saját idegrendszert alkotnak.
Hogyan hat az érzelmi állapotunk a szívünk egészségére?
Érzelmeink és gondolataink hatással vannak szívünkre, és rajta keresztül megváltoztatják vérnyomásunkat és szívritmusunkat, de vajon mi ennek a magyarázata?
Audiometria
Mikor érdemes bejelentkezni audiometria vizsgálatra? Mire számíthatunk ilyenkor? Kérdések és válaszok az audiometriáról.
Rekedtség
Rekedtséget számos állapot, betegség kiválthat – szerencsére legtöbbször banális, hétköznapi okok vannak a háttérben, de néha egy-egy komoly betegség is kiváltó ok lehet. Lássuk, mik okozhatnak...