Fogak

Fogak

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A fogak az emésztőrendszer felső szakaszához tartoznak, elsődleges feladatuk a harapás és a táplálék őrlése, így a táplálékfelvételben van jelentős szerepük.

Egy felnőtt ember fogsora 32 fogból áll, amelyek a szájüregben, pontosabban a felső állcsontba és az állkapocsba beékelődve helyezkednek el. Az alsó és a felső fogsor egyaránt 4 metszőfogból, 2 szemfogból, 4 kisőrlőfogból és 6 nagyőrlőfogból tevődik össze. A fogak szerkezetét tekintve koronából (mely fogzománccal borított), fognyakból és gyökérből állnak.

A fog leggyakoribb betegsége a fogszuvasodás, amely a fogzománc és a dentinállomány pusztulásának eredménye. Ilyenkor a fog lyukassá válik, amely a fog érzékenységét (hideg, meleg, édes, sós), fájdalmát, továbbá a fogakban létrejövő üregképződést okozza. Kezelése minden esetben fogorvosi és/vagy szájsebészeti feladat.

Megelőzés

  • Használjunk fluorid tartalmú készítményeket. A fluoridok általános és helyi alkalmazása 20-60 százalékkal csökkenti a fogszuvasodás kialakulását.
  • Cukor helyett használjuk édesítőszereket (pl.: szorbit, xilit). Édességfogyasztás esetén a szájüreg pH-ja savas irányba tolódik el, ami növeli a fogszuvasodás kialakulásának esélyét.
  • Figyeljünk a szájhigiéniára. Mossunk rendszeresen fogat, használjunk fogselymet és járjunk el félévenként fogorvosi szűrésre, ezzel nagymértékben megelőzhető a fogak állapotának romlása.
doktorGO Szerző: doktorGO
Mit írtak mások a fogak témában?
Hasznos lehet
Pozitív koronavírus tesztjének kézhez vétele előtt egy amerikai edző, akaratán kívül, COVID-19 kockázatnak tette ki a virginiai tornatermébe járó 50 hobbisportolót. Közülük azonban s ...
A pajzsmirigy alulműködés igen sok embert érint hazánkban, melynek fő oka, hogy jódszegény településnek számítunk, pedig ez a nyomelem igen fontos a pajzsmirigy normál hormontermelése sz ...
A legtöbb ember a szülés utáni első pillanatokat úgy képzeli, hogy a kisbaba hangosan felsír, majd ahogy ráhelyezik az anya mellkasára hirtelen elcsendesedik. De vajon valóban fel kell-e s ...
Sok nő tanúsíthatja, hogy a hegyes orrú, magas sarkú, illetve a túl lapos talpú, nem jól tartó cipő lábfej fájdalmat okozhat, de anatómiai vagy a gerincből kiinduló idegi probléma miat ...