Fogszuvasodás

Fogszuvasodás

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
A fogak az emésztőrendszer felső szakaszához tartoznak, elsődleges feladatuk a harapás és a táplálék őrlése, így a táplálékfelvételben van jelentős szerepük.

Egy felnőtt ember fogsora 32 fogból áll, amelyek a szájüregben, pontosabban a felső állcsontba és az állkapocsba beékelődve helyezkednek el. Az alsó és a felső fogsor egyaránt 4 metszőfogból, 2 szemfogból, 4 kisőrlőfogból és 6 nagyőrlőfogból tevődik össze. A fogak szerkezetét tekintve koronából (mely fogzománccal borított), fognyakból és gyökérből állnak.

A fog leggyakoribb betegsége a fogszuvasodás, amely a fogzománc és a dentinállomány pusztulásának eredménye. Ilyenkor a fog lyukassá válik, amely a fog érzékenységét (hideg, meleg, édes, sós), fájdalmát, továbbá a fogakban létrejövő üregképződést okozza. Kezelése minden esetben fogorvosi és/vagy szájsebészeti feladat.

Hogyan előzzük meg a fogszuvasodást?

  • Használjunk fluorid tartalmú készítményeket. A fluoridok általános és helyi alkalmazása 20-60 százalékkal csökkenti a fogszuvasodás kialakulását.
  • Figyeljünk az egészséges vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozásra. Amennyiben táanyaghiányban szenvedünk, vagy nem tudunk bevinni elegendő vitamint és ásványi anyagot (pl. Kalcium), fontoljuk meg a táplálék kiegészítők használatát.
  • Cukor helyett használjuk édesítőszereket (pl.: szorbit, xilit). Édességfogyasztás esetén a szájüreg pH-ja savas irányba tolódik el, ami növeli a fogszuvasodás kialakulásának esélyét.
  • Figyeljünk a szájhigiéniára! Mossunk legalább naponta kétszer - különösen étkezések után és lefekvés előtt - fogat, használjunk fogselymet és szájvizet.
  • Járjunk el félévenként fogorvosi szűrésre, ezzel nagymértékben megelőzhető a fogak állapotának romlása.

DoktorGO összeállítás, Forrás: Preventing Tooth Decay (WebMD)

Útmutató

  • A fogak elsődleges feladata a harapás és a táplálék őrlése, leggyakoribb betegsége pedig a fogszuvasodás, amely a fogzománc és a dentinállomány pusztulásának eredménye.
  • A megfelelő szájhigiénia fenntartásával, kíméletes étrenddel és rendszeres szűrővizsgálatokkal sokat tehetünk fogaink épségének megőrzéséért.
  • Amennyiben fogaink fájdalmára, állapot romlására leszünk figyelmesek, forduljunk mielőbb fogorvoshoz.
Fogszuvasodás - Részletesen a témáról
A harmadlagos dohányfüst is káros
A dohányzók körében a nemdohányzókhoz képest tizenkétszer gyakoribb a tüdőrák kialakulása. A dohányfüst azonban nemcsak az aktív és a passzív dohányzókat érintheti, a harmadlagos dohányfüst is káros lehet. Mit jelent ez?
Rheumatoid arthritis és a fogak: mit kell tudni?
A rheumatoid arthritis egy krónikus autoimmun állapot, amely ízületi fájdalmat és gyulladást okoz. A mozgásszervi betegség továbbá fogászati problémákhoz is vezethet.
Hogyan tehetjük esztétikusabbá fogsorunkat?
Az esztétikus fogsor napjainkban alapvető igény, melyet nem feltétlenül lehet csupán a helyes és alapos fogmosással biztosítani. Lássuk, milyen technikákat alkalmaz a fogorvos, ha fehér, szabályos, elbűvölő fogsort szeretnénk.
Fogfehérítés: Módszerek és egyszerű trükkök
A hófehér, csillogó mosoly eléréséhez próbálkozhatunk otthoni módszerekkel, de fogorvosi segítséget is igénybe vehetünk. A következőkben sorra vesszük a fogfehérítés módszereit, felhívjuk a figyelmet a veszélyekre és az előnyökre.
Forradalmasíthatja a fogászati implantátumokat egy új kutatás
A fogászati implantátumokat forradalmasíthatja az Innovációs díjas kutatás.
Lehet-e káros a szájvíz használata?
Nagy koncentrációban és hosszú ideig vizsgálták a szájöblítők egészséges hámsejtekre gyakorolt hatását a Semmelweis Egyetem kutatói. Az eredmények kiértékelése alapján a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy csakis a gyártók és a fogorvos által ajánlott mennyiségben és gyakorisággal szabad használni a szájvizeket.
Mire jó a barázdazárás?
Az őrlőfog rágófelszínén található barázdák mindenkinél mások, valakinél nem jelentenek problémát, míg másoknál olyan mélyek, hogy a baktériumok könnyedén megtelepszenek bennük. Mit tehetünk ellenük?
Fogfájás terhesség alatt - Mit tehetünk?
A terhesség alatt jelentkező fogfájás természetes dolog, sajnos várandósan sem kerülhető el a kellemetlen fájdalom. Hogyan csillapíthatjuk a fájdalmat várandósság idején?
Hasznos lehet
Milyen hibákat követhetünk el a fogmosás során?
Gyermekkorunk óta a mindennapjaink része a fogmosás, de vajon jól csináljuk? Megfelelő módon, megfelelő ideig és optimális mennyiségű fogkrémmel tisztítjuk a fogainkat? Összeszedtük a leggyakoribb...
Bölcsességfog - Foghúzás és gyógyulás
A bölcsességfogak körülbelül 16- 25 éves korunk között jelennek meg, a növekedésük több évig is elhúzódhat, amely akár problémás is lehet. Mit tehetünk ilyenkor?
Hogyan előzzük meg a fogszuvasodást gyermekeknél?
A cukros édességek, a fagylaltok, az éjszakai édes tea, a kakaó – mind hozzájárulnak a gyermekek korai fogszuvasodásának kialakulásához, amely kis odafigyeléssel és a megfelelő szájápolási szokások...
Fogfájás terhesség alatt - Mit tehetünk?
A terhesség alatt jelentkező fogfájás természetes dolog, sajnos várandósan sem kerülhető el a kellemetlen fájdalom. Hogyan csillapíthatjuk a fájdalmat várandósság idején?