Milyen hibákat követhetünk el a fogmosás során?

Milyen hibákat követhetünk el a fogmosás során?

Milyen hibákat követhetünk el a fogmosás során?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.08.23.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Gyermekkorunk óta a mindennapjaink része a fogmosás, de vajon jól csináljuk? Megfelelő módon, megfelelő ideig és optimális mennyiségű fogkrémmel tisztítjuk a fogainkat? Összeszedtük a leggyakoribb hibákat, amit elkövethetünk fogmosás során.

Rövid ideig mossuk fogainkat

A következő fogmosás alkalmával érdemes lemérnünk mennyi ideig tisztítjuk fogainkat. Az Amerikai Fogorvosi Szövetség javaslata alapján legalább két percet kellene eltöltenünk fogmosással, hogy megfelelően el tudjuk távolítani a szennyeződéseket a fogainkról. Amennyiben fogszabályozóval vagy valamilyen implantátummal rendelkezünk, ez még több időt vehet igénybe.

Nem mossuk elég gyakran a fogainkat

Minimum két alkalom szükséges ahhoz naponta, hogy eltávolítsuk a fogainkról a keletkezett lepedéket és baktériumokat, a napi egyszeri fogmosás hamar a fogak szuvasodásához vezethet.

Rosszkor mosunk fogat

Közvetlenül étkezés után (illetve az ezt követő 20-30 percben) a száj ph értéke enyhén savas lesz, emiatt a fogzománc sérülékenyebbé válik, így ilyenkor nem ajánlott a fogmosás. Ha tehetjük, minimum fél órával az étkezések után mossunk fogat, de ha erre nincs lehetőség, akkor használjunk helyette szájvizet vagy öblítsük ki sima vízzel a szánkat.

Nem használunk fogselymet

Hiába tökéletes a fogmosás, ha nem használunk fogselymet, a teljes körű tisztítás ugyanis csak ennek segítségével lehetséges.

Nem tisztítjuk le a nyelvünket

A nyelv segítségével beszélünk, segíti a táplálék továbbítását, ugyanakkor számos olyan baktérium található meg rajta, ami rossz lehelet kialakulásához, illetve fogszuvasodáshoz vezet, ezért fontos, hogy a fogmosások alkalmával a nyelv tisztítását is elvégezzük.

Túl erősen mossuk a fogainkat

Akár hagyományos, akár elektromos fogkefét használunk, ügyeljünk arra, hogy ne nyomjuk túl erősen

Túl sok fogkrémet használunk

Bár a reklámokban a fogkrém mindig elfedi a fogkefe sörtéit, fontos tudni, hogy egy felnőtt embernek mindössze egy borsónyi (vagy egy normál fogkefe hosszának fele mennyiségű) fogkrémre van szüksége a fogmosáshoz. Megváltoztathatja a fogak szerkezetét, ha rendszeresen több fogkrémet használunk, mint az ajánlás (pl. fluoridtartalom miatt).

Rosszul tároljuk a fogkefénket

Annak érdekében, hogy a fogkefénk a lehető legtisztább maradjon, érdemes megnézni a fogmosás után, hogy nem maradt-e szennyeződés a sörtékben. A tisztítás után, tároljuk függőlegesen a fogkefénket.   

Túl sokáig használunk egy fogkefét

A fogkeféket érdemes 3-4 havonta lecserélni még abban az esetben is, ha nem látszik rajta semmilyen elhasználódás. Ha azonban hamarabb észrevesszük a sörték kopását, eldeformálódását, érdemes beszereznünk egy új fogkefét.

Nem mossuk meg alaposan a fogainkat

A fogsor látható részének tisztítására mindenki nagy hangsúlyt fektet, azonban a nem látható részeket hajlamosabbak vagyunk elhanyagolni. Próbáljuk figyelni rá, hogy azonos időt töltsünk egy-egy rész tisztításával, ezzel elkerülvén a kevésbé látható fogak szuvasodását.

Forrás: Toothbrushing Mistakes You’re Making Now (WebMD)

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.08.23.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Audiometria
Mikor érdemes bejelentkezni audiometria vizsgálatra? Mire számíthatunk ilyenkor? Kérdések és válaszok az audiometriáról.
Rekedtség
Rekedtséget számos állapot, betegség kiválthat – szerencsére legtöbbször banális, hétköznapi okok vannak a háttérben, de néha egy-egy komoly betegség is kiváltó ok lehet. Lássuk, mik okozhatnak...
Érszűkület
Melyek a mágneses rezonanciás angiográfiai vizsgálat (MRA) előnyei? Miben más az MRA a korábbi vizsgálatokhoz képest? Dr. Csőre Judit, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Képalkotó...
Baker ciszta
A Baker-ciszta technikailag nem valódi ciszta, hanem a combhajlító izom ina alatt elhelyezkedő bursa megnagyobbodása. Ez a bursa csak akkor kapja meg a Baker ciszta titulust, ha kitágul és megtelik...