Rheumatoid arthritis és a fogak: mit kell tudni?

Rheumatoid arthritis és a fogak: mit kell tudni?

Rheumatoid arthritis és a fogak: mit kell tudni?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.09.20.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A rheumatoid arthritis egy krónikus autoimmun állapot, amely ízületi fájdalmat és gyulladást okoz. A mozgásszervi betegség továbbá fogászati problémákhoz is vezethet.

A rheumatoid arthritis (RA) egy krónikus autoimmun betegség, amely leginkább ízületi fájdalmat, duzzanatot és gyulladást okoz. Vannak más, kevésbé észrevehető problémák is, amelyek az RA-ból származhatnak, beleértve a fogakra és a száj egészségére gyakorolt hatásokat. Az RA nem befolyásolja közvetlenül a fogakat. Ez egy olyan betegség, amely megtámadja a csontokat, ízületeket és kötőszöveteket alkotó sejteket. Ez azt jelenti, hogy az RA hatással lehet az ínyére és az általános fogászati egészségére, de konkrétan a fogaira nem.

Az állcsontnak és a fogaknak azonban erős támasztórendszerre van szüksége, de az RA megnehezítheti a rendszeres fogmosást és fogselyem használatát. Az RA kezelésére használt bizonyos gyógyszerek – valamint más egészségügyi állapotok – továbbá szájszárazságot és egyéb száj- és fogászati problémákat okozhatnak.

Bár ez ritkán fordul elő az RA-gyógyszerhasználat eredményeként, a kezelőorvossal való konzultáció fontos módja lehet bármely vényköteles vagy vény nélkül kapható gyógyszer lehetséges mellékhatásainak meghatározásában.

Hogyan hat a rheumatoid arthritis a fogakra?

Az betegséggel kapcsolatos csontvesztés minden bizonnyal hatással lehet a száj egészségére is. Bár a tünetek leginkább az ízületekben lehetnek észrevehetőek, ahol a fájdalom és a gyulladás a legerősebb, a csontok pusztulása és leépülése a test számos más területén is megjelenhet. Íme, a leggyakoribb szájüregi problémák.

Parodontális betegség

Ez egy krónikus gyulladásos betegség, amelyet a fogakon és az ínyen kialakuló baktériumréteg vált ki. Végül a baktériumok elszaporodása gyulladáshoz és szövetkárosodáshoz vezethet. Parodontális betegség esetén károsodhat a fogakat tartó csontgerinc, a fogakat helyén tartó szalagok, valamint az íny.

Szájszárazság

Az autoimmun állapotok, mint például az RA és a Sjögren-kór, szintén gyakori okai a nyálmirigyekkel kapcsolatos problémáknak. A nyálmirigy-problémák, amelyek szájszárazságot eredményeznek – és végül további problémákat, például fogszuvasodást okoznak – az RA-ban szenvedők nagyjából 30-50%-ánál fordulnak elő.

A nyálmirigyekkel kapcsolatos fizikai problémákon túl, amelyek szájszárazsághoz vezethetnek, az RA és a kapcsolódó állapotok kezelésére használt bizonyos gyógyszerek szájszárazságot okozhatnak mellékhatásként.

Állkapocs problémák

Az RA rágás és beszéd közben is fájdalmat okozhat, amennyiben a betegség nincs megfelelően kontrollálva. Ez a tünet igazán kellemetlen lehet, hiszen nagyon negatív hatása van az életminőségre.

Kaphat-e fogászati implantátumot, ha rheumatoid arthritise van?

A kihúzott és fogászati implantátummal helyettesített fogaknak új csont képződésére van szükségük ahhoz, hogy a beültetés sikeres legyen. Az RA-ban szenvedő betegeknél vagy azoknál, akik bizonyos gyógyszereket szednek az RA kezelésére, csontnövekedésük lassú vagy egyáltalán nem következik be.

Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy az RA-ban szenvedő vagy az RA miatt kezelt betegeknél magasabb a fogbeültetések sikertelensége, mint a betegségben nem szenvedőknél. De az RA nem jelenti azt, hogy nem kaphat fogászati implantátumot. Egy fogorvos vagy reumatológus szakember segíthet a lehetséges kockázatok és előnyök megismerésében.

El lehet-e távolítani a fogat, ha RA-ja van?

Időnként foghúzásra van szükség a szájüreg egészségügyi problémáinak kezelésére. Ha ki kell húzni a fogát és RA-ja van, szövődményeket tapasztalhat. A foghúzás késleltetése azonban számos egyéb problémát okozhat. Beszéljen fogorvosával vagy kezelőorvosával a foghúzás egyéni okairól és kockázatairól. Az RA és a kezelésére használt gyógyszerek ritkán adnak okot a foghúzás elhalasztására vagy megszakítására.

Az RA gyógyszerektől fájni fog a foga?

Az RA kezelésére használt bizonyos gyógyszerek fogászati problémákat okozhatnak. Bár ezek a gyógyszerek jó munkát végeznek az RA fájdalmának és gyulladásának csökkentésében, növelhetik a fertőzés kockázatát, és potenciálisan csontsűrűség vesztést okozhatnak. Mindezek a dolgok hozzájárulhatnak a fogfájáshoz, különösen akkor, ha szájüregi fertőzések alakulnak ki, vagy ennek következtében meglazulnak a fogai.

Hogyan kezeljük az RA által okozott fogfájást?

Bár az RA gyulladásának kezelésére használt egyes gyógyszerek csökkenthetik a fájdalmat, előfordulhat, hogy más fájdalomcsillapítókat is felírnak Önnek. Ezek a gyógyszerek sokféle fájdalmat képesek kezelni, és segíteniük kell minden fogászati fájdalom csillapításában. Ha egyetlen tünetként a fogfájást tapasztalja, előfordulhat, hogy nem az RA okozza azt.

Mit tehet fogai és szájürege egészségéért?

Ha RA-ban szenved, fontos, hogy a megfelelő fogászati higiénia mellett tegyen lépéseket a fertőzések és a szájban lévő gyulladások egyéb formáinak megelőzésére is. Fennáll az esély, hogy bármilyen foghúzást vagy beültetést megnehezíthet az RA és az ezzel kapcsolatos lassú csontnövekedés, de egy megfelelő fogorvos segíthet a szövődmények kockázatának csökkentésében. 

Továbbá járjon 3-6 havonta rendszeresen fogászati ellenőrzésre, fogkő eltávolításra, illetve szükség esetén készíttessen röntgen felvételt is. Otthon a fogmosás mellett használjon fogköztisztító kefét, fogselymet, amely alaposan tisztítja a fogközöket, így gátolva a plakkok lerakódását. Amennyiben bármilyen panaszt tapasztal, azonnal keresse fel fogorvosát, hogy időben el tudja kezdeni a megfelelő kezelést.

doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.09.20.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.