Miért kockázatos beadatni a vitamininfúziókat?

Miért kockázatos beadatni a vitamininfúziókat?

Miért kockázatos beadatni a vitamininfúziókat?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.11.09.
Szerző: Semmelweis Egyetem általános orvostudomány
Hiányállapotok, gyakori egészségügyi problémák megoldását ígérik a vitamininfúziók, melyek több hazai egészségügyi szolgáltatónál elérhetők. Milyen kockázatot jelenthet a beadásuk?

Az intravénásan, nagy dózisban beadott vitaminok és nyomelemek komoly kockázatot jelenthetnek még az egészségesek számára is, hívja fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem belgyógyász professzora. 

Milyen esetekben alkalmazzák?

Egyre népszerűbbek itthon is az ún. “vitaminbárok”, melyek vitamin- és tápanyag infúziókat kínálnak bárkinek, aki fittebb, energikusabb kíván lenni, vagy szervezetét erősítené. Koktéljaikkal széles vásárlókört céloznak: legyengült immunrendszerre, másnaposságra, hiánybetegségekre vagy egyszerűen stresszes életmód esetén ajánlanak keverékeket.

Milyen veszélyei lehetnek?

„Ezek sokszor szélsőségesen nagy dózisban tartalmaznak összetevőket, sőt, beadásuk gyakran teljesen felesleges”– mondja dr. Takács István. A Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikájának igazgatója hozzátette: a megadózisban adagolt vitaminoknak kevés bizonyított előnye van, hátrányuk annál több. A zsírban oldódó vitaminok (A,D,E) lassabban ürülnek ki a szervezetből, ezért esetükben kifejezetten káros, ha egyszerre az ajánlott mennyiség sokszorosát juttatják a szervezetbe. 

Akár ellenkező hatást is elérhetünk vele

Egyes D-vitamin pótlások például az ajánlott napi egység 100-300x-át is tartalmazzák. „Mivel a D-vitamin felezési ideje 19-21 nap (az az idő, amely alatt egy hatóanyag mennyiségének fele kiürül a szervezetből – a szerk.), a szükséges adagot havi alapon érdemes meghatározni” – mondja dr. Takács István.  „Az egyszeri nagy adag hatása legkésőbb három hónapon belül megszűnik. Sőt, így a kívánttal éppen ellenkező hatást érjük el – a hormon a csontokat nem védeni, hanem roncsolni fogja.” Vagyis a 2000 napi vagy havi 60 000 egységet nem érdemes és nem is javasolt meghaladni. 

Szerteágazó tüneteket is okozhat

Az A-vitamin mega-dózisban történő adagolása homályos látást, hányingert, gyengeséget, fejfájást okozhat. A C-vitamin normál tartományban lévő szérumszintjének emelésére sincs szükség. Nagy adagban történő bevétele a veséket terheli meg, növeli a vesekő kialakulásának kockázatát. „Ha bármilyen vitamin- vagy nyomelem-hiány merül fel, elsőként annak szérumszintjét kell megmérni a vérben. Az orvos ez alapján dönti el, hogy szükség van-e pótlásra”, mondja dr. Takács István.

Szükség van-e egyáltalán vitaminpótlásra?

Néhány ritka betegségtől eltekintve külön vitaminpótlásra nincs szükség – Magyarországon kiegyensúlyozott táplálkozás mellett még a téli időszakban is hozzájutunk a szükséges tápanyagokhoz, ez alól csak a D-vitamin kivétel, amit pótolni ajánlott. 

Bővebben
Kapcsolódó témák
Semmelweis Egyetem Szerző: Semmelweis Egyetem általános orvostudomány Megjelenés dátuma: 2022.11.09.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.