Lehet-e indokolt a vitamininfúzió beadása?

Lehet-e indokolt a vitamininfúzió beadása?

Lehet-e indokolt a vitamininfúzió beadása?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.11.11.
Szerző: Semmelweis Egyetem általános orvostudomány
A vitaminokat változatos étrenddel a legegyszerűbb pótolni. „Ekkor a szervezet maga „választja ki” és szívja fel a számára szükséges tápanyagokat, melyekhez nem izolálva jut hozzá, így szinergikus hatások is segítik a hatékonyabb beépülést. Lehet-e indokolt a vitamininfúzió?

Van-e olyan eset, amikor indokolt a vitamininfúzió?

Néhány kórkép esetében, ilyen például a cisztás fibrózis, a rövidbél szindróma, vagy a Crohn-betegség, szükség lehet rendszeres vitaminpótlásra. „Ezek ritka állapotok, kezelésük az orvos feladata. Ám még ezen betegségek között sincs olyan, amelynél intravénás vitaminadagolásra lenne szükség. Ugyan a B12 vitamin-hiány kezelésében – orvosilag meghatározott esetekben – injekciót alkalmazunk, de azt izomba kell adni, infúziós pótlás egyetlen vitamin/nyomelem esetén sem indokolt.”

Miért veszélyes?

Ha táplálékkal vagy vitamin tablettával extrém mennyiségű vitamint visznek be, akkor a szervezetnek még van védekezési lehetősége, ilyen például, ha a bélrendszerből nem szívódik fel a teljes mennyiség. Intravénásan beadva azonban ez a védekezési lehetőség is elvész – mondja a professzor.

Ne dőljünk be a reklámoknak!

Az állításokkal ellentétben az IV-vitamin terápia nem segíti a fogyást – a zsírt nem alakítja energiává, ez leginkább mozgással lehetséges. Bizonyos nyomelemek, például a cink hiánya rontja a sebgyógyulást, a hiányt pótolni kell, de nem óriási adaggal és nem intravénásan. A másnaposságon legfeljebb a folyadék pótlásával enyhít. Az intravénás vitaminpótlás nem csökkenti tartósan a vérnyomást, nincs öregedésgátló hatása. Bizonyos vitaminok bevitele influenza és koronavírusos megbetegedés alatt és után az orvos előírásainak megfelelően vitaminkészítményekkel pótolható.  Gyakorlatilag nem létezik olyan állapot, amely indokolná a vitamininfúzió bekötését  – hangsúlyozza dr. Takács István. 

Miért lettek népszerűek?

Keresettségüket növelik a szövegkörnyezetből kiragadott állítások és az ígért hatás. „Mi orvosok, amikor fogalmazunk, mindig hagyunk teret némi bizonytalanságnak. ’Nagy valószínűséggel’, ’előfordulhat’, ’leggyakrabban ilyen hatása várható’. A másik oldal ezzel szemben azt mondja: ’Az infúzió beadását követően immunrendszere 100%-al erősebb lesz.’ Ez a mondat érthetőbb, csak nem igaz”.   

Bővebben
Kapcsolódó témák
Semmelweis Egyetem Szerző: Semmelweis Egyetem általános orvostudomány Megjelenés dátuma: 2022.11.11.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Májbiopszia
Mikor ajánlott a májbiopszia? Milyen betegségek diagnosztizálására alkalmas? Mikor nem végezhető el a vizsgálat? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a májbiopsziáról.
Egyensúlyzavar
Egyensúlyzavar a térérzékelés zavara következtében alakul ki, ami megnyilvánulhat szédülés, bizonytalanságérzet, valamint ájulásközeli érzés formájában is. Vegyük sorra, mik okozhatnak...
Orbita MR vizsgálat
Milyen elváltozások diagnosztizálását segíti az orbita MR? Szükséges-e speciális előkészület a vizsgálat előtt? Mit érdemes még tudni az orbita MR-ről? Kérdések és válaszok a vizsgálatról.
Hőemelkedés
Az emberi szervezet átlagos testhőmérséklete 36-37oC között van. Hőemelkedésről akkor beszélhetünk, ha a testhő 37-38 C között van; efölött pedig már lázról van szó. Vegyük sorra, hogy mik...