Miért és mikor fontos a D-vitamin-hiány pótlása?

Miért és mikor fontos a D-vitamin-hiány pótlása?

Miért és mikor fontos a D-vitamin-hiány pótlása?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.10.29.
Szerző: doktorGO
Az őszi-téli időszakban, október és március között, Magyarországon tízből kilenc embernél alakul ki D-vitamin-hiány, ami megduplázza a szívinfarktus és a stroke kialakulásának kockázatát.

Mikor a legfontosabb a D-vitamin-hiány pótlása?

A D-vitamin pótlása Magyarországon az őszi-téli időszakban, október és március között a legfontosabb, hiszen ilyenkor a napsütéses órák számának csökkenése miatt szervezetünk nem jut hozzá a szükséges napi mennyiséghez, és a D-vitamin szint rövid idő alatt a normál tartományként meghatározott 75 nm/l érték alá eshet.

Mi befolyásolja a D-vitamin szintet?

 A napsütésen túl a D-vitamin szintet meghatározza még a testsúly, a bőr, a pigmentáció, a nem, és az életkor is. Egy túlsúlyos ember esetében például a zsírsejtek még azelőtt felszívják a D-vitamint, mielőtt az a véráramba kerülhetne, a sötétebb bőrpigmentációjú egyéneknél a bőrben található melanin szint akadályozza a D-vitamin felvételt, az életkor előrehaladtával, pedig a szervezet felvevő képessége csökken.

Milyen betegségeket okozhat a D-vitamin-hiány?

A Semmelweis Egyetem korábbi felmérése szerint a felnőtt magyar lakosság 95%-a szenved valamilyen mértékű D-vitamin-hiányban. Ez számos civilizációs betegség, például daganatos megbetegedések, magas vérnyomás, meddőség, asztma, szív- és érrendszeri betegségek, agyvérzés, sőt felnőttek esetében a 2-es típusú cukorbetegség és a túlsúly kialakulásának kockázatát, valamint a depresszióra való hajlamot is megnöveli, és mintegy 60%-kal csökkenti a koncentrálóképességet.

Forrás: Well

Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO Megjelenés dátuma: 2021.10.29.
Kérjük, értékeld a cikket!
Mit írtak mások a vitaminok témában?
Hasznos lehet
A daganatos betegségek közül a tüdőrák szedi a legtöbb áldozatot, a betegek 25 százaléka a nemdohányzók közé tartozik. Mi okozhatja még a kialakulását, melyek a tünetei és hogyan el ...
A pitvarfibrilláció (avagy pitvari remegés) az egyik leggyakoribb szívritmuszavar, mely során a szív összehúzódása nem ritmusosan, hanem rendszertelenül és általában gyorsabban történi ...
Magyarországon több százezer embert érinthet a meddőség, becslések szerint a párok körülbelül negyede akad el a gyerekvállalás útján. Mi okozhat meddőséget?
A végtagok fájdalmas, több fázisban történő átmeneti elszíneződését nevezzük Raynaud-jelenségnek, mely több formában is megjelenhet.