Mi a sikeres VBAC titka?

Mi a sikeres VBAC titka?

Mi a sikeres VBAC titka?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.10.04.
Szerző: Császárvonal terhesség, gyermekágy
Veszélyes önzőség, bizonyítási kényszer, a természetes szülés túlmisztifikálása, a császármetszés lekicsinylése, a szülészorvosok megkérdőjelezése – ez csak néhány azokból a reakciókból, amelyek rendre felmerülnek a közbeszédben, amikor egy édesanya felveti, császármetszése után hüvelyi úton szülne.

Mit is jelent a VBAC?

A VBAC (Vaginal Birth After Cesarean, császármetszés utáni hüvelyi szülés, ejtsd „vibek”) azonban nem egy ősanyás hóbort, hanem a tévhitekkel ellentétben egy biztonságos választási lehetőség, melynek előnyei meghaladják a kockázatait, noha itthon még jóval több támogató szakemberre lenne szükség ahhoz, hogy egységes szemléletben, minden kórházban valós lehetőséggé váljon. A VBAC-kel kapcsolatos tudnivalók magyarul eddig korlátozottan voltak hozzáférhetők, mostantól viszont hiánypótló kézikönyv és egy komplex szülésfelkészítő webinárium is foglalkozik a témával.

Ahogy a szülészorvos látja

„A császármetszés csodálatos dolog, de nem akkora arányban, mint amekkorában ma végzik” – magyarázza Dr. Gutmann Orsolya, szülész-nőgyógyász, perinatális szaktanácsadó Óvári Enikő: A VBAC-titok című, most megjelent könyvének lektora, aki hozzáteszi, a magas császárarányokhoz – a medikalizált szülészeti rendszer mellett – nagyban hozzájárul az az idejétmúlt „egyszer császár, mindig császár” gyakorlat. A kötet szakmai védnöke szerint óriási szükség volt már erre a kiadványra, mely sok fogódzkodót nyújt az édesanyáknak és családjuknak is. A könyv ugyanis rendkívül sokoldalú: a betegjogi ismeretektől a korábbi császár feldolgozásán át a női test fizikai felkészítéséig minden sarkalatos pontot végigvesz, ráadásul mindezt 10 hazai szülés körüli szakember közreműködésével, közérthetően, s inspiráló szüléstörténetekkel, további ajánlott információs forrásokkal megtámogatva.

Riogatás helyett valós információk

Mint azt a szülész-nőgyógyász szakember mondja, a VBAC-kísérletek magas, 70-80%-os arányban sikerrel végződnek támogató környezetben, emellett pedig a gyakran emlegetett hegszétválás – mint kockázat – igen ritka, fél százalék eséllyel bekövetkező szövődmény (hogy egy ismételt császármetszés mennyi veszéllyel járhat, arról ritkán szól a fáma).

Mi az oka, hogy sok kórházban nem merül fel a VBAC lehetősége?

„A szakma ma Magyarországon még sokszínű a VBAC-kísérés tekintetében, ennek oka, hogy sokaknak nincs meg hozzá a megfelelő szaktudása és szakmai biztonságérzete. Azokon a szülészeteken, ahol tiltva van, ott valóban nem várhatnak túl sok szaksegítséget az erre vágyó édesanyák. Ám hozzá kell tenni: vannak pozitív fejlemények. A hetekben több olyan beszámolót hallottam, hogy az előzetesen császármetszéssel szült asszonyokat abban támogatták az ügyeleti ellátás keretében, amit az anyák szerettek volna. Olyan osztályokon is, ahol korábban nem voltak kifejezetten támogatóak VBAC tekintetében” – mondja a doktornő, aki szerint ez reménykeltő tendencia a közelmúlt változásai mellett.

Mi a sikeres VBAC titka?

Akár első, akár császárelőzményes hüvelyi szülésről van szó, akkor lesz ideális egy baba világra jövetele, ha a folyamatok minél inkább mentesek a beavatkozásoktól és a gyógyszerektől, illetve a kórházi dolgozók is pozitívan támogatják az anyát. „VBAC-re készülve különösen fontos, hogy az ember elhiggye magáról és gyermekéről, hogy meg tudja csinálni. Ha már van császármetszés az előzményben, akkor ez a hit ingatagabb. Ebben segít ez a könyv, mert van több állomás, amin keresztül kell menni, hogy a végére újra elhiggyük, van értelme kihordani, megszülni egy gyermeket” – véli Dr. Gutmann Orsolya.

Bővebben
Kapcsolódó témák
Császárvonal Szerző: Császárvonal terhesség, gyermekágy Megjelenés dátuma: 2022.10.04.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Fibromyalgia
A fibromyalgia egy összetett betegség, ami fájdalmat, fáradtságot és kognitív problémákat is okozhat, ezért jelentősen ronthatja az életminőséget. Mi okozza? Milyen tünetei lehetnek még, és mit...
Könnyezés
A könnyek biztosítják, hogy a szemed megfelelő mértékben nedves legyen, ami a jó látáshoz és általánosan a komfortérzetedhez elengedhetetlen.
Milyen kockázatot jelenthet a terhesség alatti influenza?
Átlagosan 50 százalékkal magasabb lehet a fejlődési zavarok kialakulásának kockázata azoknál a magzatoknál, akiknél az édesanya a várandósság első három hónapjában influenzafertőzésen esik át –...
Széklettranszplantáció
Hogyan zajlik a széklet-transzplantáció? Milyen betegségek esetén lehet rá szükség? Ki lehet donor? Kérdések és válaszok a széklettranszplantációról.