Geriátriai ellátás

Geriátriai ellátás

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
Mit is takar a geritria kifejezés? Mikor érdemes felkeresni ezt a szakterületet? Összeszedtük a legfontosabb információkat a geriátriai ellátásról.

A geriátria egy preventív, gyógyító és rehabilitáló szemléletű, speciálisan idősekkel foglalkozó orvoslás.  A geriáter orvos elsődleges célja az, hogy az idős beteget „egészében” kezelje, azaz nem csupán egy-egy betegség felismerése és terápiája az elsődleges, hanem az egyszerre fennálló elváltozások, folyamatok kezelése, rehabilitációja. A beteg egyidőben fennálló problémáinak feltárásának és kezelésének köszönhetően, hatékonyabban érhető el egy jobb életminőség idősebb korban is.

Mikortól vehetjük igénybe a geriátriai ellátást?

Pontos életkort nem lehet meghatározni ezzel kapcsolatban, hiszen mindenki más ütemben öregszik, emiatt nagyon eltérő lehet a megítélése is az öregedésnek. Amennyiben az öregedés több jelét is észleljük magunkon, érdemes lehet felkeresni a szakrendelést:

  • látásromlás,
  • hallásromlás,
  • ízóleti deformitások, panaszok,
  • bőr rugalmasságának megváltozása,
  • íz és szagérzékelési zavar,
  • alvásproblémák.

Mikor segíthet a geriátriai ellátás?

A geriáter orvos feltérképezi a beteg aktuális állapotát (pl.: kórelőzmény, ismert betegségek, stb.), élethelyzetét, meglévő terápiáit, majd egy általános fizikai és pszichés állapot felmérést végez, és az eredmények tükrében kialakítja a beteg számára a személyre szabott, komplex  terápiás tervet - ha szükséges a családtagokkal egyeztetve. Demens betegeknél a család számára óriási segítséget nyújthat a leépülés folyamán megjelenő tünetek célzott terápiája.

Írta: S.J, újságíró

Útmutató

  • A geriátria preventív, gyógyító és rehabilitáló szemléletű idősgyógyászatot jelent.
  • Amennyiben az öregedés jeleit (pl. látásromlás, hallásromlás, demencia) észleljük magunkon, és egyszerre több panaszunk is fennáll, érdemes felkeresnünk a geriátriai szakrendelést.
  • A speciálisan időseknek kialakított, komplex vizsgálatok, és a célzott terápia jelentősen javíthatja az életminőséget.
Hasznos lehet
Vörös fényterápia: Íme, a szakértő véleménye
A vörös fényterápia jelenleg nagy divat, és sokan hirdetik bőrre gyakorolt előnyeit – de a szakértők szerint fontos, hogy csak jóváhagyott eszközöket használjunk a kívánt hatás eléréséhez.
Gyógyszer-vagy étrendkiegészítő: mire figyeljünk?
Nagyon sokan gondolják, hogy az étrendkiegészítők, főleg a növényi összetevőt tartalmazók mivel természetesek, így nem okozhatnak semmilyen mellékhatást. Sokszor hangzik el a patikába betérők...
Mit jelent az öngondoskodás?
Az öngondoskodás sokak szerint felesleges, vagy csak megfeledkeznek róla. Valójában a szerepük kulcsfontosságú, hiszen ezek a tevékenységek nagyon fontosak a testi és lelki egészség megóvása...
10 otthoni módszer a korpa ellen
A korpát, vagyis a viszkető, fehér darabokat a fejbőrön mindenki ismeri, sokszor okozhat kellemetlenséget. A világ lakosságának közel 50%-a életében legalább egyszer megtapasztalja.