Honnan tudhatjuk, hogy egészséges egy élelmiszer?

Honnan tudhatjuk, hogy egészséges egy élelmiszer?

Honnan tudhatjuk, hogy egészséges egy élelmiszer?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.08.03.
Szerző: Irinyi-Barta Tünde táplálkozástudomány
Ha egészséges élelmiszereket szeretnénk választani, akkor ne az ár, és/vagy a termék csomagolása legyen a mérvadó, hanem figyelmesen olvassuk el a címkén szereplő információkat. Melyiket vegyük, melyiket ne? Mit nézzünk ilyenkor?

A "híresebb" nem feltétlenül jobb

A televízió reklámokban sem feltétlenül az egészséges élelmiszerek szerepelnek – a híresebb márka nem mindig jár együtt a jobb minőséggel. Sok tényező befolyásolja, kinek mi az egészséges, mire érzékeny vagy allergiás, milyen étrendbeli diétás szabályt kell figyelembe vennie.

Hogyan válasszunk?

Figyeljük a csomagoláson feltűntetett tápanyagtáblázatot, abból tudhatjuk meg, mennyi kalória, szénhidrát (azon belül is egyszerű cukor), zsír (telített és telítetlen zsírsavak), fehérje és egyéb összetevő (rostok, vitaminok, ásványi anyagok, só), allergén anyag található a termékben.

Ezen kívül szerepelhet a táblázatban a referencia beviteli érték jelölés, mely százalékban fejezi ki, hogy az adott termék 100 grammjában vagy egy adagjában mennyi kalória és tápanyag található, így segíti a tudatos, egészséges termékválasztást. Ha magas a zsír vagy a cukor százalékos aránya az élelmiszerben, akkor jobb döntés lehet mást választani.

Energia 8400 kJ / 2000 kcal
Összes zsír 70 g
Szénhidrátok  260 g
Ebből cukrok 90 g
Fehérje 50 g
6 g

Forrás: Az Európai Parlament és Tanács 1169/2011/EU rendelete (részlet)

Az egyes tápanyagok napi beviteli referencia értékei felnőttek számára

Mire figyeljünk a vásárlásnál?

  • Igyekezzünk minél kevésbé feldolgozott, kevesebb összetevőből készült élelmiszereket választani. Az összetevők listájában találhatjuk a termékhez hozzáadott alapanyagokat és adalékanyagokat is, azaz az E-számokat, mindezeket mennyiségük alapján csökkenő sorrendben. Az adalékanyagokat az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal bevizsgálja, engedélyezi. Nem csupán a mesterséges, hanem a természetes vagy természetazonos vegyületeket is ezekkel jelölik (például E300 a C-vitamin). Minél nagyobb feldolgozáson esett át a termék, annál több E-szám szerepel a csomagoláson.
  • Amit csak tudunk, piacon és hentesnél vegyünk meg. A zöldségek és gyümölcsök választása során vegyük figyelembe, honnan, melyik országból érkezett, és melyiknek van szezonja. A mirelit gyümölcsök és zöldségek vásárlása jobb döntés a konzerves helyett, ugyanis fagyasztva jobban megőrzik beltartalmi értéküket.
  • A pékáruk széles skálájával találkozhatunk manapság, amelyek összetevőiről egy pékségben általában nem kapunk pontos tájékoztatást. Válasszunk Graham, teljes kiőrlésű vagy rozskenyeret, és magvas, rozsos bucikat az édes péksütemények helyett.
  • A tészták közül részesítsük előnyben a durumbúzából készült változatot.
  • Fényezett, tasakos rizs helyett jobb választás a barna rizs magasabb rosttartalma miatt, de ajánlott a kuszkusz és a bulgur is.
  • A túl sok telített zsírt és/vagy egyszerű cukrot tartalmazó ételek vásárlását inkább kerüljük. Az édes és sós kekszek nem tartoznak az egészséges étrendbe, válasszunk inkább korpovit kekszet, vagy egészségesebb, natur rágcsálnivalókat, pl. kölesgolyó, különböző magvak. A tejtermékek közül a soványabb, zsírszegény fajták javasoltak azok számára, akik fogyókúráznak. Az édes tejtermékeket, desszerteket kerüljük, inkább készítsük el mi magunk otthon sovány túróból, natúr joghurtból, kefirből, kristálycukor hozzáadása nélkül.

Gyümölcslevek

Gyümölcsleveknél vegyük figyelembe a százalékos gyümölcstartalmat, minél magasabb, annál jobb, amelyet otthon aztán vízzel felhígítva fogyasszunk, így kiadósabbá tehetjük. A szénsavas üdítőitalok, energiaitalok és sörök nem tartoznak bele az egészséges étrendbe.

Ajánlott vizsgálat
Irinyi-Barta Tünde Szerző: Irinyi-Barta Tünde táplálkozástudomány Megjelenés dátuma: 2022.08.03.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Hogyan vészeljük át az óraátállítást?
A jó éjszakai alvás elengedhetetlen kelléke a produktív és tartalmas napnak, ne hagyjuk, hogy az óraátállítás jelentősen megzavarja. Íme hat tipp, mely segíthet elkerülni az óraátállítással járó...
Milyen hatással van az óraátállítás az egészségre?
Ha közeleg az a bizonyos vasárnap, amikor az órák egy órával „előrepörögnek”, sokan kezdenek el aggódni, hogy vajon miként hat ez rájuk. Miért van ránk hatással az a bizonyos egy óra?
Hogyan hat a kertészkedés az egészségünkre?
Milyen egészségügyi előnyei lehetnek a kertészkedésnek? Miért érdemes növényeket termeszteni? Hogyan illesszük be a mindennapjainkba ezt a hobbit?
Fibromyalgia
A fibromyalgia egy összetett betegség, ami fájdalmat, fáradtságot és kognitív problémákat is okozhat, ezért jelentősen ronthatja az életminőséget. Mi okozza? Milyen tünetei lehetnek még, és mit...