Táplálkozási tanácsok sportsérülés esetén

Táplálkozási tanácsok sportsérülés esetén

Táplálkozási tanácsok sportsérülés esetén

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.01.09.
Szerző: Irinyi-Barta Tünde táplálkozástudomány
A kisebb-nagyobb sportsérülések a fizikai aktivitás velejárói. Nem mindegy azonban, hogy melyik testrész milyen mértékben sérült. Ha a sportoló kiesik a jól megszokott ritmusból, a regeneráció és gyógyulás mellett figyeljen oda a helyes táplálkozásra is, hogy minél gyorsabb legyen a felépülés.

Az étrend tápanyagtartalma lényegesen ne térjen el az addig megszokottól. Egy sportoló számára fontos, hogy a kitartó munkával elért testösszetétele ne változzon.

Helyes étrenddel:

  • megőrizhető az izomtömeg és az izomfunkció
  • támogatható az izomfehérje szintézis
  • csökkenthető a gyulladás
  • elősegíthető a sebgyógyulás
  • elkerülhető a hízás

Mit (t)együnk ilyenkor?

  • ne fogyasszunk a szükségesnél több kalóriát. Figyelembe kell venni, hogy a csökkent fizikai aktivitás nem igényel akkora energiabevitelt, mint sérülés előtt.
  • jó minőségű és megfelelő mennyiségű fehérjét (kb. 2-2,5 g / testtömegkilogramm) kell enni, hogy az izomtömeg-vesztés ne legyen nagymértékű. Forrás: sovány húsok, tojás, hüvelyesek, olajos magvak.
  • omega-3 zsírsavval csökkenthető a gyulladás. Forrás: halak (lazac, ponty, szardínia), lenmag, chiamag.
  • csonttörés esetén D-vitamin (étrendkiegészítő), K2-vitamin (pl. zöld leveles zöldségek, savanyú káposzta) és kalcium (tejtermékek, mandula, brokkoli, zöld leveles zöldségek) pótlása kiemelten fontos.
  • cink elősegíti a szövetek regenerációját. Forrása: halak, vörös húsok, teljes kiőrlésű gabonák, olajos magvak.
  • folyadékfogyasztással fenntartható a megfelelő hidratáltság
  • zöldségek (kivéve paradicsom), gyümölcsök (kivéve a magas fruktóztartalmú szőlő, aszalt gyümölcsök, banán)

Milyen ételeket érdemes kerülni?

  • bő olajban, zsírban sült ételeket
  • gyorséttermi fogásokat
  • snackeket, édességeket, nassolást
  • alkoholfogyasztást
Bővebben
Kapcsolódó témák
Ajánlott vizsgálat
Irinyi-Barta Tünde Szerző: Irinyi-Barta Tünde táplálkozástudomány Megjelenés dátuma: 2023.01.09.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
10 ok, amiért érdemes cseresznyét enni
A cseresznye alacsony kalóriatartalmú, de tele van tápanyagokkal és antioxidánsokkal. Segíthet az alvásban, a gyulladások kezelésében, sőt, olyan állapotok kezelésében is, mint a cukorbetegség –...
Hogyan működik a 4:3-as időszakos böjtölés?
A 4:3-as szakaszos böjtölés megközelítése megköveteli, hogy négy napig hagyományosan étkezzen, a hét másik három napján pedig böjtöljön. De mit is jelent ez a gyakorlatban és milyen előnyei lehetnek?
12 étel, amiben több rost van, mint egy tál zabkásában
A zabkása klasszikus, rostokban gazdag reggeli, amely támogatja a szív egészségét és az emésztést. Körülbelül 4 gramm rostot tartalmaz főtt csészénként. Az aszalt szilva, a lencse, a füge és más...
A tengeri moha valóban puffadáscsökkentő, energianövelő szuperétel?
A tengeri moha, más néven ír moha vagy Chondrus crispus, egyfajta vörös alga, amelyet elsősorban az élelmiszeriparban használnak karragenán forrásaként, amelyet élelmiszerek sűrítésére használnak.