Táplálkozási tanácsok sportsérülés esetén

Táplálkozási tanácsok sportsérülés esetén

Táplálkozási tanácsok sportsérülés esetén

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.01.09.
Szerző: Irinyi-Barta Tünde táplálkozástudomány
A kisebb-nagyobb sportsérülések a fizikai aktivitás velejárói. Nem mindegy azonban, hogy melyik testrész milyen mértékben sérült. Ha a sportoló kiesik a jól megszokott ritmusból, a regeneráció és gyógyulás mellett figyeljen oda a helyes táplálkozásra is, hogy minél gyorsabb legyen a felépülés.

Az étrend tápanyagtartalma lényegesen ne térjen el az addig megszokottól. Egy sportoló számára fontos, hogy a kitartó munkával elért testösszetétele ne változzon.

Helyes étrenddel:

  • megőrizhető az izomtömeg és az izomfunkció
  • támogatható az izomfehérje szintézis
  • csökkenthető a gyulladás
  • elősegíthető a sebgyógyulás
  • elkerülhető a hízás

Mit (t)együnk ilyenkor?

  • ne fogyasszunk a szükségesnél több kalóriát. Figyelembe kell venni, hogy a csökkent fizikai aktivitás nem igényel akkora energiabevitelt, mint sérülés előtt.
  • jó minőségű és megfelelő mennyiségű fehérjét (kb. 2-2,5 g / testtömegkilogramm) kell enni, hogy az izomtömeg-vesztés ne legyen nagymértékű. Forrás: sovány húsok, tojás, hüvelyesek, olajos magvak.
  • omega-3 zsírsavval csökkenthető a gyulladás. Forrás: halak (lazac, ponty, szardínia), lenmag, chiamag.
  • csonttörés esetén D-vitamin (étrendkiegészítő), K2-vitamin (pl. zöld leveles zöldségek, savanyú káposzta) és kalcium (tejtermékek, mandula, brokkoli, zöld leveles zöldségek) pótlása kiemelten fontos.
  • cink elősegíti a szövetek regenerációját. Forrása: halak, vörös húsok, teljes kiőrlésű gabonák, olajos magvak.
  • folyadékfogyasztással fenntartható a megfelelő hidratáltság
  • zöldségek (kivéve paradicsom), gyümölcsök (kivéve a magas fruktóztartalmú szőlő, aszalt gyümölcsök, banán)

Milyen ételeket érdemes kerülni?

  • bő olajban, zsírban sült ételeket
  • gyorséttermi fogásokat
  • snackeket, édességeket, nassolást
  • alkoholfogyasztást
Bővebben
Kapcsolódó témák
Ajánlott vizsgálat
Irinyi-Barta Tünde Szerző: Irinyi-Barta Tünde táplálkozástudomány Megjelenés dátuma: 2023.01.09.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mi az a DASH diéta?
A DASH diéta a „Dietary Approaches to Stop Hypertension” rövidítése. Általában a gyümölcsök, zöldségek, zsírszegény vagy zsírmentes tejtermékek, diófélék, magvak, lencse, bab és teljes kiőrlésű...
Tavaszi nagytakarítás a fagyasztóban is!
Mielőtt ismét élvezhetnénk a zsenge tavaszi zöldségeket és gyümölcsöket, érdemes átnézni a fagyasztót, hogy mit fogyasszunk el belőle. Vegyük számba, hogy mi, meddig áll el, mit kell előre vennünk...
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?